HELP, MIJN KIND LUST NIETS

Kip met appelmoes ? Frietjes ? Spaghetti ? Er is echt meer dan dat. Regisseur Lien Willaert heeft een nieuw kinderkookboek uit en laat zien hoe je kinderen zonder stress gezond kunt laten eten.

Lien Willaert is een bezige bij. De regisseur van onder meer de telenovelle David, schreef ook het succesvolle kookboek Mijn man is op dieet, maar hij weet het niet. Vanaf 13 september heeft ze op Vitaya met Het caloriecomplot een eigen kookprogramma. Begin oktober ligt er alweer een nieuw kookboek op de planken : Mijn kind eet gezond, maar weet het niet.

Een logisch vervolg ? “Helemaal niet ! Het eerste boek is er gekomen omdat ik na een dikmakende culinaire regie stiekem op dieet ging. Mijn man Jan vermagerde mee zonder iets in de gaten te hebben, vandaar de titel van het boek. Maar ik had de smaak te pakken en experimenteerde verder met nieuwe gerechten en kruiden, in eerste instantie dus weer voor een kookboek voor volwassenen”, vertelt Lien. “Maar hoe meer ik me uitsloofde met kleurrijke groenten, vis en kruiden, hoe meer dit bij ons dochtertje Anna van vier steevast op een ‘Ik lust dat niet’ uitdraaide.”

Ten huize Verheyen-Willaert leidde dat tot spanningen aan tafel, en het werd Lien al snel duidelijk dat ze zich deze keer beter op haar eigen kind kon concentreren. Ze ging eerst op zoek naar opheldering voor dit afwijzend gedrag. En die vond ze. “Kinderen hebben veel meer smaakpapillen dan volwassenen en ze liggen ook anders verspreid. Daarom reageren ze heel anders op voeding. Vooral op een bittere smaak reageren ze negatief. En de meeste groenten smaken juist bitter.”

Volgens sommige wetenschappers zou dit fenomeen afstammen uit de oertijd : bitter was meestal giftig, zoet en vet was veilig. Lien kon dus bij het opstellen van haar nieuwe kookboek niet op haar eigen smaak vertrouwen en dat maakte het samenstellen extra moeilijk. Alle gerechten werden eerst door dochtertje Anna gejureerd, gevolgd door een strenge commissie van vriendjes en neefjes en nichtjes. Vooral in de uitgesproken smaken en kruiden moest soms wat gesnoeid worden. Handig is wel dat er bij elk gerechtje vermeld staat wat je nog kunt toevoegen om het pittiger te maken. Volgens Lien is het belangrijk om kinderen van jongs af aan gezonde voeding voor te schotelen. “Kinderen herkennen en waarderen een nieuwe smaak pas vanaf acht of negen keer proeven. Blijven volhouden is dus de boodschap ! Kinderen eten ook, nog meer dan volwassenen, met hun ogen : een leuke presentatie in de vorm van een gezichtje of een zonnetje is dus ook meegenomen.”

Nooit forceren, nog zo’n boodschap van de gedreven mama en hobbykok. “Kinderen evolueren en groeien in sprongetjes. Daardoor hebben ze het ene moment veel honger, het andere weinig. Het is belangrijk om het kind niet te forceren om zijn bord leeg te eten, anders verstoor je het verzadigingssysteem en dat kan tot eetstoornissen leiden.” Waar Vlaanderen ook al eens in de fout gaat, volgens deze self-made voedingsspecialist, is het associëren van gezelligheid met zoetigheid zoals pannenkoeken, wafels en taart. Terwijl er zoveel gezonde leuke hapjes zijn die je samen kunt maken.

Ze wil de liefde voor het koken ook aan haar dochtertje meegeven en dat lukt aardig. Anna is voor haar vier jaar al heel handig in de keuken, dat kunnen we met eigen ogen vaststellen als we met nog vier andere vriendjes de theorie in de praktijk brengen bij Lien thuis. Er staan drie gemakkelijke, lekkere en gezonde gerechtjes op het menu : broccolisoep met zalmballetjes (veel gezonder dan gehaktballetjes !), pizza met kinderbier en ijslolly’s in de vorm van diamanten. Het rollen van de zalmballetjes is leuk, deeg kneden nog leuker, maar het allerleukste is toch wel het versieren van de pizza. Zelden zo’n enthousiaste snoetjes gezien, zelden zulke mooie creaties : hartjes, sterretjes, gezichtjes… Alles kan ! Als wenkbrauwen voor de figuurtjes zijn de stukjes artisjok erg in trek, samen met de rucola voor het haar. En die worden later ook daadwerkelijk opgegeten. Het pad naar ontspannen tafelen zonder gezeur over groenten lijkt geëffend.

‘Mijn kind eet gezond, maar weet het niet’, Stichting Kunstboek, verschijnt begin oktober, ISBN 978-90-5856-350-7.

Richtprijs

TEKST, FOTO’S en styling KARLIJN NIJS

HET ALLERLEUKSTEIS TOCH WEL DEPIZZA VERSIEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content