Heeft crèmes smeren zin ? Haalt diëten iets uit ? Moet je wel uit de zon blijven ? Met opmerkelijke theorieën haalt de Amerikaanse huidarts Nicholas Perricone heilige huisjes omver. ?Hoe moet het wel ?”, vroegen we hem. Hij gaf ons acht geboden.

Op www.drperricone.com vindt u, naast productinfo, stukjes over interessante ingrediënten, gezonde recepten en praktische tips. Verder ook uitleg over de diëten en een test die uitwijst welke verzorgingsproducten voor u geschikt zijn.

De voedingssupplementen en verzorgingsproducten van Perricone MD zijn in ons land exclusief te koop bij Senteurs d’Ailleurs, Stefaniaplein 1A, 1050 Brussel. www.senteursdailleurs.be

Een dermatoloog die zijn patiënten aanraadt om regelmatig in de zon te gaan, die een dieet heeft ontwikkeld dat meer doet voor rimpels dan een botoxspuit, en die botweg stelt dat crèmes smeren weinig uithaalt als je niet gezond leeft : zo kom je er niet veel tegen. Benieuwd naar zijn beroemde ontstekingstheorie en zijn ideeën over hoe voeding de gezondheid én de looks bepaalt, spraken wij af met Dr. Nicholas Perricone (64) in New York.

Zijn verschijning verrast : geen zelfverzekerde ‘gladde’ Amerikaan, rimpelloos en met vlekkeloze huid, zoals de meeste van zijn collega’s-dermatologen-met-een-eigen-productlijn. Neen, dr. Perricone heeft een kleurtje, en zelfs wat rimpels. ?Zon is belangrijk om voldoende vitamine D aan te maken. Het is zelfs essentieel voor de gezondheid. Ik ben ervan overtuigd dat een tekort aan de basis ligt van heel wat ziektes die veel erger zijn dan een rimpel.” Ook zeer ongewoon voor een Amerikaans dermatoloog : hij is geen fan van ingrepen met fillers en botox. ?Botox verlamt de spier en verzwakt haar op termijn, zodat het gezicht uiteindelijk zal verslappen. Je moet de spieren net versterken, bijvoorbeeld door microstimulatie (stroom). Zo behoud je de spiermassa en dat is wat mensen er jeugdig doet uitzien. Met de juiste voeding, voldoende sport en slaap, krijg je betere resultaten dan met chirurgische ingrepen of een spuit. Een zeventiger die gezond eet, zich goed verzorgt en voldoende beweegt, zal veel aantrekkelijker en natuurlijker ogen dan iemand van dezelfde leeftijd die verschillende ingrepen heeft ondergaan.”

Perricone praat zacht en geroutineerd. Hij bestelt thee bij zijn eten en strooit er wat kaneel in. ?Dat stabiliseert het suikerpeil in het bloed, zo krijg je minder zin in snacks.” En hij doet er ook honing bij, want hij kan niet wennen aan ongezoete thee. Suiker vindt hij het moeilijkst om te laten, zegt hij, maar ook daar heeft hij een truc voor : ?Als je eerst proteïnen eet, dan eet je daarna minder zoet.” Als voedingsdeskundige heeft hij verschillende diëten ontwikkeld. Ze beloven op drie dagen tijd een zuiverder of strakkere huid. Om rimpels te verminderen en ontstekingen weg te werken, heb je achtentwintig dagen nodig. Perricone is ook de bedenker van de fameuze ontstekingstheorie. Die stelt dat inflammaties op cellulair niveau de oorzaak zijn van veroudering en ziekte. Een visie die algemeen ingang heeft gevonden in wetenschappelijk onderzoek over veroudering. Zelf heeft hij vooral energie gestoken in een manier om zijn bevindingen aan het grote publiek verkocht te krijgen. Hij heeft een blog en schreef verschillende boeken over veroudering, waarin hij advies geeft over gezond eten en sporten en zelfs hele hoofdstukken wijdt aan recepten en yoga. ?Ik geloof in een globale aanpak”, legt hij uit. ?Een oogcrème smeren tegen kringen als je slecht eet en weinig slaapt, zal een beetje helpen, maar neemt de oorzaak niet weg. Dat is het probleem van de meeste wetenschappers : ze verdiepen zich alleen in hun eigen vakgebied. Mijn beste ideeën heb ik niet uit de vakliteratuur, maar uit andere domeinen, zoals fysica, astronomie, biochemie. Daar vind je interessante concepten die je ook kunt toepassen op je eigen vakgebied.”

DOOR SOFIE ALBRECHT

?Een mooie huid komt niet alleen uit een potje. Het is een hele lifestyle, waarvan voeding de basis is”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content