Welgevormde wortels uit Haspengouw

Heb je het in Haspengouw over wortels, dan komt al snel Pierre Roberti ter sprake. Hoewel de man gediplomeerd is in de politieke wetenschappen, aarzelde hij geen moment toen zijn vader hem vroeg om de leiding over te nemen van de familieboerderij waar hij is geboren. Roberti is niet alleen een uitstekend ondernemer, hij is ook erg nieuwsgierig.

De wortelteelt volgde uit een behoefte aan diversificatie. “Ik besefte dat we op de groeiende Europese markt alleen konden overleven met een alternatief voor de grootschalige traditionele gewassen. Er werden in Haspengouw nog geen wortels geteeld. Je zag ze wel in streken met een meer zanderige bodem. Toch maakt de fijne structuur van het leem de grond hier uiterst geschikt voor wortelgewassen als bieten, pastinaken en wortels. Omdat ze geen weerstand ondervinden, krijgen ze mooie kegel- of cilindervormige wortels.”

Het avontuur begon in 1991, toen Pierre Roberti samen met drie andere landbouwers de coöperatie L’Yerne oprichtte, genoemd naar een rivier in de streek. De eerste oogst leverde 30 ton wortels op. “We hadden geen enkele klant en geen afzetmarkt. Daar ben ik dus eerst naar op zoek gegaan, met de Gouden Gids in de hand.” Roberti’s sterkste verkoopargumenten waren de prachtige, regelmatig gevormde en heerlijke smakende wortels zelf. “In zanderige grond, zoals in Nederland, bedraagt het gehalte aan droge stof 9 procent, tegenover 11 tot 13 procent bij ons. Het verschil zit onder meer in de minerale zouten die de haarworteltjes aan de bodem onttrekken.”

Vijftien jaar later produceerden de vennoten van Carotte de Hesbaye®, sinds 1995 een gedeponeerd handelsmerk, zo’n 9000 ton, na eerder te hebben gepiekt op 13.000 ton. In 1999 werd een cruciale stap gezet met de biologische wortelteelt. “Een van onze Franse importeurs voert regelmatig smaaktests uit. Onze biologische wortels komen daarbij steeds weer als beste uit de bus.”

Dit jaar zal Carotte de Hesbaye® een aantal oude wortelsoorten op de markt brengen die nog voor meer kleur moeten zorgen in het bord.

Info : www.yerne.com

Niets gaat boven peulen uit eigen tuin

Landbouwingenieur Jos Santermans ging vijftien jaar geleden aan de slag bij De Wroeter vzw, een opleidings- en tewerkstellingsproject voor sociaal zwakkeren en langdurig werklozen met een kwetsbare achtergrond. In de loop der jaren zijn daar andere activiteiten bijgekomen, zoals het onderhoud van openbare groenvoorzieningen, waaronder de prachtige fietsroute door de fruitstreek. Toch is De Wroeter in de eerste plaats een biologische groente- en fruitkwekerij gebleven. De opbrengst van beide activiteiten wordt voor de helft rechtstreeks verkocht in de boerenwinkel en op vier verschillende markten. De andere helft wordt aan Veiling Brava geleverd. Sinds kort beschikt De Wroeter ook over een eigen webwinkel.

“We verbouwen 3,5 hectare groente in openlucht en 1,5 hectare in kassen. Ons assortiment bestaat jaarlijks uit zo’n veertig verschillende groenten. In de warme kas telen we tomaten, kerstomaten, komkommer, paprika en aubergine. In de koude kas hebben we veldsla, pijpajuin, spinazie, peterselie en selderij staan. Buiten kweken we onder andere eikenbladsla, groene selderij, spinazie, venkel en koolrabi.

Deze laatste komt net als een aantal andere soorten weer meer in de belangstelling te staan, terwijl bijvoorbeeld bonen, tuinbonen en doperwtjes juist terrein verliezen. “Die verbouwen we nog wel, maar op een kleinere oppervlakte. Het kweken en met de hand oogsten van zulke groenten is in onze contreien haast onmogelijk geworden, omdat we geen kopers vinden.” Tegen de loonconcurrentie uit landen als Kenia, Senegal en Egypte is het vergeefs opboksen. “Wij moeten prinsessenbonen verkopen tegen 3 euro, terwijl ze al voor de helft van die prijs worden geïmporteerd. En biologische teelt of niet, op de markt wordt eerst op de centen gelet. Een andere grote concurrent is diepvriesgroente. In België worden op grote schaal bonen en dorperwten voor die sector verbouwd. Zulke groenten lenen zich natuurlijk uitstekend voor invriezing, maar uiteindelijk gaat niets boven een verse peul… uit eigen tuin.”

De Wroeter, Sint-Rochusstraat 8, 3720 Kortessem. 011 37 52 92, www.dewroeter.be. De producten worden ook in Hasselt (dinsdag, vrijdag), Genk (donderdag) en Leuven (vrijdag) op de markt verkocht. Webwinkel : www.hartenboer.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content