Vier fleuristen. Vier droomboeketten in fijne kleurschakeringen. Wie weet staat een ervan met Kerstmis bij u thuis. Weekend Knack schenkt weer twintig boeketten weg.

Met bloemen en ruikers gaat het zoals met al de rest: er zijn modes die komen en gaan. Al houden sommige langer stand, zoals het romantische boeket, dat zo uitstekend past in onze veelal klassieke interieurs. Toch tekent er zich volgens specialisten een duidelijke revival af van exotische bloemen: ze zijn grafischer, meer ‘design’ en de keuzemogelijkheden liggen veel ruimer dan alleen de gekende Strelitzia. Er zijn bijvoorbeeld prachtige Protea’s en Heliconiums. Maar ook de orchideeën zijn weer erg in trek, onder invloed van oosterse tendensen en Japanse accenten in het interieur.

Vier bloemisten – Lieve Buysse, Geert Pattijn, Jean-Claude Sesier en Herman Van Dionant – hebben vier boeketten gecomponeerd naar de geest van de tijd, die schoonheid en eenvoud combineren.

Zonder dat ze het van elkaar wisten, hebben drie onder hen gekozen voor wintertinten in de vorm van takken en stengels: Herman van Dionant koos voor het bruin van jonge, krachtige scheuten van de paardenkastanje en de rode schijn van hun knoppen; Geert Pattijn gebruikte het oker van lange, fijne wilgentwijgen als basis, en Lieve Buysse liet zich verleiden door de felrode takken van de Cornus alba ‘Siberica’. De bloemen die erbij werden gekozen, versterken het toon-op-toon-effect.

Jean-Claude Sesier opteerde voor een andere werkwijze: de origami. Hij ontwierp een liggende koker van bladerreepjes Aspidistra elatior en Asplenium nidus, een varen. Uit die koker steekt een bos orchideeën Dendrobium. Deze Japans geïnspireerde, methodisch opgebouwde compositie weerspiegelt perfect de sfeer van Sesiers Gentse winkel. Met vindt er schitterende exotische bloemen die prachtig tot hun recht komen tussen de collectie Mobach-vazen in het sobere decor.

Herman Van Dionant haalde twee elementen voor zijn bloemstuk uit zijn tuin: de krachtige scheuten van de paardenkastanje en de lange stengels van Vinca major. Ze vormen sierlijke, gebogen lijnen en geven het geheel volume. De Gloriosa-bloemen doen denken aan weelderig slingerende clematis. De compositie is sprekend voor de stijl van deze bloemist, die een fervent liefhebber is van de natuur en van alles wat groeit. Hij wil plantaardige objecten maken die voor zichzelf spreken, zonder vergezochte symboliek.

Geert Pattijn is tot het uiterste gegaan in het samenbrengen van kleurschakeringen: hij combineerde de delicate, kleine bloempjes van Euphorbia fulgens met orchideeën, die hij vasthechtte aan heel jonge, dunne wilgentwijgen. De geraffineerde cirkelvormige opbouw en de inplanting van de bloemen, zegt veel over wat deze bloemist nauw aan het hart ligt, al is dit een minder gekend aspect van zijn stijl. Geert Pattijn weet als geen ander een aparte sfeer te creëren, waarbij de bloem altijd een essentieel onderdeel vormt. En dat zie je ook in de grote tuin die zijn atelier omringt.

Lieve Buysse is een nieuwkomer, in die zin dat zij pas anderhalf jaar geleden haar winkel opende, hoewel ze letterlijk tussen de bloemen is opgegroeid. Haar ouders zijn namelijk azaleakwekers. Lieve studeerde ergotherapie, maar besloot uiteindelijk toch om een eigen bloemenzaak te openen. De winkel is ruim, en beantwoordt helemaal aan het gulle en levenslustige temperament van deze bloemenartieste. Eenvoud is haar motto en daarom koos zij voor rode anjers. Die zet Lieve op een even rode achtergond, gevormd door een breed scherm van stengels Cornus alba. De compositie refereert duidelijk aan een Japanse bamboe scheidingswand. Het resultaat is verrassend, eenvoudig en sensueel tegelijk.

(in kadertje)

BIJ U THUIS

Om een van deze boeketten te winnen en op 24 december thuisbezorgd te krijgen, hoeft u ons alleen maar te schrijven welk boeket uw voorkeur geniet, en dat uitsluitend op een gele briefkaart. Per gezin dat onder hetzelfde dak woont, wordt slechts één kaart aanvaard. Schrijf de naam van de maker van uw geliefkoosde boeket op het kaartje: Lieve Buysse, Geert Pattijn, Jean-Claude Sesier of Herman Van Dionant, evenals uw naam, adres en telefoonnummer (omwille van praktische afspraken i.v.m. de levering). De boeketten die op 24 december zullen worden geleverd, zullen in de mate van het mogelijke samengesteld zijn uit dezelfde bloemen en planten als op de foto, het marktaanbod is daarbij de enige beperkende voorwaarde. Ze zullen alleszins dezelfde vorm en dezelfde kleuren hebben.

We verwachten uw inzendingen ten laatste dinsdag 15 december om middernacht. De poststempel geldt als bewijs.

Ons adres: Redactie Weekend Knack, Louis Schmidtlaan 97, 1040 Brussel.

Tekst en foto’s Jean-Pierre Gabriel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content