Advies

Consulteer het reisadvies van Buitenlandse Zaken op www.diplomatie.be. De ’travel warnings’ van het Amerikaanse Department of State, http://travel.state.gov, en de landenfiches uit ‘The World Factbook’ van de CIA, www.cia.gov/cia/ publications/factbook, geven je nuttige informatie en tips.

Bagage en kledij

Als je de juiste bagage wil meenemen, kijk dan op www.meenemen.nl/vakantie. www.onebag.com geeft je tips om licht en toch functioneel gepakt te reizen. http://upl.codeq.info/index.jsp herbergt de Universal Packing List. Je kruist enkele aspecten van je vakantie aan, zoals samenstelling reisgezelschap, transport, accommodatie en klimaat en je ontvangt een aangepaste bagagelijst. www.tsa.gov is de website van de Amerikaanse Transportation Security Administration. Een complete lijst geeft je een overzicht van alle (vermeend en echt) wapentuig dat je beter niet in je reiskoffer of handbagage steekt.

Documenten

Een geldig paspoort is vereist voor alle landen waarvoor een identiteitskaart niet volstaat. Kinderen en zelfs pasgeboren baby’s moeten over een eigen paspoort beschikken. Denk geruime tijd voor het vertrek aan de aanvraag van een paspoort en/of visum, zeker bij lastminutevakanties. Sinds 1 september 2004 worden alleen paspoorten geldig voor vijf jaar uitgereikt, inclusief voor minderjarigen tot 18 jaar oud. Wie vaak op het nippertje een reisbestemming kiest, doet er goed aan steeds in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimum geldigheidsduur die sommige landen opleggen. Een paspoort vraag je aan bij het stads- of gemeentebestuur. Reken op een week tot een tiental dagen voor de uitreiking ervan. Via een dure spoedprocedure kan een paspoort al na enkele dagen worden overhandigd.

Neem steeds enkele kopies van je paspoort, visum en andere reisdocumenten mee. Bij verlies van de originele documenten ben je hiermee een hele stap vooruit. Info: Dienst Paspoorten, Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Karmelietenstraat 15, 1000 Brussel, 02 501 41 19, www.diplomatie.be; bij je stads- of gemeentebestuur.

Douane

Wanneer je vanuit een niet-EU-lidstaat de Europese Unie binnenkomt, moet je rekening houden met grenscontroles. Je moet aangifte doen van alle artikelen die buiten de EU al dan niet in een taxfreeshop zijn aangekocht. Bepaalde hoeveelheden tabakswaren, alcoholhoudende dranken, reukwaren, koffie en thee evenals producten onder een vooraf bepaalde aankoopwaarde zijn vrijgesteld van invoerrechten en btw.

Daarnaast zijn er voorwerpen en producten waarvan de uit- of invoer verboden is: antiek, voorwerpen van religieuze of culturele waarde, wapens en sierwapens, voedingswaren, namaakproducten, fauna en flora.

Info: Federale Overheidsdienst Financiën, Douane en Accijnzen 02 421 38 30, info.douane@minfin.fed.be, www.fiscus.fgov.be/interfdanl/default.htm

Feestdagen

Earth Calender, www.earthcalendar.net/index.php, geeft je

een overzicht van religieuze en nationale feestdagen per land en informeert ook over maanstanden en zonsverduisteringen.

Geld

Neem geen grote sommen geld mee op reis. Zorg dat je bij aankomst wat geld bij de hand hebt voor een taxi, een fooi, of om te telefoneren. Neem ook kleine coupures mee van de lokale munt. In sommige landen is de in- en uitvoer daarvan niet toegestaan. Informeer bij je bank welke munt best wordt meegenomen om ter plaatse te wisselen (dollar, euro of een andere internationale munt). Kleine coupures van dollars zijn vaak handig. Wissel nooit geld op de zwarte markt.

Voor meer avontuurlijke reizen is de ’traveller cheque’ een uitstekende oplossing. Het is wereldwijd een van de meest aanvaarde betaalmiddelen en er is een verzekering tegen verlies of diefstal aan verbonden. Daarin onderscheidt de ’traveller cheque’ zich dan ook van de kredietkaart. Geef je kredietkaart nooit uit handen voor een betaling. Je zou niet de eerste zijn die nadien wordt geconfronteerd met gigantische uitgaven die je zelf nooit hebt verricht.

Weet dat Belgische ambassades en consulaten slechts in heel uitzonderlijke gevallen en onder strenge voorwaarden financiële hulp bieden. Informeer dus bij je bank naar de regeling om in noodgevallen geld naar het land van bestemming te laten overmaken. Op Travelstreet, www.travelstreet.com, vind je onder ‘nuttige info’ een databank met de volledige collectie bankbiljetten van meer dan 180 landen. De ‘Currency Converter’ van Oanda, http://www.oanda.com/convert/classic, rekent meer dan 160 wisselkoersen om.

Geldautomaten

Visa, www.visa.com heeft onder ‘Find a cash machine’, http://visa.via.infonow.net/locator/eur/jsp/SearchPage.jsp een database van bankautomaten wereldwijd. Mastercard, www.mastercard.com, beschikt over een gelijkaardige ‘ATM locator’ op www.mastercard.com/atmlocator/index.jsp.

Gezondheid

In België veelgebruikte medicijnen zijn in verre landen dikwijls minder vlot verkrijgbaar of worden er onder een andere merknaam verkocht. Denk daarom aan je eigen specifieke medicatie en vraag je huisarts de samenstelling en dosering ervan te noteren. Deze informatie kan van nut zijn voor een dokter ter plaatse om eventueel een bereiding te laten maken.

Als je veel medicijnen of wegwerpnaalden moet meenemen, vraag dan dat je arts een lijstje maakt, liefst in een internationale voertaal. Zo vermijd je problemen bij de douane. Wie een bril draagt, neemt best een reservebril mee. Bewaar bij je identiteitskaart of paspoort ook gegevens zoals uw bloedgroep en eventueel een attest waarop (in een wereldtaal) vermeld staat aan welke stoffen of medicijnen je allergisch bent.

Voor bepaalde landen is een internationaal erkend bewijs van inenting tegen bepaalde ziekten, verplicht. Naast de verplichte inentingen zijn er meestal nog aanbevolen vaccinaties of preventieve behandelingen.

Info: Instituut voor Tropische Geneeskunde, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen, 0900 10110, www.reisgeneeskunde.be; bij de huisarts.

Gsm

Gaat het mobieltje mee op reis, dan vertelt GSM World, www.gsmworld.com/roaming/gsminfo/index.shtml, je welke roaming-akkoorden je telefoonaanbieder heeft afgesloten in andere landen. De database omvat 820 netwerken in 220 landen en regio’s. Noodzakelijk gsm-type en zendbereik worden eveneens vermeld.

Hoogteziekte

Reken enkele dagen om te wennen aan de ijlere lucht op grote hoogte. Begin dus na de aankomst niet meteen aan een beklimming. Een dag rust per 1000 meter hoogteverschil wordt door Travel Clinic, www.travelclinic.com, als maatstaf genomen om gezond te acclimatiseren. Een folder kan je downloaden op www.ggdeindhoven.nl/gezondheidsinfo/folders/ HoogteziekteLR.pdf

Internetcafés

Contact met het thuisfront kan een stuk eenvoudiger dankzij internetconsoles in hotels of in internet- of cybercafés. The Cybercafé Search Engine, http://cybercaptive.com, bevat bijna zesduizend locaties in 161 landen waar je terecht kan om te internetten. Je tikt gewoon de naam van een stad in en je krijgt een overzichtje van cybercafés of publiek toegankelijke plaatsen waar je kan gaan surfen. Cybercafes, www.netcafes.com, bundelt gelijkaardige informatie over zo’n 4500 internetcafés in 141 landen. Internet CyberCafe Database, http://cybercafe.katchup.co.nz/search.asp, pakt uit met een gelijkaardig aanbod. Uitrolmenu’s tonen je landen en steden, zodat je slechts enkele muisklikken verwijderd bent van het adres.

Jetlag

Hou rekening met het effect van een ‘jetlag’ na een lange vliegtuigreis. Op www.bodyclock.com tref je een jetlagcalculator aan, die je tips geeft om de jetlag te overwinnen.

Kinderen

Neem je kinderen mee op een verre reis, dan vergt dit een grondige voorbereiding. Er zijn immers specifieke noden en aspecten van gezondheid, veiligheid en voeding. Reizen met Kinderen, www.reizenmetkinderen.nl informeert uitgebreid om lekker weg te gaan met de kids.

Lokale gewoonten

De World Travel Guide, www.columbusguides.com, geeft per land een steekkaart met een sociaal en zakelijk profiel. Zo kom je te weten hoe te begroeten, welke gebaren je beter niet maakt en hoe stipt je moet zijn op afspraken.

Maten en gewichten

Op www.onlineconversion.com en www.sizes.com kan je inhoudsmaten, lengtematen, kledingmaten, schoenmaten en andere meeteenheden converteren naar de ons bekende maten.

Problemen

Hoe problemen op reis voorkomen en hoe je zo goed mogelijk voorbereiden voor het geval je toch in de problemen komt, lees

je op www.problemenopreis.nl

Reisbureau

Als je een reis boekt bij een touroperator of reisbureau, zorg dan dat het een vergunde organisatie is, die de wettelijke criteria en reisvoorwaarden eerbiedigt. De Federale Overheidsdienst Economie geeft je daarover meer toelichting op http://www.mineco.fgov.be. Op Travelstreet, www.travelstreet.com, vind je een lijst van alle vergunde reisorganisaties in België. Het Garantiefonds Reizen vertelt hoe je je kan wapenen tegen financiële problemen van je reisbureau of touroperator. Bij de Association of Belgian Touroperators, www.abto.be, kan je een brochure met tips downloaden, vind je een abc van de toeristische terminologie en een lijst van veel gestelde vragen.

Souvenirs

Afgeleide producten en souvenirs op basis van planten en dieren of delen ervan zijn meestal beschermd door de Conventie van Washington. Op www.diplomatie.be/nl/pdf/exoticNL.pdf kan je een folder downloaden met informatie daarover. Een volledige lijst vind je op www.traffic.org.

Stekkers en adapters

Wil je weten welke stekkers en telefoonstekkers in verre landen beschikbaar zijn, kijk dan op www.kropla.com

Tijdzones

Op http://webexhibits.org/daylightsaving/g.html kan je nagaan welke landen een winter- en zomertijd hebben. De Time Zone Converter, www.timezoneconverter.com/cgi-bin/tzc.tzc, gaat nog een stapje verder en laat je toe om het tijdstip tussen twee steden waar ook ter wereld te vergelijken.

Verzekering

Op reis kan zich vaker dan thuis iets onverwachts voordoen. De impact ervan is vaak ernstiger omdat je zeker in verre landen niet kan rekenen op de medische zorgverstrekking zoals in België. Bovendien krijgen buitenlandse toeristen vaak een dure rekening gepresenteerd. Een paar honderd euro voor een doktersvisite is geen uitzondering en bij hospitalisatie loopt het bedrag gemakkelijk op tot enkele duizenden euro’s. Repatriëringen en medische vluchten zijn haast onbetaalbaar. Een goede reisbijstandsverzekering is zeker geen overbodige luxe voor verre reizen. De waarborgen die bijstandorganisaties voorstellen en de dienstverlening waarvoor zij tekenen, reikt doorgaans veel verder dan wat mutualiteiten aanbieden. Het ziekenfonds kan je zeggen welke kosten voor medische verzorging en hospitalisatie in het buitenland gedekt zijn. De SIS-kaart kan in het buitenland niet worden gebruikt. Kijk na of ongevallen die het gevolg zijn van bergbeklimmen, skiën, diepzeeduiken, paardrijden, enz. door de polis zijn gedekt.

Vluchten

De Federale Overheidsdienst Economie somt op www.mineco.fgov.be (kies bovenaan voor ‘bescherming consument’ > ‘reizen’) je rechten als passagier op bij instapweigering, annulatie en vertraging van vluchten. Alle info is beschikbaar in een downloadbare folder.

Voeding

De hygiënische omstandigheden, de exotische keuken en het warme weer, kunnen leiden tot de welbekende ’tourista’, zelfs in de buurlanden. Let op de kwaliteit van het drinkwater. Neem bij de minste twijfel een fles mineraalwater die in uw bijzijn wordt geopend of drink gekookt en gefilterd water waaraan eventueel een desinfecterend middel is toegevoegd. Vermijd het eten van rauwe groenten of fruit dat je niet zelf geschild of gewassen hebt. Wees uiterst voorzichtig met het eten van rauwkost, schaaldieren, rauwe of niet goed gekookte eieren, verse kaas, crèmes en ijsdesserten, of controleer in elk geval hoe het eten wordt bewaard. Neem goed gekookte vlees- of visgerechten en vermijd gehakt. Aarzel nooit een dokter te raadplegen als de middelen van de reisapotheek niet helpen.

Info: www.gezondheid.be, www.health.fgov.be, www.reisgeneeskunde.be,

Weer en klimaat

Bij WeerOnline, www.weeronline.nl kan je weer- en klimaatgegevens wereldwijd opzoeken.

Tijdsverschil

In de landenfiches vermelden wij telkens het tijdsverschil. Omdat de seizoenen in het zuidelijk halfrond in de andere jaarhelft vallen, kan dit voor verwarring zorgen. De steekkaarten geven het verschil aan met de Belgische tijd in zomer of winter. Als er bij Brazilië ‘zomer: – 5u.’ staat, dan wil dit zeggen dat het in Salvador de Bahia vijf uur vroeger is dan in Brussel tijdens de zomerperiode.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content