We gaan almaar vaker en verder op vakantie. De zon is daarbij een sterspeler. Gevaarlijk, als je haar sterkte niet onderkent. Hoe goed (of slecht) zijn de Belgen daarin ? Een enquête.

Dat de zon energie geeft en dat je er met een bruin kleurtje gezonder en aantrekkelijker uitziet : daar blijft de meerderheid van de mensen van overtuigd, zo blijkt uit de laatste peiling die marktonderzoeksbureau Ipsos uitvoerde voor La Roche-Posay in niet minder dan 23 landen. Terzelfder tijd is 88 procent van de ondervraagden zich wel bewust van de gevaren bij onbeschermd zonnen. Hoe mensen daarmee omgaan verschilt van land tot land. Maar ook al is er een duidelijk verband tussen risicobesef en preventief gedrag, de genomen voorzorgsmaatregelen blijven ontoereikend. Hoe zit het nu specifiek met de Belgen ?

Wij blijken vrij goed geïnformeerd : 93 procent weet dat de zon tot gezondheidsproblemen kan leiden en dat zonnen voor versnelde huidveroudering zorgt. Toch kunnen volgens de peiling van Ipsos de meesten “zich niet voorstellen zonder een bruine kleur terug te komen van vakantie” en behoren ze bij de slechte leerlingen van de klas. Amper 6 procent van onze landgenoten neemt de moeite om zich het hele jaar door te beschermen. En terwijl 95 procent van de ouders hun kinderen jonger dan 12 jaar zorgvuldig insmeert, zijn ze veel minder streng voor zichzelf : amper 32 procent draagt een hoed, slechts 39 procent zoekt de schaduw op tijdens de geduchte middaguren. Een T-shirt met lange mouwen kent ook weinig succes : amper 7 procent. Jongeren doen nog minder moeite dan hun ouders en ‘vergeten’ vaak zich te beschermen hoewel 80 procent van de huidschade door de zon optreedt voor de leeftijd van 18 jaar. Minder dan één op twee jongeren zoekt bij zonnig weer de schaduw op, minder dan de helft draagt een zonnebril en nog geen kwart beschermt zich met een hoedje of pet.

Niet alleen de leeftijd maar ook het geslacht speelt een rol. Het zal geen verrassing zijn dat mannen minder enthousiast smeren dan vrouwen. Nochtans hebben mannen voor eenzelfde tumor minder kans op overleven. 18 procent van de Belgen is er ook van overtuigd dat je geen bescherming meer nodig hebt als je al bruin bent ! Of dat je met een hoge beschermingsfactor niet meer zou bruinen. Dat is niet zo, de SPF maakt alleen dat je langer in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Die wetenschap zou nu toch stilaan toch bij de Belg beginnen door te dringen. Althans volgens gegevens van de Belgische online- apotheek Newpharma over het koopgedrag van zijn klanten : de hoge beschermingsfactoren vertegenwoordigen tegenwoordig 70 procent van de verkoop en brengen het gemiddelde van de gebruikte SPF op 35,7. Bovendien worden zonnecrèmes niet alleen efficiënter maar ook steeds aangenamer en gemakkelijker in gebruik, zodat mag worden verhoopt dat ze door groot en klein vaak genoeg aangebracht worden om met een gerust hart te kunnen genieten van de zon.

CHECK UW HUID

Huidkanker is de enige kanker die met het blote oog zichtbaar is. Als de diagnose van een melanoom vroeg genoeg wordt gesteld, kan de ziekte in 90 procent van de gevallen doeltreffend worden behandeld. Daarom heeft La Roche-Posay op het internet een internationale Skin Checker-campagne gelanceerd die het mogelijk maakt om op een eenvoudige manier verdachte vlekken te herkennen bij uzelf en bij uw geliefden en die aanzet om tijdig een dermatoloog te raadplegen.

www.laroche-posay.com/skinchecker

DOOR ISABELLE WILLOT & DELPHINE STEFENS

80% van de huidschade door de zon treedt op voor de leeftijd van achttien jaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content