Piet Swimberghe

Met zijn ouderwetse charme en elegante rondingen weet antiek Thonet-meubilair steeds meer mensen te bekoren. Collectioneur Marc Stulens stelt honderd vijftig waardevolle stuks tentoon van deze fabrikant, die als eerste met industrieel vervaardigde designmeubels op de markt kwam.

Wie Marc Stulens over zijn collectie oude Thonet-stoelen hoort spreken, voelt meteen hoe gepassioneerd hij wel is. “Thonet zit heel diep in mijn hart”, bekent hij. “Ik begon de meubels te verzamelen in mijn studententijd, omdat je ze toen nog overal vond en omdat ze betaalbaar waren. Maar vooral omdat ze zo mooi en eenvoudig zijn. Tot voor tien jaar runde ik een zaak van kantoorinrichtingen en ik werkte toen veel met moderne Thonet-meubelen. Daardoor kreeg ik de kans om de fabriek in Frankenberg te bezoeken. Wat een belevenis! Daar zie je hoe ze van een bezemsteel een meubel maken. De stok wordt met stoom geplooid en bewerkt en dan ontstaat er een stoel. Is dat niet prachtig?”

Ondertussen heeft Marc een antiekzaak waarin hij voornamelijk veel oudere meubels aanbiedt. Maar onlangs vatte hij het plan op om zijn hele privé-verzameling Thonet te exposeren en gedeeltelijk ook te verkopen. Dat resulteerde in een grote tentoonstelling van honderd vijftig stuks, een unieke expositie, want zelden krijg je zo’n verzameling te zien. Er worden heel wat unica getoond die zelfs ontbreken in het bedrijfsmuseum in Frankenberg. Zo is er een pianostoel te zien die speciaal gemaakt werd voor de Russische markt en een zeer kostbare witte wieg.

Het succes van de oude stoelen is gemakkelijk te verklaren: dit zijn de eerste moderne, industrieel vervaardigde designmeubels. Tot onze grote verbazing zijn ze nog betaalbaar, zeker de courante modellen. Voor de befaamde stoel nr. 14 of 18 hoest je, in perfecte staat, ongeveer 7.000 frank op, zowat de helft van de prijs voor een nieuwe Thonet-stoel. De meeste meubels worden onder de 20.000 frank verkocht, zelfs kleine tafeltjes, bureaustoelen en sommige door Josef Hoffmann ontworpen exemplaren. Een kapstok koop je vanaf 15.000 à 20.000 frank, een schommelstoel vanaf 40.000 frank. De unica zijn prijzig. Zo kan de zeldzame en beroemde Café Daum-stoel, vervaardigd voor een Weens koffiehuis, tot 60.000 frank kosten.

Thonet is een vaste waarde geworden in de antiekhandel, zelfs Christie’s en Sotheby’s brengen er veel van onder de hamer. De prijzen stijgen veeleer dan dat ze dalen, omdat dit meubilair zeldzaam wordt. Een voordeel is wel dat de stukken perfect kunnen worden hersteld met onderdelen van beschadigde meubels. Gebeurt dit deskundig, dan verliezen ze hun waarde niet.

De tentoonstelling vindt plaats in de Kloosterhoeve, Sint-Jansbergstraat 8b, Zelem-Halen (nabij Diest), van 30 november tot eind december, van vrijdag t/m maandag. Info: 013-44 23 04.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content