Zoals we ’s zomers onze kleren aanpassen, moeten we ook onze beautyrituelen herzien.

Een gewone dagcrème biedt in de zomermaanden onvoldoende bescherming tegen de zon. Veel crèmes bevatten tegenwoordig wel een zonnefilter ( Daywear van Estée Lauder of Bienfait Totale van Lancôme bevatten alletwee een SPF 15), maar dat volstaat niet voor de hele dag. Wie dan denkt de dagcrème achterwege te kunnen laten ten voordele van een goede zonnecrème, heeft het alweer verkeerd voor. “Een zonnecrème ligt als een beschermende film op je huid, maar werkt niet in de diepte zoals een dagcrème dat doet”, zegt Peggy Verspagen van Planet Parfum. Dat beaamt ook Cathy Daumerie, persverantwoordelijke van Estée Lauder. “Een dagcrème met zonnefactor 15 beschermt je iets minder dan 4 uur, onvoldoende dus als je de hele dag buiten bent. Veel hangt ook af van je huidtype: iemand met een vette huid ziet er tegenop om 2 tot 3 lagen te smeren. Dan opteer je beter voor een lichtere textuurversie van je vertrouwde dagcrème. Voor een emulsie in plaats van een crème, bijvoorbeeld.”

Moeten we het nog herhalen? Het allerbelangrijkste blijft regelmatig een serieuze zonnecrème aanbrengen. De eerste dagen is voorzichtigheid geboden: je huid moet de tijd krijgen om aan de zon te wennen. Jezelf voorbereiden met een zonnebankkuur of een zelfbruiner haalt niets uit. Een kleurtje uit een tube krijg je via een ander bruiningsproces dan wanneer je in de zon zou zitten. Dat geldt ook voor de zonnebank, die vooral met UVA-stralen werkt. Die geven je wel een kleur, maar bouwen geen natuurlijke bescherming op zoals UVB-stralen.

In de zomer en zeker op vakantie is een uitgebreide en gesofisticeerde make-up geen goed idee. Een dekkende foundation zal te zwaar zijn voor een gebruinde huid en een grauwe indruk geven. Daarom schakel je beter over op zo’n handige compact foundation met zonnefilter. Met de Compact Bronzer van Helena Rubinstein (SPF 15: 995 fr.) wordt je huid mooi egaal en krijgt ze een natuurlijke zongebruinde tint. Dat kan ook met de Tanning Compact van Shiseido (SPF 4: 960 fr.), die bovendien water- en zelfs zandbestendig is.

De rest van je make-up is makkelijk in een waterproofversie te vinden. Waterproofmascara’s vind je bij elk merk ( Chanel, Dior,…), watervaste oogpotloden iets moeilijker ( Eterni-stylo van Lancôme).

Op vakantie heb je minder make-up nodig: een getinte huid verdraagt het best een natuurlijke maquillage. Als je toch iets op je lippen wil, kies dan voor een hippe gloss (die van Arcancil heeft een smaakje, die van Jil Sander is waterproof) of een lipstick met zonnefilter ( Kiss Kiss Douceur van Guerlain heeft bijvoorbeeld een SPF 10).

Sommige merken brengen een speciale zomermake-uplijn uit met kleurtjes die afgestemd zijn op een gebruinde huid: Splash bij Estée Lauder en Summer Lights bij Lancaster. Brons- en kopertinten flatteren zomernagels het meest. Wel oppassen met zonnecrème als je kunstnagels draagt: restjes crème doen ze verkleuren in de zon.

In de zomer is er meer ruimte om gek te doen, met afwasbare tatoeages van Rochas of Bourjois bijvoorbeeld. Maar ook bonte nagellakkleurtjes vrolijken het strandleven op. Handig voor op reis zijn de miniformaten van Estée Lauder en Arcancil.

Met parfums moet je ’s zomers voorzichtig zijn. Een alcoholvrije versie van je favoriete geur is wel verfrissend, maar kan mogelijk pigmentvlekken veroorzaken. Het is immers niet zozeer de alcohol die voor problemen zorgt, maar eerder plantaardige of andere lichtgevoelige parfumingrediënten zoals bergamot. Even checken, dus. “Veilige” geuren zijn onder meer Sun Fragrance van Babor, Relaxing Fragrance (de alcoholvrije versie) van Shiseido en Sun van Jil Sander.

Er wordt weleens vergeten dat ons haar het zwaar te verduren krijgt in de zomer. Wind, zon en zee veranderen het onverbiddelijk in een bos stro. “Vooral mensen met gekleurd haar moeten oppassen, zeker de blondines”, zegt kapper Rudi Balemans uit Antwerpen. “Wanneer het haar uitdroogt, openen de haarschubben zich en gaat het pigment verloren. Een aangepaste verzorging is geen overbodige luxe voor mensen met fijn of behandeld haar. Op het strand kan je je haar bedekken met een hoed of sjaaltje of gebruik je een beschermende spray met zonnefilter, zoals Spécial Soleil van Osmose. Spoel je haar na een duik in het water en was het elke avond om resten chloor, zout en zand te verwijderen.” Maar ook mensen met “normaal” haar doen er goed aan om het altijd te spoelen en ’s avonds te wassen met een herstellende zonneshampoo. Je vindt die bij Kérastase, Redken en Goldwell.

Tekst Sofie Albrecht / Foto’s Hilde Vanderplancke / Productfoto’s Diane Hendrikx / Styling Annick Vandecappelle / Haar en make-up Rudy Cremers / Model Audrey by Elite / m.m.v. El Gouna, Mövenpick Hotel in Egypte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content