Vanuit zijn opulente, barokke flat kijkt de bekende Nederlandse bloembinder René Jongeneel uit over de New Yorks aandoende skyline van Rotterdam, met aan zijn voeten de oude Sint-Laurenskerk. Een excentrieke woonst die past bij deze verrassende, bruisende stad.

“Je eigen appartement inrichten is moeilijk, weet je”, vertelt René Jongeneel bij het binnenkomen. “Want je wikt en weegt en zoekt altijd de overtreffende trap. Eigenlijk wil je geen concessies doen en je bent uiteindelijk ook nog onzeker.” Hij maakte het zichzelf niet gemakkelijk, want zijn flat is hoogst ongewoon gestoffeerd, zeg maar excentriek, wat perfect past in een verrassende en bruisende stad als Rotterdam. René koos niet voor een interieur vol vintage design of voor een rustig en burger-lijk decor à la Piet Boon. “Dat is niet spannend genoeg voor mij. Ik vind het altijd wel leuk om iets persoonlijks te creëren. Het gaat om de spanning die je erin steekt.Daarom verkoos ik een eclectisch decor.”

Zijn flat ligt aan de Binnenrotte, een brede boulevard in het hart van de stad. Het gebouw staat pal tegenover een van de enige oude overblijfselen van Rotterdam, de middeleeuwse Sint-Laurenskerk, die omringd wordt door hedendaagse architectuur. Dit contrast heeft een hoog New-Yorkgehalte. “Om de vensters rondom vrij te laten voor het panorama, heb ik eerst alle muren eruit gegooid. Dan liet ik een glazen box bouwen waarin de badkamer, een inbouwkeuken en een slaapkamer zitten”, legt René uit.

Tot daar is alles strak. Maar de verdere stoffering is vrij barok en zit vol vergulde accenten. Zo’n opulent decor verwacht je niet direct in deze stad. “Dit is inderdaad niet zo Nederlands”, bekent René. “Maar ik vind het leuk om even tot op het randje te gaan. Alles hoeft esthetisch niet verantwoord te zijn en je mag met wat too much en wat wansmaak de mensen best op het verkeerde been zetten. Bovendien hou ik wel van gouden accenten. Goud is een warm mysterie. Misschien zou deze flat het wel in Rusland doen, waar ze tuk zijn op goud.”

René vindt het boeiend dat het interieur er helemaal anders uitziet dan het exte-rieur. Zijn flat bevestigt de regel dat couturiers en bloembinders niet zelden de meest ongewone en originele woningen betrekken.

id

Samen met Michael Swier runt René Jongeneel in de Van Oldenbarneveltstraat de trendy bloemen- en decoratiewinkel ’s Zomers. Hij richt geen woningen in, maar adviseert wel modelui en koks voor de inrichting van hun zaak. Zo werkt hij samen met een van de bekendste culinaire figuren van Nederland, chef-kok Herman Den Blijker.

Info : www.zomersbloemen.nl

Door Piet Swimberghe Foto’s Jan Verlinde

René Jongeneel: “Ik vind het leuk om even tot op het randje te gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content