Aanbod

“Het geheim van de innerlijke rust schuilt in het beheersen van de adem.” Dat is de lijfspreuk van Geert Devriendt, kinesitherapeut met als specialisatie gespreks- en relaxatietherapie. In deze tijden van stress slagen steeds minder mensen erin om zich voldoende te ontspannen. Daarom organiseert Devriendt in De Adem elke maand een relaxdag waarin hij zijn gasten opnieuw in contact wil brengen met zichzelf en hen leert hoe ze bewuster kunnen leven. Hij speelde al langer met het idee, maar vond pas vorig jaar een geschikte locatie: een rustig landhuisje midden in de Oost-Vlaamse polders. Ademhalings-, lichaams- en relaxatieoefeningen en ook aangepaste biologische maaltijden en zachte muziek vormen samen met een ademwandeling de ingrediënten van een unieke dag met jezelf als centrale gast.

Onze bevindingen

Omdat ook wij niet ontsnappen aan de tol van een druk leven, besloten we ons een dagje volledig over te geven aan de oase van rust die Geert Devriendt in zijn brochure belooft.

De kennismaking met de andere gasten gebeurt gemoedelijk bij een gezond fruitontbijt. Hoewel ik zelf geen fanatiek ontbijter ben, ben ik toch een beetje ontgoocheld als ik vaststel dat er behalve een grote fruitmand niets op tafel komt. “De beste garantie om de dag fit en gezond te beginnen”, wordt ons op het hart gedrukt. De appels en de peren komen uit de tuin van Devriendt, het uitheemse fruit van de biowinkel.

Na het ontbijt gaan we over tot de eerste sessie: een combinatie van Tibetaanse lenigheidsoefeningen en yoga, om alle spieren te activeren. “Hiervoor elke ochtend een kwartiertje tijd maken”, luidt het advies. Toegegeven, het doet wel deugd je lichaam eens goed te rekken. Misschien moet ik de oefeningen voortaan maar in mijn krappe ochtendritueel proberen in te lassen.

Tussen de sessies door staat er telkens een gespreksronde op het programma. Een gelegenheid waarvan Devriendt gebruikmaakt om zijn gasten te confronteren met hun jachtige bestaan. De zonden die hij opnoemt, klinken pijnlijk bekend in de oren: stress, slapeloosheid, vermoeidheid en ademhalingsproblemen. Ik sla zijn vuistregels voor innerlijke rust dus zorgvuldig op.

De spirituele noot duikt regelmatig op tijdens een relaxdag in De Adem. Rustige natuurmuziek vult de kamer terwijl Devriendt voorleest uit zelfgeschreven gedichten en bezinningsteksten. Als hij er het boek Genesis bij haalt, wordt het mij toch wat te zweverig. Dan liever de ademmeditatie. Hiervoor vlei ik me vol verwachting neer in een comfortabele fauteuil. Geert Devriendt leert ons luisteren naar onze ademhaling, de sleutel tot zelfbeheersing en rust. Het resultaat laat niet op zich wachten. Na enkele minuten ben ik heerlijk ontspannen. De kunst is natuurlijk om weg te doezelen zonder in slaap te vallen. Een kwartiertje mediteren per dag zou even verkwikkend zijn als twee uur slaap.

Een stevige ‘ademwandeling’ in de polders zorgt ervoor dat onze honger is aangescherpt. De lunch die Geerts vrouw Kristien ondertussen heeft bereid, doet wonderen. Alles is honderd procent biologisch en zoveel mogelijk van eigen teelt. Ideaal om er in de namiddag opnieuw tegenaan te gaan. De dag eindigt met een gesprek en een avondmaal, met op het menu zelfgemalen müsli en brandnetelthee. Opnieuw moet ik de bourgondiër in mezelf onderdrukken. Ik besluit mijn leven te beteren. Vanaf morgen dan, want vanavond ga ik nog eens lekker uit eten.

Prijs

Een dag onthaasten in De Adem kost 3200 fr., drie biologische maaltijden inbegrepen. Om alles in een familiale sfeer te laten verlopen, wordt het aantal deelnemers beperkt tot zes personen per dag. De sessies vinden elke laatste zaterdag van de maand plaats, met uitzondering van november en december (tweede zaterdag). In juli en augustus worden er geen sessies georganiseerd.

Geert Devriendt, Dianadreef 22, 8200 Brugge, Tel. 050-38 20 90.

Ine Renson / Foto’s Kristien Buyse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content