PLANTENMARKT

In het Waalse Celles (vlakbij Doornik) wordt op 23 en 24 september een herfst-plantenmarkt georganizeerd. De markten van Celles staan bij planten- en tuinliefhebbers goed bekend omdat men er keer op keer in slaagt belangrijke kwekers aan te trekken die er hun biezondere en zeldzame produkten aan een groot publiek voorstellen. Dit najaar zullen zo’n 65 exposanten (onder wie zeven Franse, een Engelse en vijf Nederlandse) deelnemen.

De markt vindt plaats op het domein “La Feuillerie” in Celles, van 10 tot 18 uur. De inkom bedraagt 180 fr.

– Info : La Feuillerie, rue de la Feuillerie 1 in 7760 Celles. tel. (069) 45.51.71 (na 19 uur).

POPULAIR EN EXOTISCH

In de reeks “De Groene Bibliotheek” van de uitgeverij Gottmer verschenen onlangs twee nieuwe boekjes : “Pelargoniums” en “Camelia’s”.

De pelargonium is wellicht een van de meest populaire planten. Niet zo verwonderlijk : goed verzorgd blijft zij een zomer lang bloeien. Hoe populair pelargoniums zijn, blijkt onder meer uit het feit dat in Duitsland alleen al ieder jaar zo’n 150 nieuwe pelargonium-cultivars bij de afdeling soortenregistratie worden aangemeld. Een boekje uitsluitend gewijd aan deze planten mag dan ook niet verwonderen. Schrijfster Christa Hofmann begint met een korte uiteenzetting over de botanische achtergronden, waaruit blijkt dat de Geranium (in het Nederlands : ooievaarsbek) en de Pelargonium (die wij meestal ‘geranium’ noemen) beide tot de familie Geraniaceae behoren. In een tweede hoofdstukje beschrijft zij hoe de pelargonium de meeste soorten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika Europa veroverde. Het grootste deel van het boek bevat heel praktische informatie : over het kweken en aankopen, over de verzorging, de ziekten en de plagen, over kombineren met andere planten en dies meer. Na een hoofdstuk met de “mooiste cultivars” besteed Hofman ook aandacht aan de biezondere groeivormen (o.m. pelargoniums op stam en bonzaï-perlargoniums) en de bladgeur-pelargoniums. Deze laatste komen al bij het begin ter sprake : de Nederlandse editie van “Pelargoniums” wordt voorafgegaan door enkele opmerkingen en bevindingen van Peter Bauwens, een Vlaams kweker van bladgeur-pelargoniums.

Camelia’s spreken veel meer tot de verbeelding. Met hun diepgroene blad en prachtige bloemen stralen ze een exotische sfeer uit. Logisch ook : de camelia is afkomstig uit Oost-Azië en komt onder meer voor in Nepal, China en Japan, waar ze een belangrijke symbolische en ceremoniële betekenis heeft. Halverwege de 16de eeuw doet de camelia haar intrede in onze contreien. In het eerste hoofdstuk van het boekje “Camelia’s” beschrijven Helga en Klaus Urban uitgebreid de geschiedenis van deze planten : de eerste camelia’s in Europa, de rage in de 19de eeuw, de ontwikkelingen in de 20ste eeuw. Vervolgens gaan ze dieper in op het biezondere van camelia’s : hun karakter, de bloemen, de geur, de winterhardheid wat vooral belangrijk is voor wie camelia’s in de tuin wil houden. Naar goede gewoonte omvat het praktische hoofdstuk allerlei tips omtrent aankoop, verzorging en vermeerdering van camelia’s. De plantbeschrijvingen van de “mooiste camelia’s beslaat bijna de helft van het boekje.

Beide boekjes zijn uitgegeven bij Gottmer/Haarlem en zijn te verkrijgen in de boekhandel. “Pelargoniums” van Christa Hofmann telt 95 pagina’s en kost 499 fr. “Camelia’s” van Helga en Klaus Urban telt 112 pagina’s en kost 559 fr.

HILDE VERBIEST

Camelia’s : exotisch aksent in de tuin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content