:: Wie een van de creaties van Buvens wil bekijken, verwijzen we naar restaurant La Fontanella, Statiestraat 26, Antwerpen, dat ze onlangs inrichtte met interieurarchitecte Carla Mileghem.
...

:: Wie een van de creaties van Buvens wil bekijken, verwijzen we naar restaurant La Fontanella, Statiestraat 26, Antwerpen, dat ze onlangs inrichtte met interieurarchitecte Carla Mileghem. Interieurarchitecte Ann Buvens bouwde haar woning op twee braakliggende percelen in Wilrijk. "Ik had er al een tijdje mijn oog op laten vallen, maar het terrein kwam nooit te koop. Ik trok mijn stoute schoenen aan en ging op zoek naar de eigenaar. Ik deed hem een bod, en dat kreeg gehoor. De ligging is niet super, de straat is gewoon, maar de oriëntatie is uitstekend, met de zuidkant achteraan. Dus lag het wat voor de hand het huis helemaal naar achteren open te trekken. Zo kwam er een gesloten voorgevel tot stand die eigenlijk als een groot kamerscherm bedoeld is." De sober uitgelijnde compositie van de gevel schrikt een beetje af. Vooral de strakke onderzijde schept verwarring : de voordeur is amper zichtbaar. Voor het ontwerp werkte Buvens samen met architect Werner Van der Meersch, die ook voor het gebruik van aluminium opteerde. Eenmaal binnen, plooit het huis zich langzaam open. Aan de voorzijde zit het trappenhuis over bijna de gehele breedte. Bovendien is de smalle trap hoog en daardoor imposant. Op de gelijkvloerse verdieping kom je in de grote woonkamer, met een verrassend hoge zoldering. "Ik wilde overal vrij hoge plafonds om het ruimtegevoel te versterken. De kamers zijn niet zo groot, maar door die hoogte merk je dat amper. Ook de grote en brede vensters zorgen voor extra ruimte", aldus de ontwerpster. Het perspectief speelt een belangrijke rol in dit interieur : vanuit de woonkamer kijk je diagonaal tot diep in de keuken. Naast de eenvoudige en handige kookhoek staat de mooie eettafel van Jacobsen voor de dagelijkse maaltijden. De twee zitjes van Saarinen op de kop van het kookeiland zijn bestemd voor de afternoon tea. Boven is het grondplan een ingenieuze puzzel, met naast het ontwerpbureau van Buvens een ruime kinderkamer in een speelse frisblauwe kleur. Daar zitten de opbergruimte en een kleine natte cel handig verstopt in een grote muurkast met schuifwanden. De grote slaapkamer, helemaal boven, is opgevat als een flat, met een mooi uitgelijnde badkamer verpakt in een aparte doos met grijze mozaïektegels. Grijs is ook de overheersende kleur van het dakterras daarnaast. De woning van Ann Buvens is niet erg sober, maar wel strak. "Het is geen experiment. Nergens werden er gewaagde overspanningen gebruikt, vooral om binnen het budget te blijven. Ik hou meer van mooi uitgelijnde details, zoals vlakken die precies in elkaar overlopen, of, zoals in de traphal, het betonnen kruis dat grafisch sterk is van lijn." In deze geest ontwerpt Ann Buvens interieurs van winkels, woningen en kantoren. Tekst Piet Swimberghe l Foto's Jan Verlinde