Kris Wijnen is terug en in vorm op het Antwerpse podium. De kok opende aan het Frederik de Merodeplein Degustation, een restaurant van bescheiden formaat en werd op applaus onthaald door de plaatselijke pers en de buurtbevolking. Hij presenteert een maandelijks veranderende minispijskaart met een zestal gerechten die als menu gegroepeerd kunnen worden (3, 4, 5 en 6 gangen voor 35, 45, 55 en 65 euro). Neemt men daarbij het wi...

Kris Wijnen is terug en in vorm op het Antwerpse podium. De kok opende aan het Frederik de Merodeplein Degustation, een restaurant van bescheiden formaat en werd op applaus onthaald door de plaatselijke pers en de buurtbevolking. Hij presenteert een maandelijks veranderende minispijskaart met een zestal gerechten die als menu gegroepeerd kunnen worden (3, 4, 5 en 6 gangen voor 35, 45, 55 en 65 euro). Neemt men daarbij het wijnarrangement, dat met zorg werd samengesteld door Frans de Boeck, dan betaalt men respectievelijk 15, 20, 25 en 30 euro. Degustation neemt de begane grond in van een hoekhuis aan de voet van het standbeeld van Frederik de Merode, in de volksmond De drie zatlappen genoemd. De eetzaal heeft een prettig sobere inrichting in grijs en olijfgroen. Op de oude parketvloer staan brasserietafels en transparante Kartellstoelen. Wij worden vriendelijk onthaald en professioneel bediend door een getalenteerde, in het zwart geklede jongeman. Kris Wijnen komt zelf uit de keuken om de suggesties aan tafel voor te stellen. Wij kiezen het menu in drie gangen en bestellen twee voorgerechten. Tartaar van kalfshaas combineert de kok met koningskrab en mayonaise met smakeloze lentetruffel. Twee grote, gebakken sint-jakobsschelpdieren verschijnen met duimdikke, beetgare asperges, peterselie-espuma en mousselinesaus met Gusto, bier van brouwerij De Koninck. Er komen ook twee hoofdgerechten. Met panko (Japans paneermeel) en gehakte hazelnoten gepaneerde oosterscheldepaling combineert Kris Wijnen met wortelpuree, op smaak gebracht met sinaasappelhoning, asperges, marjolein en siroop van oude port. Het sappige en smakelijke vlees van kip uit de Landes krijgt gestoofde tuinbonen, asperges, saus van steranijs en dragon en zalf van pastinaak als gezelschap. De maaltijd wordt beëindigd met een fris-alcoholische mojito van aardbei. Het is duidelijk dat in Degusta-tion lekker wordt gegeten en gedronken ! Bij mooi weer nodigt het aantrekkelijk ingerichte terras op het Frederik de Merodeplein uit, dat is doorlopend open voor een drankje en een hapje van 11 uur tot sluiting. DEGUSTATION FREDERIK DE MERODEPLEIN 6 2600 BERCHEM 0495 630497 www.degustation-restaurant.be Maandag en zondag gesloten. Lunch 25 euro.