Liederavonden behoren ongetwijfeld tot de meer intimistische vormen van muziek maken. Idealiter vindt zoiets plaats in beperkte kring en in een kleine ruimte, maar voor concertorganisatoren is dat financieel niet meer haalbaar. In een grotere zaal kunnen voldoende toehoorders plaatsnemen en kan ook een zanger/zangeres van wereldformaat uitgenodigd worden zonder dat men er een financiële kater aan overhoudt. Dit als antwoord op de vraag die u zich zou kunnen stellen bij het zien van een frêle figuurtje als Christine Schäfer, die als een prooi in de moordkuil van een grote concertzaal gegooid wordt.

Deze jonge sopraan maakte haar internationaal operadebuut bij ons in de Munt als Papagena en schitterde vorig jaar als Pamina, in “Die Zauberflöte” van Mozart. DeSingel nodigde haar nu uit in de reeks Lieder, naast de bariton Matthias Görne en de sopraan Christiane Oelze. Wegens onvoorziene omstandigheden (wijziging in haar internationale tourneeplanning) werd dit recital van 19 februari naar 9 maart verschoven. Schäfer wordt begeleid door pianist Eric Schneider en brengt dan een programma met liederen van George Crumb en Franz Schubert.

Christine Schäfer, een moeilijk te benaderen koele kikker? Ze verklaart haar ogenschijnlijke afstandelijkheid als volgt: “Ik ben in staat tot uiterste concentratie en heb een enorm respect voor de muziek. Maar met mijn privé-leven heeft niemand zaken en daarom hou ik beide werelden gescheiden, zo goed als dat kan.” Zij is een schoolvoorbeeld van een nieuwe, nog jonge generatie zangers en zangeressen wier professionalisme respect afdwingt. Vergelijkingen lopen altijd mank, maar dringen zich soms op. Tijdens een gelegenheidsoptreden (op de herdenkingsavond van 100 jaar Deutsche Grammophon) konden we vaststellen dat Christine Schäfer (nog) niet de présence heeft van iemand als Anne Sofie von Otter – om er maar één te noemen -, maar dat we hier te doen hebben met een groot talent. Dat is uiteraard ook tot het prestigieuze platenmerk-met-het-gele-label doorgedrongen (zie cd van de week). Niemand minder dan éminence grise Dietrich Fischer-Dieskau is haar mentor, die zich honderd procent inzet om de carrière van zijn vroegere leerling in goede banen te leiden. Vooral bij zangers (m/v) is het gevaar dat jong talent te vlug opbrandt namelijk niet denkbeeldig.

Christine Schäfer, begeleid door pianist Eric Schneider, op maandag 9 maart (20 uur) in deSingel, Antwerpen. Tickets: Tel. (03) 248.28.28.

Milo Derdeyn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content