Met de enorme keuze aan haarstylingproducten zou niemand nog met een rattenkop mogen rondlopen. Maar wat is geschikt voor welk kapsel? Een gids door de jungle van schuim, lak, gel en wax.

Vaak gebruikt men wel de juiste producten, maar op de verkeerde manier. Daardoor worden de verwachtingen niet ingelost en haakt men af. Welk soort product u gebruikt, hangt in de eerste plaats af van de haarlengte. Lang haar vraagt om een fixerende behandeling die het kapsel in model houdt, terwijl korte kapsels meer baat vinden bij structurerende producten als gel en wax.

Elk product bestaat meestal in verschillende sterktes: van soepel over normaal tot supersterk. De keuze hangt af van de dikte en hoeveelheid haar en het effect dat u wil bereiken – een soepele steun of een wilde pruik Ć  la Tina Turner.

Wie lang haar willen fixeren, kiest best voor een haarlak. Die wordt altijd gebruikt op droog haar, na de brushing. Als het haar is afgekoeld, kan u het kapsel fixeren door de lak op een afstand van 30 centimeter te verstuiven. Van dichterbij geeft het dof en kleverig haar. Te veel van het product veroorzaakt schilfertjes. Haarlak bestaat in soepele en in stevige fixatie: soepel betekent dat het haar op een natuurlijke manier meebeweegt en nadien terug in de plooi valt, een sterke fixatie maakt het haar onbeweeglijk. Haarlak kan ook gebruikt worden om het volume te vergroten, door het hoofd voorover te buigen en de lak aan de wortels te verstuiven. Dat is ook de beste manier om lak te verwijderen: voorovergebogen uitborstelen. De bekendste haarlak is ongetwijfeld Elnett van L’OrĆ©al.

Mensen met krulhaar zijn beter af met droge lak dan met een spray, die een meer geconcentreerde straal heeft. We maken een onderscheid tussen een styling- en een fixingspray: de eerste geeft vorm aan uw kapsel en de tweede houdt het in model. Een fixingspray wordt gebruikt als finish, zoals een haarlak. Met dit verschil dat een spray zowel op droog als op nat haar gebruikt kan worden. Met een stylingspray bouwt men een kapsel lok voor lok op: de haarstreng wordt van wortel tot punt bestoven en bewerkt met vingers of kam. De haardroger is handig om ‘geplakte’ delen te fixeren.

Stylingschuim geeft meer volume aan langer haar en houdt het beter en langduriger in vorm. Na het wassen verdeelt u het schuim – een mandarijn tot een sinaasappel groot, naar gelang de lengte – over het kapsel. Van de wortels naar de punten werken; mensen met krul- of kroeshaar zijn de enigen die ook de haarpunten moeten voorzien van schuim. Het haar wordt dof en zwaar als u er te veel van neemt of als u tegelijkertijd ook een verzorgend schuim gebruikt dat niet uitgespoeld wordt. Natuurlijk kunnen ook korte kapsels een beroep doen op een stylingschuim, maar dan als stevige fixatie op droog haar.

Gel is geschikt om korte kapsels vorm te geven of te fixeren. Er bestaan verschillende soorten (niet-zichtbaar of wetlook) en sterktes, en een gel kan zowel op droog als op vochtig haar gebruikt worden. Op droog haar geeft gel een meer geconcentreerd effect, op vochtig haar krijgt u een ‘geplakt’ resultaat: haar dat niet beweegt. Ook van dit product niet te veel gebruiken, om schilfertjes te voorkomen. De klassieke verpakking is een tube, maar er is ook een vapo-versie voor wie zijn handen liever droog houdt of om het kapsel even bij te werken. Een vapo laat een fijnere verspreiding toe dan een klodder gel uit een tube, en maakt het haar niet zo hard.

Vanwege de vette textuur, wordt wax uitsluitend voor korte kapsels gebruikt. Een hoeveelheid ter grootte van noot wordt opgewarmd in de handen alvorens de wax over het haar te verdelen: niet overal, en zeker niet aan de wortels, want dat maakt het haar vettig. Wax geeft steun en glans.

Al deze stylingproducten vindt u onder andere bij Studio Line van L’OrĆ©al, Nivea, Garnier, Redken, Aveda, de Junior Power Styling-lijn van Schwarzkopf, de Botanical Haircare-lijn van Hennaplus.

Sofie Albrecht / Illustratie Kristina Ruell

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content