BLOEMEN EN BLADEREN

Wie via de Bergensesteenweg Sint-Pieters-Leeuw binnenrijdt, wordt verrast door de Amerikaanse aanblik : een ongelooflijke mengeling van architektuurstijlen en een groot aantal Griekse restaurants. Een gevel in eenvoudig grijs en met strakke lijnen ontsnapt aan die wirwar. Niets doet vermoeden dat achter deze gevel een bloemenzaak schuilgaat en bovendien een van de meest merkwaardige van deze regio.

De klanten weten zich in goede handen : ze hebben vertrouwen in Hans Steenhoudt en vooral in zijn kunde om prachtige kortstengelige boeketten samen te stellen met allerhande bloemen en vooral opvallende bladeren.

Hoewel zijn passie voor bloemen zijn sobere winkel domineert hij noemt zichzelf ook “bloembinder” prezenteert Hans Steenhoudt ook een beperkt gamma objekten, met een biezondere voorkeur voor heel eenvoudige vazen.

J.-P. GABRIEL

Hans Steenhoudt, Bloembinder, Bergensesteenweg 28 in 1600 Sint-Pieters-Leeuw, (02) 378.29.06 (tel. en fax). Open van dinsdag tot zaterdag van 9 u.30 tot 13 uur en van 14 tot 18 u.30, zondag van 9 u.30 tot 13 uur. Maandag gesloten.

TUINDAGEN

VELT, de Vereniging voor Ekologische Leef- en Teeltwijze, besloot om de Bio Bedrijven Dag (die vorig jaar voor het eerst werd georganizeerd) en de Open Tuinendag afwisselend te organizeren. Voor de zesde editie van die tuinendag heeft men ruim vijftig VELT-leden bereid gevonden om hun tuin een dag 18 juni van 10 tot 17 uur open te stellen voor publiek. Al deze tuinen zijn ekologisch bewerkt. Uiteraard zijn ze ook heel verschillend. Wil de ene vooral gifvrije groenten kweken, de ander heeft een verzameling oude fruitvariëteiten aangelegd. Nog anderen realizeerden een mooie kruidenhoek of een siertuin. Aansluitend bij de laatste VELT-publikatie “Handboek Ekologische Voeding” kreeg deze Open Tuinendag het tema biezondere gewassen in moes-, fruit-, kruid- en siertuin. Een brochure (gratis) met daarin een korte beschrijving van elke tuin is te verkrijgen bij VELT-nationaal.

– Info : VELT-nationaal, (03) 353.80.53.

NATUURTUINEN

In het kader van het Europees Jaar van het Natuurbehoud organizeert de plaatselijke afdeling van Natuurreservaten vzw in Herent een Open Natuurtuinendag. Bedoeling is te tonen dat met enkele eenvoudige ingrepen de tuin er een stuk “natuurlijker” kan uitzien, waardoor heel wat mogelijkheden ontstaan voor fauna en flora. Een tiental bezitters van dergelijke tuinen in Herent stellen op zondag 11 juni (van 10 tot 18 uur) hun tuin open voor andere tuinliefhebbers en nieuwsgierigen. Vanaf 10 uur kunnen belangstellenden in het kasteelpark “Klavertje Vier” (Winkselesteenweg 80) een deelnemingskaart kopen die toegang geeft tot alle deelnemende tuinen. Zo’n kaart kost 200 fr. per persoon of 500 fr. per gezin. Leden van de vereniging genieten korting. Een afternoon tea wordt (tegen demokratische prijzen) geserveerd in het kasteelpark.

– Info : Patrick Luyten, (016) 48.99.96 (na 16 uur).

WWF-AKTIE

Het Europees Jaar van het Natuurbehoud vraagt meer aandacht voor de natuur buiten de reservaten. Met de nieuwe campagne “Steek de natuur een handje toe” georganizeerd i.s.m. Reforma wil het WWF aantonen dat juist op dat vlak iedereen die van de natuur houdt een steentje kan bijdragen. Daar is het besef dat ieder stukje groen hoe klein ook deel uitmaakt van een heel netwerk van groen, een soort keten van landschapselementen. Tuinen, parken en wegbermen worden daarom beschouwd als waardevolle verbindingszones voor planten en dieren, ook in het centrum van de stad. Dat betekent dat iedereen die een tuin, balkon of muur bezit, een rol kan spelen door vlakbij huis de natuur meer kansen te geven. Bomen en struiken in de tuin, een klimplant tegen de gevel, bloembakken en potten op het balkon… ze vormen een kleine schakel in het netwerk van de natuur.

De WWF-aktie valt uiteen in drie delen. Om te beginnen is er een natuurspaaraktie. Wie de punten op de verpakkingen van Reforma-produkten verzamelt, spaart voor natuurgeschenken : plantjes van de wilde kamperfoelie, inheemse fruitboomvariëteiten, zaden van wilde bloemen en keukenkruiden.

Verder vinden op 11 en 18 juni de lentegroendagen plaats : in vijf Vlaamse Regionale Landschappen en vier Waalse Parc Naturels organizeert het WWF wandeltochten. Deelnemen is gratis en inschrijven kan op de dag zelf (tussen 9 en 13 uur) op de plaats van vertrek. In Vlaanderen zet men koers naar de Westvlaamse Heuvels (vertrek : Het Eilandje, tegenover het station van Ieper) ; de Vlaamse Ardennen (vertrek : school aan de kerk van Leupegem, Oudenaarde) ; Zenne, Zuun en Zoniën (vertrek : Provinciaal Domein van Huizingen) ; Herk en Mombeek (vertrek : abdij Mariënhof in Kerniel bij Borgloon) ; en Kempen en Maasland (vertrek : ontmoetingscentrum Itterdal, tegenover de kerk van Opitter).

In november wordt de aktie afgesloten met een natuurplantdag : op verschillende plaatsen in ons land zullen dan enkele tienduizenden inheemse bomen worden geplant.

– Info : WWF, (02) 347.30.30.

HILDE VERBIEST

Kamperfoelie aan de gevel : het lijkt een klein detail, maar zo help je de natuur een handje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content