ORCHIDEEEN

Honderdvijftig jaar geleden werd in Gent Charles Vuylsteke geboren, die algemeen wordt beschouwd als de grondlegger van de orchideeënteelt in België. Vuylsteke groeide op in een tuindersgezin en startte vrij jong (hij was 23) een eigen tuinbouwbedrijf in Lochristi. Hij was biezonder geïnteresseerd in exotische planten, maar streefde naar vernieuwing en begon nieuwe soorten te kweken : palmen, begonia’s, azalea’s, maar vooral orchideeën. Hij slaagde daar dermate in dat zijn kollega’s in binnen- en buitenland hem de titel “koning van de hybriden” gaven. In 1904 lukte het hem als eerste ter wereld om de Odontioda te kweken, en kort voor de Eerste Wereldoorlog slaagde hij er opnieuw als eerste in om drie in plaats van twee orchideeëngeslachten met elkaar te kruisen, de Vuylstekeara. Zijn zoektocht naar efficiënte technieken voor vermenigvuldigen van orchideeën leidde tot het ontstaan van de in-vitrokultuur. Dit was een grote stap vooruit : in plaats van de orchideeën te roven uit hun natuurlijke omgeving, kon men ze nu zelf en op grote schaal gaan kweken. Na de Eerste Wereldoorlog ging het steeds minder goed met het bedrijf, dat na de dood van Charles Vuylsteke jr. in 1937 zijn deuren moest sluiten.

Van 26 maart tot 28 mei loopt in het Museum voor Industriële Archeologie (MIAT) in Gent een overzichtstentoonstelling : veertig foto’s en zestig akwarellen van orchideeën schetsen een beeld van Vuylstekes leven en werk. Een serre en werkmateriaal van vroeger kompleteren dat beeld. Verder verschijnt ook het boek “Charles Vuylsteke, sr. en jr., fine fleur van de Belgische sierteelt (1867-1937)” en worden twee studiedagen georganizeerd over “Orchideeënteelt : specialistenwerk of voor iedereen ? ” (29 april) en over “Europese en inlandse orchideeën” (10 juni).

– Info : Museum voor Industriële Archeologie en Textiel, Minnemeers 9 in 9000 Gent, (09) 223.59.69.

NATUUR EN REKREATIE

Wereldwijd geldt 22 april als de Dag van de Aarde. In ons land sluit de Bond Beter Leefmilieu voor de vijfde maal aan bij deze mondiale traditite. In het kader van het Europees Jaar voor Natuurbehoud koos de BBL dit jaar voor het tema “natuurgerichte rekreatie in de kijker”. Wandelaars, fietsers, mountainbikers, watersporters en natuurliefhebbers vormen hoe dan ook een bedreiging voor de natuur. Vooral luidruchtige vormen van rekreatie (b.v. 4×4-rekreatie in de Voerstreek) en de ongeoorloofde inplanting van toeristische infrastrukturen eisen hun tol. Met tal van aktiviteiten op zondag 23 april natuurwandelingen, fiets- en boottochten, tentoonstellingen… wil men duidelijk maken waar het fout loopt èn hoe het anders kan. Het volledige programma werd samengebracht in één brochure, waarin de aktiviteiten gerangschikt werden per provincie en per gemeente. Deze brochure is gratis te verkrijgen bij de Bond Beter Leefmilieu.

– Info : Bond Beter Leefmilieu, Overwinningsstraat 26 (bus 11) in 1060 Brussel, (02) 539.22.17. Fax : (02) 539.09.21.

ROMMEL ?

Dat de Dag van de Aarde ruime weerklank krijgt, blijkt uit het feit dat ook heel kleinschalige akties opgezet worden, los van de BBL en andere verenigingen. Eén voorbeeld. Vier jongens Kristof Verheyen, Manuel D’hondt, Gregory Govaerts en Alan Geladi zijn tussen 10 en 12 jaar van het Instituut Kristus Koning in Sint-Job-in-’t-Goor willen van 22 april een Rommelopdepotdag maken kwestie van alle troep uit de natuur te verwijderen. Zij roepen daarom jeugdbewegingen op om die dag een stukje natuur in hun omgeving op te ruimen en van die aktie enkele foto’s op te sturen met duidelijke vermelding van het opgeruimde bos of natuurgebied. Die reakties en foto’s krijgen dan een plaatsje op hun Milieuhappening (18 juni), waar alle jeugdnatuurverenigingen ook de kans krijgen om hun werking voor te stellen. Wie hierover meer wil weten, kan kontakt opnemen met natuurbegeleider Dirk Weyler.

– Info : Dirk Weyler, Instituut Kristus Koning, Bethaniënlei 5 in 2960 Brecht (Sint-Job-in-’t-Goor), (03) 663.01.13 of (03) 353.69.42 (privé).

HILDE VERBIEST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content