NATUURWEEK

Naar jaarlijkse gewoonte organizeert de vzw Vormingswerk Dialoog ook deze zomer een natuurweek voor gezinnen. Dit jaar trekt men richting Chassepierre, een dorp tussen Orval en Bouillon, waar men verblijft in een oude, pas gerestaureerde boerderij aan de oever van de Semois. Zeven dagen lang neemt men onder leiding van een natuurgids de natuur onder de loep : elke voormiddag is er een stukjeteorie, elke namiddag trekt men de natuur in. Het teoretisch gedeelte omvat tema’s als de natuur in ons dagelijks leven ; de systematiek van planten en dieren ; aktuele stromingen in natuurbeheer, -behoud en -ontwikkeling ; ekologie en derde wereld ; toepassingen in de ekologische tuin… Enige voorkennis is niet vereist.

Deze natuurweek vindt plaats van 9 tot en met 16 juli. Voor kinderen tot 14 jaar wordt kinderopvang voorzien met onder meer ook natuurexploraties. Naargelang het inkomen betalen volwassenen 7000 fr., 8300 fr. of 9400 fr. per persoon. Kinderen betalen tussen 1200 fr. (0-3 jaar) en 5800 fr. (14-18 jaar). Vanaf het derde kind is er nog een bijkomende korting van 25 %.

– Info : vzw Vormingswerk Dialoog, Blijde Inkomststraat 109 in 3000 Leuven, (016) 23.26.49. Vragen naar Bie Kentane.

LEIFRUIT

In het boek “Hovenierskunst in Palmet en Pauwstaart” gaan Wybe Kuitert en Jan Freriks dieper in op een vrijwel geheel in onbruik geraakte manier om fruit te telen : het leifruit. Landschapsarchitekt Kuitert en tuinbouwvakonderwijzer Freriks vinden het doodzonde dat deze eeuwenoude snoeikunst dreigt verloren te gaan. Vandaar dit boek. In het eerste deel gaan ze dieper in op de eeuwenoude geschiedenis van het leifruit. “Het is echte boeren-slimheid waarmee de leiboom-kultuur in Europa is begonnen, ” merken ze nuchter op. Aan de basis ligt de vaststelling dat het fruit sneller rijpt wanneer de boom dicht tegen de muur staat : de muur houdt de zonnewarmte langer vast en geeft die ’s avonds en ’s nachts langzaam vrij, wat het fruit ten goede komt. Vanuit die vaststelling beschrijven Kuitert en Freriks de evolutie van de leiboomkunst : hoe men vanaf de 17de eeuw steeds meer belangstelling had voor leifruit, hoe men de bomen ging snoeien en leiden tegen een muur, hoe men de snoeimetode verder ontwikkelde, hoe men steeds mooiere en ingewikkelder figuren ontwierp (palmetten, waaierbomen, pauwstaarten…), hoe het leifruit ook in BelgiĆ« en Nederland populair werd… Zo populair trouwens dat men in ons land, bijvoorbeeld, besloot om langsheen de spoorweg Brussel-Leuven twee rijen leifruit aan te planten.

Het tweede deel behandelt de techniek van het snoeien. Na een algemene inleiding over de snoeitechniek, het gereedschap, de beste plaats voor de bomen en vorstproblemen, beschrijven de auteurs in detail de mogelijkheden en moeilijkheden van de verschillende soorten fuit als leifruit : de peer, de appel, de druif, de morel, de perzik, de abrikoos, de zwarte moerbei en de vijg. Naast uitgebreide uitleg over het snoeien en vormen van leibomen, vind je er bijvoorbeeld ook een lijst van geschikte pere- en appelsoorten (afhankelijk van de muur waartegen je ze wil leiden). Het boek sluit af met een uitgebreide bibliografie, enkele adressen waar men voorgekweekte leibomen kan verkrijgen, en een verklarende woordenlijst.

Het boek is luxueus uitgegeven en rijkelijk gedokumenteerd met talrijke citaten en illustraties. Ondanks de zeer gespecializeerde materie is het boek vlot en in begrijpelijke taal geschreven. Voor wie belangstelling heeft voor tuinen en tuinkultuur wordt hierin een biezonder stukje tuinbouwkultuur blootgelegd. Interessant, ook al ga je niet meteen beginnen met een leiboom in je tuin.

“Hovenierskunst in Palmet en Pauwstaart” van Wybe Kuitert en Jan Freriks is een uitgave van De Hef in Rotterdam en de Nationale Plantentuin van BelgiĆ« (Meise). Je kan het bestellen door 1600 fr. over te schrijven op rekeningnummer 000-0265524-35 van Publikaties Nat. Plantentuin in Meise, met vermelding van “snoeikunst”.

HILDE VERBIEST

Pauwstaarten aan latwerk en schuttingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content