Vlak bij het vermaarde kasteel van 's Gravenwezel, de ankerplaats van antiquairs Axel en May Vervoordt, vestigde hun zoon Dick zich met zijn vrouw Marleen en hun twee kinderen in een groene oase, gelegen ver achter huizen en wegen. Via een lange aarden weg ontdek je hun hoeve midden in de bossen.
...

Vlak bij het vermaarde kasteel van 's Gravenwezel, de ankerplaats van antiquairs Axel en May Vervoordt, vestigde hun zoon Dick zich met zijn vrouw Marleen en hun twee kinderen in een groene oase, gelegen ver achter huizen en wegen. Via een lange aarden weg ontdek je hun hoeve midden in de bossen. "De meeste bossen werden hier in het midden van de vorige eeuw aangelegd. Ondertussen is alles heel groen en imposant geworden. Toen werd deze hoeve ook gebouwd", legt Dick uit. Het is dus een vrij jong gebouw met een eenvoudig traditioneel silhouet. Door de dakvolumes wat te hermodelleren met overkragende pannen en door de creatie van enkele open gaanderijen kreeg het gebouw meer landelijke allure en eenvoudige, maar heel harmonieuze verhoudingen. "Hier werd er niet veel veranderd", zegt Dick. "Het woonhuis was wat kleiner, nu bewonen we ook een gedeelte van de stallen en de schuur. Maar veel werd bewaard, ook vrijwel alle raam- en deuropeningen. Hier en daar voorzagen we een groot en simpel raam om de stijl wat op te frissen." Professioneel is Dick actief in de vastgoedsector en de projectontwikkeling van het bedrijf Vervoordt. Zijn echtgenote Marleen zit trouwens in dezelfde sector, maar ze werken niet samen. "Ik ben op een geheel ander terrein actief", zegt ze. "Maar we hebben allebei voeling met gebouwen en houden van dit soort eenvoudige architectuur. Een huis waar je zo binnen en buiten stapt in de natuur. Hier kan dit moeiteloos, want er zijn overal deuren. Je leeft dus met het groen in huis." Nogal wat oude hoeves worden te rijk gerenoveerd, waardoor ze meer villa worden dan landhuis, menen ze. "Dat merk je al aan de tuinen. Hier zie je geen villa- of kasteeltuin, maar wat bloemen en gras die direct overgaan in het weidelandschap", merkt Dick op. In het interieur benadrukken enkele ruwe accenten het landelijke karakter. De leidraad van de renovatie was de lichtinval. Aan de oostzijde staat er buiten een ontbijttafel. Ook de keuken geniet van de ochtendzon. De woonruimtes oriënteren zich meer naar de avondzon. "Om zo'n pand in te richten", aldus Dick, "kijk je naar de plek, de zon, het landschap en stel je je bescheiden op." Aan de binnenzijde van de hoeve loopt het dak wat dieper af boven een gaanderij ondersteund door boomstammen. "Ze komen uit het bos. De combinatie met ruwere elementen, zoals ook de stapstenen die je hier en daar binnen ziet, spelen met de grens tussen binnen en buiten, tussen interieur en natuur", aldus Dick. Dat sluit aan bij de Japanse wabi-sabifilosofie die de Vervoordts al heel lang fascineert. Kenmerkend is de bewondering voor wat onvolmaakt, ruw, onvoltooid en asymmetrisch is. In een woning zorgen natuurlijke elementen voor zo'n accent. Maar ook ruwe, antieke meubels. Kijk maar naar de prachtige arduinen vistafel in de keuken, afkomstig uit Italië. Dit door de tand des tijd afgesleten stuk natuursteen is net een beeldhouwwerk. Dergelijke elementen maken een interieur minder bourgeois. "De stijl van dit huis werd ook beïnvloed door mijn jarenlange verblijf in Canada, waar ik studeerde", legt Dick uit. "Daar heb je meer landhuizen gebouwd van simpele materialen, met ruwe natuurstenen muren en ongepolijste stukken hout." "In dit huis loop je zomaar binnen en buiten, ook met je laarzen", aldus Marleen, "en zet je de pas geplukte bloemen of groenten direct op tafel. Dat zorgt voor een ontspannen sfeer die we nodig hebben, omdat we allebei een druk leven leiden en gesteld zijn op ons gezinsleven met de kinderen." De Vervoordts hebben een eigen woonstijl ontwikkeld, maar het gaat om meer dan alleen vormgeving. Ook de wijze waarop ze elke plek van een gebouw benutten en een belevingswaarde geven, is erg knap. Zelfs op de zolder is het heerlijk toeven. Of in de achterkeuken, waar er een prachtige oude opbergkast staat. Antieke meubels schenken zo'n pand meer authenticiteit, charme en sfeer. Met modern designmeubilair bereik je nooit zo'n resultaat. Al stappend door de woning merk je hier en daar ook een extra zithoek met een haardje op. Deze ruimtes zijn nergens overgedecoreerd, de stoffering is sober en meditatief van stijl. Het is er heerlijk om je er neer te zetten en te genieten van wat je ziet. DOOR PIET SWIMBERGHE - FOTO'S JAN VERLINDE