Van winkelen krijgt u klamme handen ? U zou voor minder. Enkel doorgewinterde shoppers zien door het bos nog de bomen. Met deze wegwijzer loopt u niet verloren in de stijljungle.

A van accessoires

Met de terugkeer van de elegantie – lees nette pakken en dito hemden – zijn ook de onvermijdelijke accessoires aan een opmars bezig. Manchetknopen, dasspelden of een duurzame aansteker zijn uiteraard niet nieuw. De vintage beweging indachtig zal een jonge kerel met stijlvolle grootvader met plezier diens erfstukken dragen. Als opalief slordig is geweest met zijn kleinoden, zijn er nog altijd merken van stand die de oude stijl handhaven. Uiteraard zijn ze niet de goedkoopste, maar de kans bestaat wel dat uw eigen kleinkinderen op een dag trots met uw manchetknopen of aansteker lopen te pronken.

B van beschaving

Een beetje man kent zijn pappenheimers, en laat dat ook graag horen. Aan wie zich nog te onbeslagen voelt op het dunne ijs van artistieke discussies, kunnen we het lijvige overzichtswerk 30.000 Years of Art aanbevelen. Aan de hand van duizend meesterlijke kunstwerken leidt dit boek u door de geschiedenis van de menselijke creativiteit. Van de prehistorie en oude beschavingen tot vandaag, van oost tot west en de wereld rond. Of het nu op een vernissage is of tijdens een spelletje Trivial Pursuit, indruk zult u zeker maken.

Info : 30.000 Years of Art, Phaidon, ww.phaidon.com

C van corresponderen

In een tijd waarin balpennen alomtegenwoordige gebruiksvoorwerpen zijn, is de vulpen terug van nooit weg geweest. Wie voor traditie gaat, kan een Montblanc proberen. Met de Meisterstück zit je altijd goed. Wie nog twijfelt, moet weten dat achter het merk meer dan een eeuw kennisoverdracht en technologie zit.

Nieuwe klassieker : Download, een pen van Ross Lovegrove voor het Leuvense Materialise.mgx is een staaltje van hoogtechnologisch vernuft en organisch-futuristische vormgeving. Ze is geproduceerd volgens het rapid prototyping-principe waarmee alle denkbare driedimensionale vormen met de laser uit een bak vloeibare of poederachtige kunststof vervaardigd kunnen worden. De pen is voorlopig nog niet in productie, er wordt in Leuven gewacht op de juiste rollerballvullingen. Maar erg lang kan dat niet meer duren.

Info : www.montblanc.com, 02 533 06 90 en www.materialise-mgx.com, 016 39 66 11

D van dubbele knoop

Gespot rond de hals van jonge rockgoden : de stropdas. Dat het item van streng en zakelijk naar hip en modern evolueerde, is een van de meest opmerkelijke trends van het jaar.

E van erudiete uitstraling

“Er is durf nodig om met een wandelstok door het leven te gaan, want het is niet iedereen gegeven om er zich op elegante wijze van te bedienen”, zei juwelenontwerper Siegfried De Buck jaren geleden toen hij zijn eerste prototype had afgewerkt. Een wandelstok is dan ook geen extra steuntje maar een object om een statement mee neer te zetten.

Adrestip : Daniel Praub, Rollebeekstraat 33, 1000 Brussel. 0475 429 269.

F van Favoriet

Waar houdt Tim Teck (culinair maatwerk) van ?

Pak : een pak van Pierre Cardin uit een tweedehandszaak, zeker twintig jaar oud ! Voor een trouwfeest heb ik dan weer veel geld neergeteld voor een wit pak van Martin Margiela. Ook nog : Véronique Branquinho.

T-shirts : mijn T-shirts zijn vaak tweedehands en hemdjes koop ik al jaren van APC (Atelier de Production et de Création) of Ben Sherman, kwaliteitsmerken met zin voor humor.

Broeken : vaak goed zittende jeans van Levi’s en Diesel. Anders vintage uit de kringloopwinkel.

Hobby, mountainbike : twee bikes van Cannondale, de Lamborghini onder de fietsen. Het merk heeft een paar specialere modellen, echt topkwaliteit. Mijn outfit is minder belangrijk, maar ik heb wel enkele grappige truitjes van Cannondale.

Cosmetica : qua verzorgingsproducten ben ik al jaren tevreden met de bekende merken Nivea en Zwitsal, voor een babyhuidje ! Ze gaan al zo lang mee, dat ze wel goed moeten zijn.

Parfum : Comme des Garçons van de Japanse ontwerpster Rei Kawakubo.

Interieur : ik recycleer en ga op zoek naar oude kasten uit de kringloopwinkel. In mijn woonkamer staat een antieke tandartsenkast.

Gsm : dat is verloren geld. Ik heb om de drie maanden een nieuwe, omdat ik hem kwijtspeel. Ik heb er al massa’s gehad.

Muziek : ik heb een iPod en een iPod Stereo Dock, superhandig om overal mee naartoe te nemen en iedereen te laten meeluisteren. Mijn stereo-installatie is een samenraapsel van tweedehandse spullen en verschillende merken.

G van Gereedschap

Voor de man die geen probleem uit de weg gaat was er al jaren het Zwitserse mes. Tegenwoordig is er ook de Juice van Leatherman, al dateert het idee van het product al van 1975, toen Tim Leatherman met een Fiat, bouwjaar 1969, door Europa en verder trok. Op een hotelkamer in Teheran ontwierp hij een kartonnen model van een instrument dat alle werktuigen in zich wilde verenigen. In 1980 deponeerde hij het patent, drie jaar later liepen de eerste bestellingen binnen. Een stijlvolle klassieker.

Nieuwe klassieker : de multitools van Park Tool, met bijvoorbeeld een stel imbussleutels verpakt in zakmesformaat.

Info : www.leatherman.com, 014 389 010 en www.parktool.com, +31 341 272 300.

H van hightechspeeltjes

Het is niet gemakkelijk om nog een MP3-speler uit te brengen die anders is dan de andere. Creative lijkt daar met de Zen in te slagen. De Zen is zo groot als een bankkaart, maar fungeert toch als een bijna volwaardige multimediaspeler. Dankzij een 2,5 inch-schermpje kan je er immers ook foto’s en videofragmenten op bekijken. Opmerkelijk is dat dit de eerste Creativespeler is die, naast MP3 en WMA, het AAC-formaat gebruikt. Dit werd tot voor kort alleen voor toestellen van Apple aangewend. Zo kan je nu ook muziek van de iTunes-onlinewinkel op de Zen afspelen. Gewoontegetrouw voegt Creative standaard enkele extra’s toe, zoals een FM-radio, voicerecorder en persoonlijke organizer. Er zijn versies met 4, 8 of 16 GB geheugen, maar dat kan met een SD-kaart uitgebreid worden.

Info : http://nl.europe.creative.com

I van Inzicht

Vroeg of laat komt een man (of vrouw) zichzelf tegen en duiken de existentiële vragen op. Die vragen zijn natuurlijk van alle tijden en het boek van de Tao heeft ze allemaal voorzien. Het is de gids bij uitstek om de weg naar zichzelf terug te vinden.

Lees : Patricia De Martelaere, Taoïsme, de weg om niet te volgen, Ambo/Anthos, Amsterdam.

J van jacquard

De techniek van het integreren van een tekening in brei- of weefwerk brengt leven in de kleerkast, is altijd actueel en staat goed bij ribfluwelen of tweed broeken. Verhoogt de aaibaarheidsfactor exponentieel.

K van kwaliteit

De échte reiziger gaat voor lichte en stevige bagage. In afwachting van de doorbraak van koolstofvezel is aluminium nog altijd de meest functionele keuze met een geheel eigen patina. Bij Rimowa is men al jaren vertrouwd met het materiaal en ontwerpt men koffers (al is het woord te zwaar voor het object) in alle maten en gewichten. Onverwoestbaar en met een levenslange garantie.

Info : 03 828 3303. www.rimowa.de

L van Lounge

Loungen doe je liefst languit, en waarom niet in een vintage sportzaalsfeertje. De gloednieuwe sofa Tie Break van het Franse merk Roche Bobois is bekleed met een stof uit bamboevezel, een snelgroeiende houtsoort die van nature brandwerend is en dus geen toxische behandeling nodig heeft. Een ontwerp van de jonge Franse designers Jérôme Gauthier en Christophe Delcourt.

Info : www.roche-bobois.com

M van Minimalisme

Waar houdt Luc Janssen (tv- & radiomaker) van ?

Auto : sinds de eerste Renault Espace uitkwam, ben ik gevallen voor het design. Ik heb alle versies gehad, in het begin met alle mogelijke accessoires.

Horloge : een oud, vintage gouden horloge, in een doosje. Ik draag het nooit.

Juwelen : ik heb één ring van Christa Reniers. Haar ontwerpen zijn strak, sensueel en chic. Ik koop elk jaar minstens één nieuw CR-juweel voor mijn vrouw

Schoenen : nu uitsluitend Prada, zwart, stoer en altijd boven de enkel.

Portefeuille : al twaalf jaar een zwarte van Mandarina Duck, in leer en kunststof.

Pakken : uitsluitend van Raf Simons. Raf maakt alles in tientallen soorten zwart.

Broeken : moeten stoer zijn. De meeste van mijn broeken zijn van Marithé & Girbaud.

T-shirts : ik heb veel promo-T-shirts van popgroepen, maar draag ze zelf niet meer. Al de gekochte T-shirts zijn van H&M.

Ondergoed : ik draag uitsluitend zwarte sokken, en slips. Bij boxershorts hangt alles er zo maar wat bij.

Fototoestel : hoewel ik liever naar foto’s uit uitpuilende oude schoendozen kijk, heb ik nu een Canon Eos. Die foto’s staan op schijfjes, maar ik bekijk ze eigenlijk zelden.

Kapper : ik ga altijd naar dezelfde (nu gepensioneerde) kapper in mijn dorp : Kamil. Hij weet alles over racefietsen en het lokale voetbal. Als ik kom, weet hij: “Niet te kort”.

Muziek : Sinterklaas brengt binnenkort een iPod Shuffle om al mijn platen en cd’s op te slaan.

N van nagenieten

Roken mag dan niet gezond zijn, het moet kunnen, voor wie voor ‘minder en beter’ gaat. De oplossing zijn ‘natte’ sigaren, waaronder de havanna, wegens het uitstekende terroir van de Cubaanse Viejo Abajo. Omdat ook de momenten van ontspanning almaar korter worden, gaat de voorkeur van de nieuwe sigarenroker uit naar een korte sigaar met een grote diameter die beter ’trekt’. Het Robustoformaat leent zich daar uitstekend toe.

O van orde

Of hebben we het over de O van ‘Op de hoogte blijven via een resem internationale magazines’ ? Hoewel veel tijdschriften online raadpleegbaar zijn, is het fysieke bladeren door glossy pagina’s nog altijd meer ontspannend. Ze zijn bovendien een ideale, informatieve bondgenoot in drukke luchthavens of treinstations. Maar waar blijf je met die tijdschriften waar je nog meer dan de helft van moet lezen ? Het Zweedse meubelmerk Ikea brengt dit najaar een lectuurbak in eik uit. Met zijn 33x25x32 cm is het bakje prima voor The Esquire, GQ, Men’s Health, Vanity Fair of Wallpaper, maar iets te klein voor Gentleman.

Info : www.ikea.be, 070 22 22 15.

P van pantoffels

Al meer dan een eeuw geven de vaders van het Italiaanse geslacht Lazzarini hun kennis en vakmanschap in het maken van schoenen door aan hun zonen. Sinds Emidio Lazzarini in de jaren vijftig op het idee kwam om voetbalschoenen te maken voor de lokale ploeg A.S. Ascoli, roemen voetballers het schoeisel omwille van de uitzonderlijke zachtheid. Een van de eerste klanten was John Charles, toen een ster bij Juventus. Toen hij opmerkte dat de schoenen als gouden pantoffels voelden, was Pantofola d’Oro een feit. Intussen voegde het merk aan de collectie ook sneakers toe, die net zo ‘ streetwise‘ ogen als hun voetbalbroertjes.

Info : 03 234 94 23, www.pantofoladoro.it

Q van Qui-vive

Waar houdt Lectrr (cartoonist) van ?

Hobby, boeken : ik lees zowat alles wat mij onder de ogen komt. Vooral over kunst, illustratie en animatiefilm, van Chronicle Books en Taschen. Soms koop ik boeken louter voor de cover of de vormgeving, zonder de binnenkant te bekijken.

Gadgets : designer toys of vinyl collectible toys van merken als Qee, Dunny en Fonky en van ontwerpers als Gary Baseman en Nathan Jurevicius.

Games : ik kan uren bezig zijn met mijn Nintendo Game & Watchtoestelletjes uit de jaren tachtig, de voorganger van de Game Boy. Mijn favoriete game : Donkey Kong.

Schoenen : meestal sportschoenen, lekker casual. Tot voor kort kocht ik bijna uitsluitend het kleurige merk Pony. Eigenlijk haat ik schoenwinkels, daarom koop ik altijd drie paar tegelijk.

Gsm: ik ben nu nog maar aan mijn vijfde gsm toe en dat wordt ook weer een Nokia. Ik ben misschien niet mee met alle trends, maar vaak heb ik mijn gsm zo lang dat hij weer in is, wegens retro.

Computer en accessoires : bijna al mijn computeraccessoires zijn van Sony of Canon. Gekende degelijkheid boven prijs. Ik hou van computerspitstechnologie en ben ondertussen aan mijn derde Wacom (digitale pen) toe. Nog van Sony : mijn dvd-speler, digitale camera en videocamera.

Scheren : ik heb een hekel aan scheren, maar anders zie ik er niet uit. Jaren geknoeid met pijnlijke mesjes, maar de Wilkinson Quattro Titanium biedt me momenteel het meeste comfort. Al blijft het prehistorisch.

R van rebel

De eeuwige student herken je aan zijn linnen schoudertas. Het Franse merk Upla opende in 1973 zijn eerste boetiek vlakbij de oude hallen van Parijs, een buurt die toen bruiste van de libertijnen. De jeugd, die zich in die tijd afzette tegen alles wat burgerlijk en consumptiegericht was, vond in de bazaarachtige plek een alternatief in de vorm van huisgemaakte confituur, Hollandse fietsen, Amerikaanse kleren en Britse parfums.

Upla was een antimerk, en de Besace, de linnen schoudertas die de winkel twee jaar later lanceerde, vond snel zijn weg naar jong geweld dat de handen graag vrij had. De tas, in kleurrijke materialen of in leder, begon al gauw aan een eigen leven. Eind de jaren tachtig deemsterde het merk een beetje weg. De herlancering in 2006 ging echter niet onopgemerkt voorbij. Sindsdien is Upla te vinden in branché boetiekjes wereldwijd.

Info : de Uplatassen worden onder meer verkocht bij Accessoires Diffusion, Louizalaan 98, 1050 Brussel, 02 502 45 90 en bij Treize, A. Dansaertstraat 101, 1000 Brussel, 02 514 15 17. www.uplaworld.com

S van snapshots

De tijd van omvangrijke reflexcamera’s lijkt voorbij, maar de vraag naar kwaliteit blijft, en snelle tijden vereisen snelle oplossingen. Onder de compacte digitale camera’s is de Lumix FX 100 van Panasonic om vele redenen een uitgekiende keuze. De 176 gram lichte compact (96 x 54 x 24 mm) kan niet alleen beelden van 12,2 miljoen pixels opslaan, zijn zoomlens met brandpuntafstanden van 28-100 mm en een diafragma van 2.8 komt van Leica. Een beeldstabilisator zorgt voor optimale gebruiksomstandigheden.

Chic alternatief : de Ixus 960 IS is hét nieuwe stijlicoon onder de compactcamera’s van Canon. Dankzij zijn titaniumbehuizing ziet hij er niet alleen goed uit, maar kan hij ook tegen een stootje. Met 12,1 megapixels, een flinke optische zoom en een snelle processor is dit ook ‘onderhuids’ een geavanceerd toestel.

Info : www.panasonic.com, www.canon.be

T van traditioneel

Als een kledingstuk al meer dan een eeuw bestaat, is dat geen toeval. De duffelcoat is een Brits ontwerp dat in 1890 gemaakt zou zijn door John Partridge, producent van buitenkledij. De overlevering wil overigens dat de stof, een dikke ruwe wol, afkomstig was uit Duffel, bij Antwerpen. Het kledingstuk dankt zijn populariteit aan het feit dat de Britse zeemacht camelkleurige exemplaren droeg tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlogen vond de jas een tweede adem bij de burgerij, en vandaag is hij nog steeds een evergreen, ook bij het jonge volkje. De leden van de Schotse band Belle and Sebastian zouden fans zijn, net als die van de groep Camera Obscura.

Een duffelcoat Britse stijl is knielang, heeft een geruite voering, een kap en een kraag met knoop, vier houten sluiters (vandaar de Nederlandse benaming houtje-touwtje) die met leder of touw aan de mantel zijn bevestigd en twee opgestikte zakken.

U van uitvouwbaar

De moderne man ontwijkt de ecologische problemen niet en grijpt waar mogelijk naar de fiets voor zijn mobiliteit. Geen snelle racefiets of statige stadstweewieler maar een handige, uitvouwbare Engelse Brompton die zo in de autokoffer of op de trein meekan. Niet goedkoop, wel stijlvol én praktisch, met zes versnellingen.

Alternatief : de Urban Mobility Biomega Bike van Puma, vouwfiets met 8 versnellingen en funky accessoires.

Info : Brompton, www.bromptonbicycle.co.uk, + 31 598 451 004, Puma, www.puma.com, 03 766 15 50.

V van viriel

Mannenparfums vertegenwoordigen tegenwoordig een extra dosis testosteron. De luchtjes worden virieler door de scherpe, groene aroma’s van vetiver en patchoeli en hogere concentraties grapefruit en kruiden. Vaak klassieke composities met een hedendaagse saus, zoals de Fougère Narciso Rodriguez for Him.

W van Walhalla

Een comfortabel bed van een Italiaanse meubelmaker, het is een luxe die je je op een bepaalde leeftijd mag veroorloven. Al zal de racewagenvormgeving van deze Lazy Night van Patricia Urquiola voor B&B Italia toch vooral grote kinderen aanspreken. Een handige ruggensteun maakt het meenemen in bed van de laptop – hét speeltje van deze eeuwige jongens – medisch verantwoord.

Info : www.bebitalia.com

X van X-factor

De ongeduldige rijder die de files uit de weg wil gaan, keert terug naar de motorfiets voor zijn snelle verplaatsingen. Hij kiest niet voor een brullende buikligger of een wat sloom aandoende chopper maar gaat voor het betere werk. De Ducati Monster is stoer maar net niet té. Een naked bike met een krachtige uitstraling.

Hanteerbaar alternatief : in feite verschilt de Ferrari Racing GPS niet zo heel veel van de gewone Pocket PC van Acer, maar hij heeft wel een glanzend rode behuizing en komt met een rood leren tasje met het bekende schildje. Ook de navigatie- software kreeg een speciale toets. Hij heeft een Powerful Trip Planningfunctie die een route met diverse stopplaatsen kan organiseren. En je kunt op het scherm alleen één gele pijl laten zien die aangeeft in welke richting je moet rijden.

Info : www.ducati.com, www.acer.be

Y van Yodafreak

Waar houdt Conz (striptekenaar) van ?

Kleding : G-Star en Carhartt. Niet bewust omwille van die merken, maar wel voor de losse en sportievere modellen.

Pakken : niets voor mij, ik ben zelfs getrouwd in een jeansbroek !

Tandpasta : het merk kan me normaal niet veel schelen, maar nu gebruik ik Signal. Smaakt lekker en er zitten zelfs microkorrel-tjes in. Kan niet slecht zijn !

Scheren : ik haat een blote kin en te gladde wangen en ik heb ontdekt dat ik met mijn Babylisstondeuse het ideale resultaat krijg : bijna glad, met toch dat beetje schuurpapiergevoel.

TV : net een flatscreenmodel van Samsung gekocht. De vorige tv was eveneens van Samsung. Ik heb er ook een gsm van, een handsfree kit, een koelkast en een microgolfoven. Eerder toevallig, maar toch goede reclame !

Fiets : voor het eerst in mijn leven heb ik een degelijke Venturellimannenfiets gekocht. Vroeger reed ik met studentenwrakken, vrouwenmodelletjes. Was een beetje bang van die stang tussen mijn benen, maar het went snel.

Deodorant : tegenwoordig gebruik ik deo van Adidas.

Ondergoed : ook hier geen nauwsluitende modellen voor mij. Ik heb ruimte nodig, dus ik koop alleen boxershorts van Mangoon. Ik word gek van slips, daar zit ik steeds aan te frunniken.

Gadgets : van kindsbeen af ben ik een enorme Star Wars-fan : veel speelgoed, poppen, alle dvd’s, filmposterboeken… Voor mijn dertigste verjaardag heb ik van mijn vrouw een lightsaber gekregen : daar was ik gigantisch blij mee !

Z van zakformaat

Multitasking mag dan een aangeboren vrouwelijk talent zijn, met de juiste instrumenten kan ook een man zich trainen in deze onvolprezen eigenschap. Met een smartphone, bijvoorbeeld. De TyTn (spreek uit titan in het Engels) was met zijn compacte vorm maar vrij uitgebreide mogelijkheden al heel populair. Zijn opvolger doet daar nog een schep bovenop. Zo kan het schermpje nu kantelen als het toetsenbord is uitgeschoven, draait de jongste Windows Mobile 6 er op, zit er een 3 megapixel-camera in, en kan het toestel een snellere UMTS-variant aan. Bovenal handig is dat er nu ook een gps-module is ingebouwd waardoor het toestel voor autonavigatie gebruikt kan worden. Dit maakt de TyTn II tot een van de meest veelzijdige compacte smartphones die er zijn.

Info : www.htc.com

Door Leen Creve, Pierre Darge, Grete Flies, Bruno Koninckx en Cathérine Ongenae

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content