GO WEST !

© GETTY IMAGES

Het westen van de States is een ongemeen boeiende regio, zowel voor de stads- als voor de natuurmens. En de dollarkoers is een meevaller. Volg ons op Highway 1.

Bovendien is de verscheidenheid groot. San Francisco, met zijn historische roots, is in niets te vergelijken met Los Angeles, waar de grote boulevards en de auto’s overheersen. Die verscheidenheid geldt zelfs voor het klimaat, onlogisch is dat niet : tussen het uiterste noorden, tegen Canada, en het uiterste zuiden, aan de Mexicaanse grens, gapen bijna 2500 kilometer.

Ook de natuurliefhebbers worden verwend. Het Redwood National Park, halfweg tussen Portland en San Francisco, wordt meestal vermeld voor de gigantische sequoia’s, waarvan de hoogste zo’n 100 meter halen. Toch biedt het park veel meer, men treft er zowel beren als reuzensalamanders, maar ook reuzengrote anemonen, zeeleeuwen en migrerende walvissen. Terwijl op de prairies groepen herten grazen. Minder bekend is de regio rond de Skagit River, helemaal in het noorden, die rijk is aan arenden en zalm. Een paar honderden kilometer landinwaarts, zo’n vijf uur rijden van San Francisco, op de flanken van de Sierra Nevada, bevindt zich Yosemite National Park met zijn populatie van herten, beren en poema’s en zijn beroemde waterval.

Ook de eilandengroep van de Channel Islands, voor de kust van Los Angeles, werd uitgeroepen tot Nationaal Park. De vijf eilanden bieden een biotoop aan dolfijnen, grijze walvissen en miljoenen broedvogels.

Toch trekken de meeste bezoekers in de eerste plaats naar San Francisco met zijn victoriaanse huizen, zijn Golden Gate Bridge en zijn beroemde Lombard Street. De stad werd pas halverwege de achttiende eeuw door de Europeanen ontdekt en kende halverwege de negentiende eeuw zijn belangrijkste groei, toen de goudzoekers vanaf 1849 het geluk kwamen zoeken op de westkust. In de halve eeuw die daarop volgde, kende San Francisco een ongekende bloei en uitbreiding, tijdelijk gestopt door de vreselijke aardbeving van 1906.

Na een bezoek aan Napa Valley met zijn wijngaarden en een bezoek aan Mendocino in het noorden van Californiƫ, kiezen de meesten voor de weg naar het zuiden. Wie ten volle van de rit wil genieten, raden we de Highway 1 aan die op spectaculaire wijze door de hellingen langs de Stille Oceaan meandert. De weg loopt ook langs het allercharmantste, zij het wat kunstmatig ogende stadje Carmel met zijn schilderachtige straatjes, dat in het begin van de vorige eeuw naam verwierf als kunstenaarskolonie.

Mag het wat ruiger, dan vervolgen we onze route over de Highway 1 langs de bergflanken in Big Sur, waar schrijver Henry Miller zich ooit in de natuur terugtrok.

Los Angeles blijft een bestemming op zich. Of men nu dol is op films dan wel op kunst, LA heeft het allemaal. Van het strand van Santa Monica met zijn beroemde pier en zijn nog beroemdere Baywatch-publiek tot Hollywood met zijn Wall of Fame in Hollywood Boulevard. Meer dan tweeduizend beroemdheden hebben er hun eigen ster. Zonder het luxueuze Beverley Hills, met de mondaine villa’s, te vergeten. Ook voor kunstliefhebbers is de stad incontournable met het Los Angeles County Museum, waar meer dan honderdduizend kunstwerken te kijk hangen tot het Getty Center, met dank aan architect Richard Meier, waar de oliemagnaat Jean Paul Getty zijn privĆ©collectie onderbracht. Je kunt surfers gaan bekijken in het artistieke Venice Beach, bomen groeten in het Arboretum, de Mulberry Drive afrijden met zijn vergezichten over San Fernando Valley en de baai of gewoon een dagje actief niksen in Disneyland.

Al valt er ook veel te zeggen voor het zuidelijker gelegen en veel rustiger San Diego met zijn haven, waar groot en klein storm lopen om aan boord te klimmen van het vliegdekschip USS Midway, zich te goed doen aan een bezoek aan Sea World of gewoon van de rust genieten in het Sunset Cliffs National Park.

DOOR PIERRE DARGE

De meeste bezoekers trekken naar San Francisco met zijn victoriaanse huizen en zijn Golden Gate Bridge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content