Op warme dagen wordt overal de barbecue afgestoft. Met als filosofie dat vlees het middelpunt is van een goede maaltijd. Maar wat als je vegetariër bent ? Wij roosteren fantasievolle vlees- en visloze gerechten die zelfs de meest overtuigde carnivoor bekoren.

De sterren van een vegetarische barbecue zijn uiteraard de groenten. De meeste kunnen zo op de barbecue en zijn heerlijk met een vinaigrette, kruidenboter of salsa. Tegenwoordig zijn er in de handel metalen ‘grillmandjes’ verkrijgbaar die de groenten beschermen tegen de hitte. Vooraf kunnen ze gemarineerd worden in olijfolie en kruiden of ingewreven met een kruidenpasta, bijvoorbeeld kerriepasta. Harde groenten, zoals aardappelen en pompoen, worden vooraf geblancheerd. Maïskolven zijn ideaal barbecuevoedsel : met wat kruidenboter zijn ze lekker uit het vuistje. Reuzenchampignons worden geroosterd en in een broodje gegeten. Groene asperges zijn in een wip klaar. Een frisse vinaigrette erbij en het voorgerecht staat op tafel. Of rooster een assortiment mediterrane groenten voor een ratatouillesalade. Vergeet ook niet dat je sneden brood kan roosteren op de barbecue. Met geroosterd brood kan je bruschette en crostini maken op zijn Italiaans. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos : mascarpone met aubergines, artisjokkenpuree met rode paprika, geitenkaas met courgettes…

Op de spies

Een barbecue is niet geslaagd zonder brochettes of hamburgers. Behalve vlees of vis kan je echter ook groenten, kaas en zelfs fruit aan spiezen rijgen. Lekker zijn rode ui, paprika, courgette, aubergine, kerstomaatjes, en geblancheerde pompoen en (zoete) aardappel. Een leuk extraatje voor groentebrochettes is kaas. Gebruik dan wel stevige kaas die niet te snel smelt : Griekse halloumi is hiervoor zeer geschikt, net als feta. Enkele verse laurierblaadjes aan de uiteinden van de spiesjes zorgen voor een heerlijk aroma tijdens het bakken. Rozemarijntakjes of stengels citroengras als spiezen zorgen voor eenzelfde aromatisch effect.

Hamburgers zijn geliefd bij groot en klein. En het goede nieuws is dat je er ook van kunt genieten als je geen vlees lust. ‘Veggieburgers’ hebben als basis meestal peulvruchten of aardappel (gepureerd of geraspt). Daar kunnen groenten, kruiden, noten en/of kaas aan toegevoegd worden voor extra smaak. De mogelijkheden zijn legio. Voor onze barbecue maakten wij een versie van falafel : dat zijn beignets op basis van gedroogde peulvruchten, die erg populair zijn in het Nabije Oosten. In Egypte worden ze met witte bonen bereid, in Libanon met tuinbonen en uit Israël komt de bekendste versie met kikkererwten. Vaak worden falafel opgediend met een tahinisausje ( tahini is sesampasta). Wij voegden pindakaas, grofgehakte pinda’s, harissa en komijn toe aan de kikkererwten. De kikkererwtenburgers zijn heerlijk in een broodje met sla, tomaat en slasaus, net als een ‘echte’ hamburger. Maar je kan ze ook zo eten met een frisse salsa van kerstomaatjes, gedroogde abrikozen, munt en gepekelde citroen.

Frisse slaatjes

Zorg altijd voor een assortiment frisse slaatjes om de rokerige smaak van het voedsel te compenseren : groene krulsla met avocado en appel, verse tomaten met verse koriander of krokante wittekool met geraspte wortelen en lente-uitjes zijn enkele ideetjes. Om de maaltijd in schoonheid af te ronden is er vers fruit… ook op de barbecue. Ook hier zijn er mogelijkheden en combinaties te over : vruchten kunnen rechtstreeks op de rooster, aan spiezen of in papillot. Gehalveerde perziken of babyananas kunnen zo op de grill. Zacht fruit zoals vijgen, aardbeien en kiwi’s worden het best vooraf in aluminiumfolie verpakt. Lekker zijn ook exotische vruchtenbrochettes met aan citroengras gespiesde ananas, papaja en mango. Wij kozen voor bananen, in de lengte gehalveerd en geroosterd, en opgediend met romige Griekse yoghurt, honing en passievruchtenpulp.

Cocktails

Ten slotte nog iets over de drank : als er één gelegenheid is waarbij roséwijn niet uit de toon valt, dan is het wel een barbecue. Maar ook cocktails zijn hier op hun plaats en zorgen voor een feestelijke stemming, zowel in de vorm van een soort punch (sangrìa bijvoorbeeld) als in individuele drankjes. En wat past beter bij een vegetarische barbecue dan een cocktail op basis van groentesap ? De bekendste van deze cocktails is ongetwijfeld de Bloody Mary. Wij zochten een variant en vonden de Bloody Maria op basis van tomatensap, met tequila en sherry in plaats van de traditionele wodka. Wie moet rijden, drinkt een Virgin Mary (ook Bloody Shame genoemd, letterlijk ‘verdomd jammer’, omdat er geen alcohol in zit). Voor de kinderen is er een zoetere cocktail op basis van gelijke delen wortelsap en versgeperst sinaasappelsap met een scheutje limoensap : de Bugs Bunny. Voor elk wat wils dus, het recept voor een geslaagde barbecue onder vrienden.

De barbecue en benodigdheden zijn van Weber, het tafelgerei komt van Ikea, Habitat en Van Uytsel.

Tekst Veerle De Pooter l Foto’s Tony Le Duc l Styling Sonja Mertens

Zorg altijd voor een assortiment frisse slaatjes om de rokerige smaak van het voedsel te compenseren.

Kikkererwtenburgers zijn heerlijk in een broodje met sla, tomaat en slasaus, net als een ‘echte’ hamburger.

De bekendste cocktail op basis van groentesap is ongetwijfeld de Bloody Mary. Een lekkere variant is Bloody Maria met tequila en sherry.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content