Sister Act is een van de Brusselse nieuwkomers. Of het restaurant zich zal situeren bij de blijvers, zal de toekomst uitwijzen. Momenteel heeft Sister Act in ieder geval niet te klagen over een gebrek aan belangstelling.

:: Restaurant Sister Act : Regentschaps- straat 25, 1000 Brussel. 02 503 13 78. www.sisteract.be Dagelijks open van 12 tot 14.30 u. en van 19.30 tot 22.30 u. Woensdag gesloten. Lunch : 17 en 22 euro. Kindermenu : 16 euro.

Hoe groter de stad, hoe sneller het verloop bij de horeca. Brussels spant de kroon : nieuwe eethuizen ploppen als paddestoelen uit de grond om vaak niet veel later op te gaan in het niets. De belangrijkste oorzaak van deze vergankelijkheid is dat restaurateur en klant het niet zoeken in de kwaliteit van het eten, maar in het verrassingseffect. Als je tegenwoordig in een nieuw grootstedelijk restaurant binnenkomt, moet je bedwelmd worden door het wauwgevoel ! Maar bij een tweede bezoek is het al wat minder ‘wauw’, en bij de derde keer is het ‘bof’ en is het verbazingseffect weggeëbd en gaat men op zoek naar nieuwe sensaties. De naam van de nieuwkomer Sister Act verwijst naar een film met Whoopy Goldberg en ook naar de huidskleur van de vrouwelijke chef-kok Keltourna Closset. Het restaurant wordt geleid door Mathieu Closset (ook Les Copains d’Abord in Sint-Lambrechts-Woluwe) en vrienden Sandrine en Yvan Neirinckx.

Het eethuis is te vinden in het stukje Regentschapsstraat dat het Justitiepaleis verbindt met de Zavel. Het hoekhuis ligt schuin tegenover het Conservatorium, heeft een façade met veel glas en werd in 1870 gebouwd door de Nederlandse architect Jan Pieter Cluysenaar. Het eetgebeuren strekt zich uit over twee verdiepingen, die door een wenteltrap met elkaar verbonden zijn. Donker houtwerk, clubfauteuils, een haard, een goed gevulde bar en een computergestuurde verlichting brengen warmte en het tegenwoordig alom gewaardeerde lounge- gevoel.

Mediterraan geïnspireerd

Keltourna Closset werkt in de kelderkeuken. Zij is eigenlijk een Marokkaanse talenlerares, die zeven jaar terug naar ons land kwam en zich omschoolde door aan het COOVI kooklessen te volgen en in de leer te gaan in eethuizen als L’Ecailler du Palais Royal, Bistrot M’Alain de la Mer (beide in Brussel) en L’Orangeraie in Nossegem. De door haar samengestelde spijskaart is opgebouwd uit modern verpakte traditionele gerechten en mediterraan geïnspireerde bereidingen. De wijnkaart vermeldt 250 referenties, waarbij een ruime keuze aan wijnen uit de nieuwe wijnlanden en de Languedoc-Roussillon.

Wij kwamen ’s avonds in de week, werden vriendelijk in het Frans onthaald en kregen een tafel toegewezen onder een grote hangende schemerlamp in de hogergelegen achterkamer. Rond ons werd geanimeerd getafeld door een kosmopolitisch publiek. De bediening liep door de drukte wel een beetje in het honderd.

Wij kozen twee voorgerechten : assortiment van mediterrane salades of vier bordjes met wortelsalade, ratatouille, gratin van courgette en scampi’s in tomatensaus (een beetje simpel maar oké, 13 euro) en een smakelijke moelleux van laagjes verse krab, gehakte boontjes en tomaat (24 euro). Hoofdgerechten waren : een vers stuk gebraden kabeljauwrug met aardappelpuree, gestoofde tomaten, spaghetti van courgette en roomsaus (22 euro) en een royaal stuk, kort op de grill gequadrilleerde tonijn, geserveerd met gestoofde paprika, salade en dipsaus van soja (24 euro). Beide gerechten vielen in de smaak.

Omdat wij zo goed zaten en geen zin hadden om al naar huis te gaan, waren er nog twee lekkere afsluiters. Gebakken ananas met karamel van citrusvruchten en zijn milkshake (10 euro) en ijsnougat met frambozencoulis (8 euro).

Wij hadden niet slecht gegeten en dat is tegenwoordig al een hele opluchting.

MODIEUS EN KOSMOPOLItiSCH

Keuken7/10

Decor 7/10

Comfort 7/10

Bediening5,5/10

Prijs/kwaliteit 6,5/10

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content