Trendwatchers voorspellen het al een tijdje. Als reactie op de globalisering wordt de vraag naar originaliteit weer groter. Deze jonge vrouwen hebben het alvast begrepen. Elk op hun eigen manier streven ze naar een toegevoegde waarde, na een zoektocht in alle hoeken van de wereld.

:: Maison Close, Nationalestraat 139, 2000 Antwerpen, 03 293 39 16

Kosmopoliet : 33 jaar geleden werd Revital Avidar geboren in Tel Aviv. Tijdens haar middelbare studie legde ze zich al toe op mode. Na een jaar militaire dienst als verpleegster, trok ze naar New York, waar ze commercieel verantwoordelijke werd voor een designshop. Ze keerde terug naar Israël om er een stylistenopleiding te volgen aan de ShenkarAcademy. Nadat ze vier jaar de rechterhand was geweest van Anne Shimon, een ontwerpersduo dat nauwe contacten onderhoudt met jonge kunstenaars, besloot Revital haar grenzen te verleggen. “In Parijs deed ik ervaring op bij een commerciële confectielijn, maar het was niet echt mijn ding. Toen de liefde mij naar Antwerpen bracht, voelde ik onmiddellijk dat hier iets aan de gang was. De relatie is stuk gegaan, maar intussen was ik al echt ingeburgerd. Steden als NY en Parijs zijn in de greep van een hels ritme, iedereen is er gejaagd. In Antwerpen heb ik rust gevonden, wat me heeft toegelaten aan een eigen collectie te beginnen. Bovendien stimuleert het slechte weer me om te werken. In Israël bracht ik elk vrij moment op het strand door, zo kun je niets opbouwen.”

Individualistisch : Je zou Maison Close de creatieve speeltuin van Revital kunnen noemen. Voor de inrichting liet ze zich inspireren door de gelijknamige boudoirs die in het Parijs van de negentiende eeuw furore maakten. De ruimte waarin ooit een groentewinkel huisde, werd verbouwd tot een intimistisch kader met nostalgische stijlelementen. Op de secretaire, die als toonbank fungeert, staat een art-decolamp ; in de paskamer, die met een parelgordijn van de rest van de winkel wordt afgescheiden, zorgen een kaptafel en divan lit voor de sfeer van toen.

Achter in de winkel bevindt zich het atelier, waardoor een constante aanvoer van nieuwe modellen wordt gegarandeerd. In tegenstelling tot andere boetieks wordt hier niet gewerkt met een vaste collectie. “Van elk ontwerp maak ik maximaal tien stuks”, zegt ze. “En als iemand het in een andere stof of kleur wenst, is dat ook mogelijk.” Haar stijl beschrijft ze als vrouwelijk, met ruwe kantjes. Zomen blijven onafgewerkt, oude knopen gesprokkeld op de rommelmarkt zijn accenten op een eigenzinnig ontwerp. Dat eigenzinnige is ook terug te vinden in de accessoires. Vrolijke schoenen van de in Londen gebaseerde Kroatische Katherina Mutic Reed en nostalgische juwelen van Jean François Mimilla, een jonge Parisien die oude beelden en portretten op zilver afdrukt. Andere blikvanger is het parfum Anvers. Een exclusieve creatie van de New Yorkse ontwerper Ulrich Lang, die zich liet inspireren door Roger Szmulewicz, een jonge kunsthandelaar met basis in Antwerpen en tevens een goede vriend van Revital. “Ik beschouw deze winkel meer als een huis waar bevriende kunstenaars samenkomen. Vandaar dat ik altijd op zoek ben naar nieuwe projecten.”

Tekst Pascale Baelden I Foto’s Michel Vaerewijck

Revital Avidar

Tel Aviv û New York û Tel Aviv û Parijs – Antwerpen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content