EKOLOGISCH BOUWEN

In samenwerking met het Genootschap Gezond Bouwen en Wonen, organizeert Elcker-Ik Antwerpen een kursus Ekologisch en gezond bouwen en wonen. Het bouwproces wordt van het begin tot het einde doorlopen en bij elke faze wordt gezocht naar het meest verantwoorde alternatief voor de gangbare praktijken. Tema’s die aan bod komen : de principen van de bouwbiologie, het bio-ekologische bouw- en woonkoncept, ekologisch verantwoorde bouw- en afwerkingsmaterialen, termische isolatie en alternatieve vormen van energie. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de leembouw en aan de ekologische moes- en siertuin. De kursus omvat acht lesavonden met start op 27 oktober. Deelnemen kost 3000, 4000 of 5000 fr. (naargelang het inkomen).

Op maandag 30 oktober gaat men op milieuverkenning in de Rupelstreek, een streek die al jaren wordt geteisterd door afvalbaronnen en de troep die daar werd achtergelaten. Op die verkenningstocht ontdek je hallucinante plekjes, hoor je ongelooflijk maar ware verhalen, zie en ruik je de erfenis van het verleden. Die dagtocht wordt voorafgegaan door een avond (24 oktober) waarop de geschiedenis van de Rupelstreek onder de loep wordt genomen. Deelnemen kost 500, 675 of 850 fr. (naargelang het inkomen).

– Info : Elcker-Ik Antwerpen, Breughelstraat 31-33 in 2018 Antwerpen. tel. (03) 218.65.60.

NATUURGIDS

Het Centrum voor Natuurbeschermingsedukatie organizeert regelmatig en op verschillende plaatsen in Vlaanderen een kursus natuurgids. Bedoeling is om mensen te vormen en inzicht te doen krijgen in de samenhang van natuur en landschap, zodat zij op hun beurt die inzichten kunnen doorgeven aan anderen. Vandaar dat de nadruk van de kursus ligt op praktische training en vorming.

De meeste van deze kursussen starten in het voorjaar, in Landen start men nog dit najaar, nl. op 20 november. Op het programma o.m. geologie en bodemkunde, planten- en dierenwereld, internationale milieuproblematiek, milieubeleid- en wetgeving, natuurbehoud in Vlaanderen, de verschillende seizoenen (met herfst-, winter-, lente- en zomerexkursie), studie van verschillende landschappen, waarnemen van vogels, milieu-educatie in de praktijk… Deelnemers hebben uiteraard belangstelling voor natuur en milieu, en zijn minimum 17 jaar oud. Deelnemen kost 3900 fr. (alles inbegrepen).

– Info : Centrum voor Natuurbeschermingsedukatie, Ommeganckstraat 20 in 2018 Antwerpen. tel. (03) 226.02.91. Fax : (03) 233.59.97.

TUINEN OP TV

Het TV 1-magazine Om de Tuin is aan zijn vierde seizoen begonnen en kreeg bij die gelegenheid een kleine face-lift. De grote items zijn gebleven : elke maand wordt een droomtuin voorgesteld (zowel grote als kleine tuinen) ; krijgt de kijker een demonstratie over aanleg en onderhoud van sier-, moes- of fruittuin ; en worden tips gegeven in verband met de verzorging van de tuin het jaar rond.

Nieuw vanaf dit jaar zijn de ‘koopwijzer’, waarin een nieuwigheid in de tuin- of plantenbranche wordt voorgesteld, en de ‘plant van de maand’, waarin een plant en snijbloem in de kijker worden geplaatst. In het item ‘biezondere bomen’ (waaraan een wedstrijd is verbonden) worden vergeten wetenswaardigheden en oude gebruiken over bomen en planten aan het licht gebracht. Zo zal de komende maanden aandacht worden besteed aan de taxus of venijnboom, de maretak, de berk, de hondsroos en de linde. In het magazine van oktober (uitzending op 20 en 22/10) brengt prezentator Gilles Claes een bezoek aan een stadstuin ; wordt begonnen aan de herfstkuis in de siertuin ; krijg je tips over sieruien, nestkastjes en krysanten ; en wordt de kastanjeboom nader bekeken.

Onderwerpen die later nog aan bod komen zijn o.m. het planten van een mixed border, het bouwen van een veranda, snoeitips voor heesters, het verpotten van oranjerieplanten, en de inrichting van een moestuin.

HILDE VERBIEST

Om de Tuin : ‘vergeten’ wetenswaar- digheden over bomen en planten worden opnieuw verteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content