Meer info op www.surfersparadise.be en www.wake.be

Wat

Al enkele jaren bestaat de trend om traditionele sporten om te vormen in nieuwe en extremere sporten, waar vooral jongeren op kicken. Zo veranderde het skiën plots in snowboarden, fietsen werd mountainbiken, windsurfen werd kiteboarden. Alle sporten ondergingen een verjonging. Vandaag dompel ik me onder in de geheimen van het wakeboarden (een derivaat van waterski), een sport met een hoge amusementsfactor, maar met weinig bekendheid. Frank Vanleenhove, bezieler van de surfclub Surfers Paradise in Knokke, geeft een woordje uitleg. “Onder invloed van de boardsporten is uit het traditionele waterskiën het wakeboarden ontstaan. De benaming geeft letterlijk weer wat de sport inhoudt : de wake is de hekgolf van de motorboot waar je met een koord achter hangt. De board is de plank waar je dwars op staat terwijl je voortgetrokken wordt : iets tussen een snowboard en een skateboard, met bindingen waarin je je voeten kunt plaatsen. Als je dan onder een juiste hoek de hekgolf of de wake kruist, kun je enorme sprongen maken. In het begin vond iedereen het gewoon leuk om achter een boot te hangen en bochtjes te maken. Nu is de sport al zo ver gevorderd, dat men dubbele en driedubbele salto’s kan maken achter een boot.”

Wakeboarden is de laatste jaren uitgegroeid tot een volwaardige sport, zowel voor professionals als voor amateurs. “Het is een gevoelssport”, zegt Frank. “Door op een klein plankje achter een boot over het wateroppervlak te glijden, ervaar je een enorme vrijheid. De snelheid en wendbaarheid geven een kick.” In België kun je wakeboarden bij een gespecialiseerde club, aan zee, op een kanaal of meer. “Ideaal is een spiegelglad wateroppervlak, zodat je zo weinig mogelijk weerstand ervaart. Aangezien dat zelden het geval is op zee, is wakeboarden in Surfers Paradise dan ook meer een alternatief voor windloze zomerdagen, wanneer er van surfen of kiten niets in huis komt.”

Onze bevindingen

Het is een warme zonnige dag wanneer ik het strand van Surfers Paradise op wandel, tussen de duinen aan het Zwin van Knokke. Terwijl ik op het terras van het Californian Clubhouse wacht, steekt een wind op : kites worden opgepompt, surfplanken opgetuigd, want de zee staat wild. Dit betekent dat er vandaag niet gewakeboard kan worden. Stiekem vind ik dat niet zo erg : de temperatuur van de zee is nog zéér laag. “In principe kan iedereen de sport beoefenen. Je hebt niets van voorkennis nodig,” lacht Frank, “je moet enkel kunnen zwemmen, de rest brengen onze vier monitoren je wel bij. Normaal gezien moet je na de tweede of derde poging al uit het water geraken en achter de boot kunnen hangen.” Normaal gezien… “Ervaring heeft mij geleerd dat er naast natuurtalenten ook anderen zijn die er na ontelbare pogingen, bijnadoodervaringen en drinken van liters zeewater nog steeds niet in slagen rechtop te komen op die plank. Deze sport vereist het nodige lef en doorzettingsvermogen, maar eens je het onder de knie hebt, ben je verslaafd. Wakeboarden is een zeer complete lichaamssport, waarbij je bijna alle spieren gebruikt. Je wordt voortgetrokken door een koord met een greep, waar spierkracht van de armen, schouders en nek voor nodig is. Verder ontwikkel je sterke beenspieren omdat je constant druk uitoefent op je voeten en benen. Bij het springen gebruik je je buikspieren. Het is een gezonde sport, zeer intensief en goed voor de conditie.”

Info

In Surfers Paradise kun je een ritje maken achter de boot vanaf het moment dat de weergoden het toelaten. Afspraken op uur zijn dus niet mogelijk. Dat kan wel in het O’Neill Wakeboard Center in Bossuit-Avelgem, dichtbij Kortrijk, waar je kunt wakeboarden op het kanaal Kortrijk-Bossuit. Gemiddeld kost een rit van een kwartier ongeveer 15 euro. Wetsuits en zwemvesten zijn verkrijgbaar ter plaatse.

ANN COSYN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content