Na een grondige renovatie zien veel oude herenhuizen er een stuk armer uit. Het slopen van interieurelementen als parketten en deuren, het verlagen van de plafonds en aanbrengen van bruuske doorbrekingen verschralen het oorspronkelijke opzet. Dat merk je zelden meteen, omdat een pas gerenoveerd pand er nog fris uitziet. Neem de proef op de som en bekijk eens een woning die een kwarteeuw geleden door de vorige generatie grondig werd opgekalefaterd. De aanbouwsels en aanvullingen van toen blijken oudmodisch te zijn en moeilijk aan te passen aan nieuw gebruik. Daardoor lijkt de investering van toen overbodig. Dat heeft zelfs zijn weerslag op de vastgoedprijs, want panden die nooit grondig werden verbouwd, worden niet zelden hoger gewaardeerd dan een huis dat hard werd gemoderniseerd.
...

Na een grondige renovatie zien veel oude herenhuizen er een stuk armer uit. Het slopen van interieurelementen als parketten en deuren, het verlagen van de plafonds en aanbrengen van bruuske doorbrekingen verschralen het oorspronkelijke opzet. Dat merk je zelden meteen, omdat een pas gerenoveerd pand er nog fris uitziet. Neem de proef op de som en bekijk eens een woning die een kwarteeuw geleden door de vorige generatie grondig werd opgekalefaterd. De aanbouwsels en aanvullingen van toen blijken oudmodisch te zijn en moeilijk aan te passen aan nieuw gebruik. Daardoor lijkt de investering van toen overbodig. Dat heeft zelfs zijn weerslag op de vastgoedprijs, want panden die nooit grondig werden verbouwd, worden niet zelden hoger gewaardeerd dan een huis dat hard werd gemoderniseerd. Daarom is het nog zo gek niet om oude panden met een zachte hand op te frissen, met respect voor de originele architectuur en decoratie. Dit statige Antwerpse herenhuis, waar architect Hans Verstuyft zijn atelier en woning heeft, is een mooi voorbeeld. Hij heeft vrij veel originele interieurelementen behouden en versterkte zelfs het oorspronkelijke plan. Toch oogt zijn woning helemaal van deze tijd, het interieur is fris, hedendaags en vrij origineel. Deze renovatie is een inspirerend voorbeeld van een andere aanpak. Het huis stamt uit de laatste jaren van de negentiende eeuw en heeft een koetspoort met vestibule die toegang verleent tot het ontwerpbureau beneden. De woning van de architect bevindt zich boven. Van bij het binnenkomen valt de rust van de architectuur op. Aan de classicistische harmonie werd niet getornd, maar beneden merk je wel meteen de vloer op van ruwe, gewassen beton. "Hij lijkt wat op de klassieke granito, maar is modern. De vloer kwam er ter vervanging van een vervallen parket", legt Verstuyft uit. Boven werden de vloeren hersteld of vervangen door traditioneel parket. In de woonkamer bleven ook de marmeren schouwen bewaard. Hier en daar, zoals in de eethoek, plaatste Hans een moderne haard van staalplaat. "Maar ook weer qua silhouet en verhoudingen gebaseerd op de oude haarden", stipt hij aan. De volledige achtergevel van het gebouw is nieuw. "We hebben de achterbouw ook wat ingekrompen om terrassen te creëren, die gemakkelijk toegankelijk zijn. De keuken zit op de plaats van de vroegere wintertuin. De nieuwe achtergevel is strak, maar de vensters zien er helemaal uit als de oude ramen aan de voorzijde : hoog en met profielen. Op deze manier werden de stijlkundige harmonie en het ritme van de woning hersteld. Je moet niet vechten tegen de bestaande architectuur door bijvoorbeeld grote glaspartijen aan te brengen. Integendeel, ik koos ervoor om de symmetrie, zo eigen aan deze architectuur, te herstellen." Met dit idee werd ook de nieuwe badkamer uitgetekend. Het bad en de wasbakken werden bekleed met wit carraramarmer. De kranen zijn klassiek. "Een bad op pootjes vond ik dan té klassiek, maar de simpele kranen zijn goed. Ik wil ook geen designbadkamer. Ik hou daar trouwens niet zo van, omdat het modieus is en na amper enkele jaren voorbijgestreefd. Ik verkies wat modern en tijdloos is, zoals veel Scandinavische ontwerpen. Daarom hou ik van natuurlijke materialen als natuursteen en hout voor vloeren. Dat is veel mooier dan gietvloeren van kunststof, een materiaal dat niet mooi veroudert." De nieuwe stijl van de woning is rustig en kan later door volgende bewoners moeiteloos worden aangepast aan de nieuwe noden en smaak. Hans Verstuyft hecht trouwens veel belang aan een tijdloze en duurzame architectuur die mooi veroudert. Tal van inte-rieurelementen heeft hij ook zelf ontworpen of eigenhandig vervaardigd, zoals de cilindervormige koperen lampen, de zitbank en de bibliotheektafel in de living. Info : www.hansverstuyftarchitecten.be Door Piet Swimberghe - Foto's Jan VerlindeEen pand dat niet grondig werd verbouwd, doet het op de vastgoedmarkt vaak beter dan een huis dat hard werd gemoderniseerd.