B runello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano vormen samen met de alombekende Chianti de drie grote DOCG's (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) van Toscane. Alle drie hebben ze als basis een typisch Toscaanse rode druif: de sangiovese. Dit is een bijzonder weerbarstige druivensoort die grote concentraties aan tannines veroorzaakt. Om de bitterheid die daar het gevolg van is te verzachten, legt de Toscaanse traditie van oudsher maatregelen op. Eerst en vooral moesten er andere, verdunnende soorten worden bijgemengd, de fameuze cocktail van Barone Ricasoli uit de voorbije eeuw: canaiolo nero voor de kleur en witte druiven zoals malvasia en trebbiano voor de zachtheid. Vervolgens moest de wijn een aantal jaren rijpen op grote houten foeders, waarbij de bitterheid door oxidatie en polimerisatie gemilderd wordt. De Brunello ontsnapt aan het cocktailprincipe, omdat hij is gemaakt van een kloon van de sangiovese, de sangiovese grosso, maar het verouderingsprincipe geldt er des te meer.
...