Het wordt een winter zoals in de seventies. David Bowie. Oranje. Officiersmantels. En een handvol andere trends voor het najaar.

De dames gaan een veeleer donkere winter tegemoet: zie daarvoor de Black Mode van veertien dagen geleden. Maar bij de heren, van wie we vandaag de nieuwe garderobe onder de loep nemen, staat kleur voorop. Welke kleur ? Oranje, hoofdzakelijk. Maar ook blauw blijft populair, nadat eerder al de godganse zomer in het teken heeft gestaan van kapiteins en scheepsjongens. Van blauw gesproken: de comeback van de Smurfen heeft geen gevolgen tot in de mode. Het is niet het moment voor blauwe kruippakjes en/of witte mutsen.

En verder ? De mannenmode grijpt terug naar de jaren zeventig. Voor de 354ste keer. Of daaromtrent. Oranje is daar één voorbeeld van (iedereen doet mee, van Louis Vuitton tot Mugler). Een wijdverspreide obsessie met David Bowie is een tweede. Dries Van Noten, in topvorm, plaatste zijn collectie in het teken van de Thin White Duke. Bowie als sluwe vos, Bowie als zenuwachtige dandy. En nu wij. We can be heroes, just for one day.

Van Noten heeft bonten kragen, en lange, viriele mantels – half militair, half Humphrey Bogart (of Blake en Mortimer). Macho officiersmantels zijn ook bij een hoop andere merken te zien, met enkele of dubbele rij knopen. Meer mantels: Raf Simons en Christopher Bailey van Burberry Prorsum behoren tot het leger ontwerpers dat dit seizoen de houtje-touwtjejas herintroduceert.

Een nieuwsflash: de Schotse ruit raakt niet uitgeroeid (Kenzo, John Lawrence Sullivan). Fair Isle-breiwerk, oorspronkelijk afkomstig van de Shetlands, blijft eveneens in trek (Sacai).

Het wordt, ten slotte, een uitstekende winter voor dandy’s in allerlei variëteiten (de Gucci-dandy is een heel andere soort dan de Yves Saint Laurent-dandy. En voor neopreen, het materiaal waarmee surfpakken worden gemaakt (nu bij Neil Barrett en Jean-Paul Gaultier). En, echt waar, voor korte broeken. Die men in het putje van de winter misschien maar beter combineert met wollen collants (Givenchy, Sacai, Miharaysauhiro).

Tien rijkelijk geïllustreerde mannentrends voor het najaar, gezien (en gefotografeerd) op de catwalks van Milaan en Parijs.

1. EEN MAAT TE GROOT. STOP MAKING SENSE

Het mannelijke silhouet is de voorbije vijftien jaar gekrompen. Maar dit seizoen mag het weer wat breder. Pakken met eindeloze schouders en/of opvallende wijde broeken : zoals David Byrne van Talking Heads in de concertfilm Stop Making Sense. En daarnaast opvallend veel overmaatse officiersmantels.

2. TRANSFORMERS. TWEE (OF MEER) VOOR DE PRIJS VAN ÉÉN

Of wat te doen als echt álles al eens gedaan is. Puzzelmode. Een camel jas met leren mouwen. Afneembare kragen (het liefst in bont), omkeerbare jassen. Contrastrerende materialen ? Altijd prijs.

3. GLITTER EN GLANS. DE REVANCHE VAN DE SEVENTIES

De jaren zeventig zijn terug, in allerlei incarnaties, met als toppunt de polotruitjes in fonkelend lurex bij Prada (voor zo’n 600 euro per stuk, men kan zichzelf maar beter wijsmaken dat ze van goud zijn geweven).

4. ORANJE BOVEN (EN ONDER)

Ook toegelaten zijn rood, geel, oker, bruin en beige.

5. IK BLAUW VAN JOU

Blauw is in de mannenmode een evergreen. Maar dit najaar lijkt het alsof er nog meer kleren dan gewoonlijk in azuurverf zijn gedipt.

6. EEN KORTE BROEK IN JANUARI ?

Shorts in de winter ? Het najaar begint nu eenmaal in september, en voor de vroegste vogels zelfs in juli. En bovendien is het altijd wel érgens warm. In onze contreien : te combineren met collants.

7. IK HOUTJE-TOUWTJE VAN JOU

De duffelcoat maakt zijn vijfjaarlijkse comeback.

8. SCHOTSE TROTS

De ruit maakt zijn driejaarlijkse comeback (en dat is misschien net iets te snel).

9. YOU CAN KEEP YOUR HAT ON

De textielindustrie leeft van accessoires. Probleem : niet elke man voelt zich comfortabel met een man bag. Probeert de luxe-industrie ons daarom plotseling allemaal een hoed op te dringen ?

10. DANDY, TROTS EN KEURIG

De dandy komt dit najaar in een waaier variëteiten. Engels of Italiaans. Traditioneel of niet. Van de jaren zeventig van de vorige eeuw (zie hoger) of van nu.

DOOR JESSE BROUNS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content