Piet Swimberghe / Foto's Jan Verlinde
...

Piet Swimberghe / Foto's Jan VerlindeDit is eigenlijk een voor-en-naverhaal, want ook al merk je dat niet, voor dit huis werd een bestaande woning verbouwd. Aan de foto's van de vroegere toestand heb je weinig, omdat die zo verschilt van de huidige situatie. Het gaat om meer dan alleen een verandering van stijl en sfeer, ook aan de indeling werd fors gesleuteld. Het gebouw werd vanzelfsprekend wat vergroot, waar zich thans de in elkaar lopende woonkamer, eethoek en keuken bevinden, was er niet veel meer dan een veranda. Allerlei mensen droegen hun steentje bij tot de vormgeving. Voor de algemene lijn van het exterieur (vooralsnog onvoltooid) werd een architect aangesproken. Maar de belangrijke lijnen van het interieur werden uitgezet door de bewoner zelf, Hans Soete, in samenspraak met een andere architect, Steve Herzeel, die onder meer de haard, de strakke indeling en de draaideur bedacht. Bij de inrichting betrok hij ook het Brugse decoratiehuis Au Zenith dat voor een passende hedendaagse aankleding zorgde. Het resultaat is merkwaardig goed geslaagd. Vooreerst steekt de indeling vernuftig in elkaar. Het vertrekpunt was dus een bungalow met voorin een garage, en de woonkamers aan de tuinkant. Daaraan werd niets veranderd, de badkamer en slaapkamer liggen nog steeds gegroepeerd aan de straatkant. Via een gang kom je in het tweede deel van de woning, opgevat als een soort loft waarvan de zitruimte, de eethoek en de keuken in elkaar vloeien. Maar in het midden merken we een draaideur op die de leefruimte scheidt van de hal, en een lange wand met aan één kant de keuken en aan de andere kant een grote gashaard. Dat zorgt voor enkele mooie dieptezichten, dwars door de woning. Vooral de pivoterende deur en de schoorsteenwand zorgen voor extra architecturale kracht. "Ik wilde een woning die eenvoudig is, zonder simpel te zijn, zodat er iets te zien valt. Maar ook een woning waarin je tot rust komt", vertelt Hans Soete. Hij wenste een soort wooneiland, een beetje afgescheiden van de buitenwereld, waar hij 's avonds tot zichzelf komt, maar geen saai interieur met een voorspelbare constructie en waarvan alle functies netjes naast elkaar liggen gegroepeerd. Wellicht spelen zelfs de grote vensters en gordijnen een rol bij het scheppen van die sfeer, de grote witte vlakken zorgen voor een diffuus en teder licht. Zelfs bij een lichte bewolking krijg je daardoor de aangename indruk dat de zon binnenvalt. Op zich is de architectuur vrij strak. Zo merk je rond de deuren geen omlijstingen en hebben de wanden onderaan geen stootplinten. De gashaard zit gevat in een breed grijs vlak dat lichtjes verdiept zit in de wand. Naast het vuur verstopt een grote deur een beeldbuis en een muziekinstallatie. De vloer van witte epoxy laat het meubilair 'zweven' in de ruimte. "Aanvankelijk was iedereen bang dat de witte vloer koel zou ogen", zegt Iris Dryepondt van Au Zenith, "maar dit is helemaal niet het geval." Ook de keuze van Hans Soete om het designmeubilair te combineren met onder meer een Chinese kast, die hij grijsblauw liet schilderen, geeft dit strakke interieur een levendig accent. Het contrast tussen de heldere woonruimte en donkere slaapkamer en badkamer versterkt trouwens de intimiteit van de woning. Het valt op dat de detaillering van het interieur speels en vrij fantasierijk is. Allerlei decoratieve gebruiksvoorwerpen zorgen voor een gezellige harmonie van hedendaagse inspiratie. Au Zenith: 050 61 11 60