TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Wie van oude balken, gezelligheid, fraaie tekeningen en schilderijen houdt, moet in Fanzel bij Erezée zijn, bij Serge en Karla Alexis en hun dochter Sophie. Sinds ruim dertig jaar hebben ze er beetje bij beetje een unieke herberg uitgebouwd tot een opmerkelijk hotel-restaurant. Eerder hielden ze in dezelfde gemeente acht jaar lang al een bescheiden, klein hotelletje maar het was pas in de Auberge du Val d’Aisne dat hun roeping ten volle tot zijn recht kwam.

Serges grootvader was al een verzamelaar en zelf groeide hij op in een sfeer van schilders en kunstenaars. Daarnaast schuimde hij rommelmarkten af en spaarde zo een pittige verzameling bijeen die uiteindelijk het hart van de herberg is gaan vormen. “Ik zocht niet naar gesofistikeerde spullen, maar had het meer voor het echte, het brute”, zegt de gastheer. We willen hem graag geloven, al zitten tussen de schilderijen een paar zéér uitzonderlijke exemplaren.

Karla buigt zich met evenveel enthousiasme over de keuken, die vooral op lokale specialiteiten mikt. De Alexis’ hebben een eigen visvijver met stromend water waarin heel wat forel aanwezig is, roken zelf hun zalm en kopen bij lokale boeren en jagers wat ze nodig hebben om ook in het restaurant het authentieke te accentueren.

De voormalige boerderij stamt uit de achttiende eeuw en is geheel in vakwerk opgetrokken. Binnenin heerst een gezelligheid die geheel natuurlijk is en al onmiddellijk achter de voordeur begint. Er staan oude tafels met bloemen en vruchten, er is een doorleefde, kleine open haard. In het salon vindt men eenzelfde sfeer, met een Ardense kachel en oude meubels. De verschillende ruimtes zijn niet groot, maar des te gezelliger. Aan de tuinkant bevindt zich een terras waar het ontbijt geserveerd kan worden en ’s zomers ook wel het diner. Een klein riviertje met stromend water scheidt het huis van de tuin met vele bloemen en een uitzicht over het platteland zonder storende geluiden.

Boven zijn negen kamers, waarvan we die achteraan, onder de helling van het dak, het intiemst vonden. Ook hier overheerst een natuurlijke vanzelfsprekendheid, nooit is gezocht naar trendy of modieuze accenten. De Alexis’ zijn gewoon zichzelf gebleven en het kleine hotel getuigt daarvan. Dat ook de bezoekers de stijl en de gastvrijheid weten te appreciëren, blijkt niet alleen uit de talrijke trouwe klanten. Van sommige gasten hebben inmiddels ook de kinderen de weg gevonden naar deze Ardense oase van rust.

De Auberge du Val d’Aisne telt negen kamers die aan 85 euro per kamer worden verhuurd, inclusief het ontbijt. Halfpension is mogelijk vanaf twee nachten, en wel à 260 euro per kamer, voor twee nachten. In het weekend (vrijdag of zaterdag) wordt alleen voor twee nachten geboekt.

Auberge du Val d’Aisne, rue de l’Aisne 15, 6997 Fanzel, 086 49 92 08, fax 086 49 98 73,

www.tourisline.com en www.erezee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content