HET EETBARE LIJSTJE

Lijstjes, lijstjes, lijstjes, we zijn er dol op. De honderd klassiekers, het lelijkste woord of het beste hamburgerkraam. Maar we zijn 1 januari 2018, genoeg teruggekeken. Wat brengt het nieuwe culinaire jaar (behalve minder vlees, minder suiker, minder alcohol, alles vegan)? Enkele trends:

1. Ultra Violet is door het Pantone Color Institute verkozen tot kleur van 2018. Verwacht dus trendy bordjes met aubergine, paarse paprika, rodekool, rode biet, bramen en bosbessen en zogenaamde toverboontjes, of Purple Rain-sperziebonen. Willem Hiele in Koksijde liep al voorop met zijn Purple Rain-mosselboom bij het aperitief.

2. Smoskes: We zagen vorig jaar vooral Instagrammable food, met dank aan de avocado. Nigella Lawson heeft evenwel gelijk als ze zegt dat het lekkerste eten er op foto niet het smakelijkst uitziet. Zij noemt het brown food – denk stoverij. Bij Ottolenghi zit er meer kleur in, maar ook hij houdt meer van grote kommen dan van schilderijtjes-op-een-bord.

3. Midden-Oosten-smaken: Er is maar één schuldige: Ottolenghi.

4. Alles in een bol: De Koreaanse chef Sang Hoon Degeimbre heeft er met zijn San een heel concept rond gebouwd. Maar ook elders krijg je almaar vaker een kom in plaats van een bord voorgezet. De logica? Als je minder vlees eet, hoef je niet meer te snijden.

5. Gepoft en gepopt: Om textuur te geven aan gerechten is een handje gepofte zaden of pitten – sesam, pompoen – een goed idee.

6. Omakase: De Japanse term komt van sushirestaurants, waar de chef de plak zwaait. Een mooi woord dus om te zeggen: eet wat de chef voorschrijft. Een vast menu, ook in niet-Japanse restaurants. Kiezen is verliezen.

7. Van wortel tot blad: Na ‘van snuit tot staart’ moeten ook de veggies eraan: eet alles van de plant, niet alleen de vruchten of de wortels. Tegen voedselverspilling, maar ook voor verrassende smaken.

8. Bakken: vrienden die nooit dessert aten, gaan plots pronken met zelf- gebakken cakes en taarten.

9. Barfood: In afwachting dat er een tafeltje vrijkomt, kun je aan de toog van een restaurant al wat kleine gerechtjes eten. Soms zo goed – zoals bij restaurant Veranda in Antwerpen – dat je zelfs niet meer hoopt dat er een tafel vrijkomt.

10. Het eeuwige leven: balletjes in tomatensaus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content