BOSBEHEER

Het bos is kwetsbaar. Zoveel is de laatste jaren méér dan duidelijk geworden. Niemand die het belang van het bos nog in twijfel trekt, niemand die niet overtuigd is van de noodzaak om de bossen te behouden. En toch… dag na dag takelt het bos verder af.

In het boek “Natuurgericht beheer van bossen” zet Marcel Van Miegroet de verschillende aspekten van het bos en bosbeheer op een rijtje. Hij doet dat op een zeer overzichtelijke manier, beginnend bij het begin. Vertrekkend vanuit de vraag “wat is een bos ? ” beschrijft Van Miegroet het bos in detail : wat maakt een bos tot bos, de oorsprong van het bos, de invloed van de mens, het bos als complex ekosysteem, het bos in evolutie, bosgebruik en -misbruik, ontbossing… De laatste hoofdstukken gaat hij dieper in op het wezen en doel van de bosbouw, en neemt hij zowel de klassieke bosbeheersystemen als het natuurgerichte bosbeheer onder de loep. Zonder het belang van de klassieke bosbouw te minimalizeren, breekt Van Miegroet een lans voor “natuurgericht” bosbeheer, een beheer dat het bos ziet als een bedreigd en uitermate kwetsbaar natuurgoed met onschatbare waarde voor het behoud van alle levensvormen op aarde.

Prof. Emer. Dr. Ir. Van Miegroet wéét waarover hij spreekt. Hij studeerde af als Ingenieur van Waters en Bossen, doctoreerde en was jaren lang verbonden aan de Rijksuniversiteit van Gent. Zijn boek “Natuurgericht beheer van bossen”, dat uiteindelijk toch een vrij technische materie behelst, is in een vlotte en zeer verstaanbare taal geschreven. Hoewel het een hele kluif blijft, wordt het daardoor ook voor niet-deskundigen boeiend. “Natuurgericht beheer van bossen” van Marcel Van Miegroet is uitgegeven in de serie Monografieën van de Stichting Leefmilieu (uitgeverij Pelckmans), telt 368 pagina’s en kost 925 fr.

PLANTENMARKT

Met het begin van de lente kondigen zich ook de plantenmarkten opnieuw aan. Zo organizeert men in het Domein Vlaamse Toontuinen tot oktober elke zondag van 9 tot 18 uur (uitgezonderd juli en augustus) een bloemen- en vaste plantenmarkt, met de mogelijkheid om ook planten te ruilen.

De Nationale Plantenbeurs is een jaarlijks terugkerend evenement dat dit jaar aan zijn vijfde editie toe is. Voor dit lustrum verkoos men het aksent te leggen op eetbare bloemen en planten van aromatische kruiden en lekker bladgarnituur tot eetbare viooltjes en anjers. Verder is er een groot aanbod aan vaste planten (oranjerieplanten, heesters, kaktussen, klimplanten, bamboe’s….) en aardewerk uit diverse landen. Voor info over ekologisch tuinieren kan je terecht bij de stand van Velt en het Orchideeënhuis van Zoersel brengt een verzameling vleesetende planten mee. Deze beurs vindt plaats op 9 april in de dorpskom van Hombeek (bij Mechelen). Inkom : 50 fr.

TUINBLAD

De tijdschriftenmarkt is alweer een tuinblad rijker. “Mijn Tuin” (een uitgave van Spaarnestad, voor België TUM) startte in maart 1994 en is sinds kort ook in de Vlaamse krantenzaak te verkrijgen. “Mijn Tuin” bevat reportages over plantensoorten (bvb. bamboe), tuinstijlen (o.a. de Japanse tuin), en over gepassioneerde tuinliefhebbers en hun tuinen. Verder vind je hierin allerlei nieuwigheden omtrent tuinen en tuinieren, ideeën voor het ontwerpen van een tuin, en allerlei verzorgtips (zowel voor de siertuin, als voor de vijvertuin, de fruittuin en de moestuin). Het blad verschijnt zeven keer per jaar en kost 130 fr. Eén opmerking : het is een Nederlands blad dat zich hoofdzakelijk tot de Nederlandse lezer richt.

HILDE VERBIEST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content