Van aquaria tot luchtplanten, van cactuslandschappen tot metersdiepe onderwatertuinen, van bonsai tot hangplanten, van ingelijst mos tot verticale moestuinen. Groen voor designliefhebbers en estheten wordt almaar beschikbaarder. Een nieuwe generatie ontwerpers staat klaar.

De verkoop van kamerplanten gaat jaar na jaar achteruit. Belgen kopen bovendien almaar minder verse bloemen. Toch zijn plantenmotieven, bloemenpatronen en dierendecoratie (tot en met opgezette beesten) wel degelijk populair. De behoefte aan natuur in huis bestaat dus. Dat geloven ook Marieke en Jan Vos, een koppel uit Antwerpen dat in november 2014 de winkel Nature and Aquarium opende, kortweg Nada. Zij floreren daar in het historische centrum van de stad op wat je het kruispunt van dierenspeciaalzaak, plantenshop, interieurinrichter en designwinkel kunt noemen. Hun etalage : een meterslang aquarium met een fantastische onderwaterwereld. Maar ook tuinkruiden, hangende stillevens en omgekeerde bloempotten. Voor extra veel (stil)leven in huis.

Marieke Vos : “In een traditionele dierenwinkel, natuurspeciaalzaak of tuincentrum vind je doorsneebakjes met planten en vissen. Bij ons primeert het esthetische en artistieke. Het eindresultaat. Wij willen de schoonheid van de natuur laten zien. En haar toevalligheid. Je kunt natuur niet sturen. Alleen begeleiden en helpen. En zelfs op een kleine plek, met weinig licht en een klein budget kun je van natuur genieten.”

Jan Vos : “We komen allebei uit een natuurfamilie : haar moeder studeerde milieu en is natuurgids, mijn vader is bioloog en mijn moeder is gebeten door interieurinrichting.”

Marieke Vos : “Ik heb nooit kunnen kiezen tussen kunst en natuur. Omdat we vlak bij de academie woonden, ben ik toch voor illustrator gegaan. Maar ik deed mijn eindwerk over natuur en mijn eerste klanten waren natuur- en landbouworganisaties. Ik volgde cursussen natuur-, milieu- en landbouweducatie. Ik ben op het Antwerpse Ecohuis een jaar gaan helpen als stadsnatuurcoördinator en stak er een project in elkaar over gevelgroen in de stad. Ondertussen was Jan al meer dan tien jaar intensief bezig met aquaria en ook die hobby begon uit de hand te lopen.”

“Plots leek het logisch : waarom gooien we niet alles wat ons boeit samen in één winkel ? We tonen hier dat er alternatieven zijn voor de pot met kamerplant, specifiek voor kleine ruimten. We zijn gaan nadenken over miniatuur- of verticaal tuinieren.”

KIJKPLEZIER

Jan Vos : “Mensen willen groen in huis, maar hebben niet altijd de kennis en weinig tijd, dus het moet iets zijn dat heel mooi is én dat mooi blijft, ook als het een paar weken of maanden thuis staat. Ze willen kijkplezier en nabijheid. En iets persoonlijks. We hebben unieke, handgemaakte, asymmetrische terraria, geen enkele is dezelfde. We organiseren geregeld workshops : over bonsais, flessentuinen, verticaal tuinieren of werken met gerecycleerde materialen, aquaria inrichten. Dan gaan mensen met een zelfgemaakt object naar huis.”

Hun timing leek perfect. “Het is een goed moment om in dit soort planten en interieurinrichting te doen : er komen meer bijzondere planten, stenen, takken en rotsen op de markt. Via internet kunnen mensen zich goed informeren, ook over het onderhoud van hun planten.” Wat ze wél missen, bedenken Marieke en Jan zelf. Zoals de Babylonlampjes : hanglampen in gerecycleerd pvc met een plantenkom als lampenkap. “Die zijn zo simpel, maar bestonden nog niet. Samen met beeldhouwer Winke Hossfeld bedenken we nog unieke objecten : keramiek, potten, verlichting, maar ook andere decoratie en functionele objecten met groen. We hebben in elk geval genoeg ideeën.”

Jan Vos : “De aquaria zijn voornamelijk maatwerk. Zoals onze toog, bijvoorbeeld. Architecten beginnen ons stilaan te vinden om samen aquaria op maat te maken, om geveltuinen te installeren en moswanden te maken. Dat doen we samen met professionele installateurs. Het is een droom om op die manier aan echt groene ruimtelijke vormgeving te doen. Zodat we behalve een winkel ook een ontwerpstudio zijn. Dat is wat we liefst doen : creëren en vormgeven met en voor natuur.”

Nada, Lange Koepoortstraat 10/12, Antwerpen, www.naturedesign.be

Door Leen Creve & foto’s Fred Debrock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content