De Genkse ontwerper Michaël Verheyden en zijn vrouw shoppen vooral wanneer ze een dag vrij hebben : ze gaan dan op zoek naar kleren, accessoires en steeds vaker naar kunst.

Tien jaar geleden ging ik veel ‘professioneel’ shoppen : ik keek dan naar interessante verkooppunten voor mijn eigen werk, of deed inspiratie op om bij te blijven. Toen kon ik me amper iets veroorloven. Nu heb ik minder tijd, maar kan ik al eens iets kopen”, legt Michaël Verheyden lachend uit. Hij startte jaren geleden met het ontwerpen en maken van handtassen, en weet dus goed hoe leder zich gedraagt. Ondertussen focust hij zich vooral op interieurobjecten en meubels. In hout, natuursteen, leder en edele metalen maakt hij (samen met ambachtslui in België, Italië en Marokko) schalen, kommen, kandelaars, bijzettafeltjes en serveerschalen. Zijn taal is die van eenvoud en echtheid.

Michaël Verheyden en zijn vrouw Saartje Vereecke hechten veel belang aan details. Ze zijn heel kieskeurig in wat ze kopen. “De objecten die we zélf in huis zouden willen zetten, maken we zelf, dus interieurspullen kopen we weinig. Voor kleding, sjaals en juwelen hebben we onze vaste adressen. Als we in Parijs zijn, of we gaan een dag naar zee of naar Antwerpen, dan hoort shoppen er meestal wel bij. Als ik echt geen tijd heb, koop ik online. Vrij recent zijn we ook kunstwerken beginnen te kopen, altijd van jonge kunstenaars. Die vinden we in galeries, concept stores of online. Onze collectie is nog klein en ons budget beperkt, en we kiezen enkel wat we écht mooi vinden, zoals een sculptuur van Daan Gielis of foto’s van Frederik Vercruysse.”

DE TIEN FAVORIETE ADRESSEN VAN MICHAËL VERHEYDEN 1. JADE

“Deze klerenwinkel voor dames wordt geleid door onze beste vrienden. Ik heb er voor mezelf al eens een sjaal gekocht van Faliero Sarti, uit kasjmier en zijde. Ik ben een grote fan van dat merk, met één sjaal kun je jaren verder. In het najaar heeft Jade telkens een interessante collectie cadeautjes voor onder de kerstboom. Dit is een verfrissende plek in het voor de rest redelijk klassieke Hasselt.”

Diesterstraat 15, 3500 Hasselt, www.jade-shop.be.

2. GRAANMARKT 13

“Dit is een van de interessantste plekken die er zijn. Je kunt er echt een hele namiddag spenderen : in het restaurant, de boetiek of de galerie. Onlangs kochten we er een werk van de fotograaf Frederik Vercruysse. Het is straf hoe twee Nederlanders in Antwerpen zo’n toffe en hippe plek uit de grond gestampt hebben. Alles klopt eraan. We zijn blij dat ook wij daar kunnen verkopen.”

Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen, www.graanmarkt13.be.

3. ITEMS KNOKKE

“Decorateur Bea Mombaers was een van onze eerste klanten. Ze heeft een onwaarschijnlijk goed gevoel voor kleuren en texturen. Het is altijd inspirerend om bij haar binnen te lopen. Ze heeft een onwaarschijnlijk mooie collectie objecten. Ook haar porseleinaanbod is echt de moeite.”

Kustlaan 289, 8300 Knokke, www.items-knokke.com.

4. RR CORNER

“We zijn er terechtgekomen via het restaurant The Jane van Sergio Herman in Antwerpen, waar onze accessoires als decoratie staan. Rik Ruebens, de eigenaar van RR Interieur, is een goede vriend van de chef-kok. Rik hield meteen van wat hij zag en sindsdien werken we samen. Rik Ruebens Corner is een hedendaags, fijn, warm adres.”

Kustlaan 68, 8300 Knokke, www.rrinterieur.be.

5. DRIES VAN NOTEN

“Als ik in Antwerpen ben, probeer ik er langs te gaan. Ik kom er minder dan vroeger, maar de verkopers herkennen me. Die persoonlijke aanpak is fijn. Het is een ervaring op zich om in de aangename en mooie wereld van Dries Van Noten binnen te stappen.”

Nationalestraat 16, 2000 Antwerpen, www.driesvannoten.be.

6. LE COUP VERT BY SOUVEREYNS

“Dit is een van mijn lievelingsrestaurants. Christian Souvereyns is de zoon van Roger, die voorheen het sterrenrestaurant Scholteshof had. Bij Le Coup Vert eet je simpele gerechten van een uitstekende kwaliteit. Puur vakmanschap. Ook de inrichting is fantastisch. Er staan flessen wijn uitgestald en je kunt er bokalen tonijn kopen. Er is duidelijk over de sfeer nagedacht. Gezellig klein en warm en heel relaxed. Eigenlijk is dit het adresje dat ik het minst graag met de buitenwereld deel.”

Sparrendreef 92, 8300 Knokke, www.knokke.lecoupvert.com.

7. ATELIER SOLARSHOP

“Ik ben er nog niet echt geweest, maar ik koop veel via de webshop van het atelier, onlangs nog een kandelaar. Het aanbod is origineel en heel mooi. De stijl is wat sjofel, maar tegelijk chic. Ik hoop er binnenkort eens echt binnen te stappen.”

Dambruggestraat 48, 2060 Antwerpen, www.ateliersolarshop.be.

“Dit is natuurlijk een gevestigde waarde, en de echte top. We komen hier graag omdat er altijd verrassende objecten en kunst te zien zijn. Op mijn verlanglijstje staat al een tijdje een heel speciale, Japanse tekening.”

Vlaeykensgang – Oude Koornmarkt 16, 2000 Antwerpen, www.axel-vervoordt.com.

9. PIERRE MARIE GIRAUD

“Dit is een topgalerie die in zilver, keramiek en glas doet. Ik ken er geen betere. Hier doe ik altijd veel inspiratie op. Ons budget is beperkt, maar kijken doen we wel graag.”

De Praeterestraat 7, 1050 Brussel, www.pierremariegiraud.com.

10. VIVE MA MAISON

“Dit is een nieuwe galerie van Jessy Naudts. Ze is nog maar een paar maanden open, maar ze heeft een zeer goed oog voor mooie dingen. Het is een mix van oud en nieuw, en in die zin is ze echt heel hedendaags. Ik denk dat onze generatie graag een mengeling in huis haalt van klassieke en moderne meubels en objecten. Dit is nieuw en fris.”

Sint Jacobsnieuwstraat 20, 9000 Gent, www.vivemamaison.be.

DOOR LEEN CREVE & PORTRET KAREL DUERINCKX

“Als ik echt geen tijd heb, koop ik online”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content