ONTWERPEN EN VORMGEVEN

Wie reeds de basis van het ekologisch tuinieren onder de knie heeft, kan nu inschrijven voor een kursus “ontwerpen van een ekologische siertuin”. Drie lesmiddagen worden de deelnemers geoefend in ontwerp en vormgeving. Ze krijgen de opdracht om zelf een tuinontwerp te bedenken en “op plant” te tekenen. Op die manier worden ze rechtstreeks gekonfronteerd met de konkrete problemen die zich voordoen en verwerven zij inzicht in mogelijke oplossingen. Gaandeweg komen verschillende onderwerpen aan bod : waarmee rekening houden in de ontwerpfaze, hoe de wensen van de tuinbezitter respekteren, de mogelijkheden van het terrein maximaal benutten, hoe een duidelijk en overzichtelijk plan maken, tuinarchitektonische begrippen, hoe het plan in werkelijkheid realizeren… Lesgevers zijn Geert Meysmans en Geertje Coremans. De kursus wordt georganizeerd door de Vlaamse Tuinenvereniging en vindt plaats op donderdag 9, 16 en 23 februari (telkens van 14 tot 17 u.30) in Hof Ter Weyden in Essen-Wildert. Deelnemen kost 4000 fr. voor leden van de vereniging en 4500 fr. voor niet-leden.

– Info : Vlaamse Tuinenvereniging vzw, Minderbroedersstraat 8 in 3000 Leuven, (016) 24.21.57. Vragen naar Mieke Du Laing.

NATUUR IN VLAAMS-BRABANT

De Dienst Milieuontwikkeling van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Departement Leefmilieu en Infrastruktuur, is al enige tijd bezig met het inventarizeren van alle milieu-educatieve initiatieven in Vlaanderen. Al die initiatieven worden samengebracht in een brochure per provincie. Eerder verschenen reeds de deeltjes West- en Oost-Vlaanderen, en onlangs rolde de derde brochure “Vlaams-Brabant” van de persen.

In de brochure wordt per gemeente de natuureducatieve infrastruktuur besproken : reservaten, kruiden- en plantentuinen, arboreta, natuurtuinen, natuurleerpaden en educatieve centra worden uitgebreid besproken. Telkens wordt een korte beschrijving gegeven en allerlei praktische gegevens worden vermeld : of er begeleide wandelingen mogelijk zijn, of brochures en dokumentatie ter beschikking worden gesteld, of er natuurkampen worden georganizeerd, openingsuren, adres en telefoonnummer van de kontaktpersoon. Kleurfoto’s fleuren deze inventarizatie op.

De brochure “Natuureducatie in Vlaanderen : Vlaams-Brabant” kost 150 fr. (plus 50 fr. voor verzendingskosten) en is te verkrijgen op onderstaand adres.

– Info : Dienst Natuurontwikkeling, Belliardstraat 14-18 in 1040 Brussel, (02) 507.30.61.

GEZOND WONEN

Vanaf 13 januari loopt in het Gemeenschapscentrum De Kriekelaar (Schaarbeek) de tentoonstelling “Wonen met de natuur”. Bedoeling van deze tentoonstelling opgezet in samenwerking met het Genootschap Gezond Bouwen en Wonen is zoveel mogelijk mensen vertrouwd te maken met “vormen van bouwen en wonen met aandacht voor hun welbevinden en voor de omgeving”. Via educatieve panelen gemaakt van verantwoord natuurlijk materiaal worden verschillende tema’s verduidelijkt : de uitgangspunten van ekologisch bouwen en gezond wonen ; de kringloop van het water ; energie (doelmatig energiegebruik, hernieuwbare energieën), bouwen (materiaalkeuze, ekologische bouwtechnieken en bouwwijzen) ; wonen (luchtkwaliteit, kleur, meubilering).

De tentoonstelling wordt op vrijdag 13 januari om 19 u.30 geopend. Wie dan een kilo oud papier meebrengt, krijgt een hergebruikboekje cadeau. Het papier wordt gewogen en is bestemd voor recyclage. De opbrengst ervan wordt nog op de opening zelf bekend gemaakt. Daarna is de expo drie weken lang (tot en met 26 januari) vrij toegankelijk. Schoolrondleidingen van één uur kosten 100 fr. per leerling. Verder worden er ook voor andere groepen rondleidingen georganizeerd en kan men deelnemen aan een initiatiekursus bio-ekologisch bouwen. Reserveren is verplicht.

Na Schaarbeek zal dezelfde tentoonstelling ook te zien zijn in Sint-Niklaas, Maasmechelen, Ternat, Bierbeek, Malle en Zwevegem. Bedoeling is dat ze gedurende drie jaar door heel het Vlaamse land reist.

– Info : De Kriekelaar, Gallaitstraat 86 in 1210 Schaarbeek, (02) 245.75.22. Fax : (02) 242.65.40.

HILDE VERBIEST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content