Het was net geen half november toen ik op een gure avond vanachter het raam recht in de ogen keek van een gemeentewerker. Ik wilde op de eerste verdieping de gordijnen sluiten en daar stond de man, omhooggetakeld in zo’n kraanbakje, geconcentreerd bezig kerstverlichting te bevestigen.

Ik weet niet waar ik het meest van schrok, van die onverwachte verschijning of van het feit dat het jaar alweer voorbij was gevlogen, want ik besefte op slag dat Kerstmis en de eindejaarsfeesten voor de deur stonden.

Het maken van een feestnummer is steeds een uitdaging. De aanpak moet origineel zijn en aansluiten bij het tijdsgevoel. Cadeautips ? Natuurlijk, die hebben we, tot en met suggesties voor de schoonzus die alles al heeft (pagina 47). Recepten ? Vanzelfsprekend (vanaf pagina 78). Feestverhalen, laat maar komen (pagina 65).

Europese cijfers van het auditbureau Deloitte wijzen erop dat ook de Kerstman in deze crisistijden moet inleveren. We zouden met ons allen minder cadeaus kopen, bovendien minder dure en vooral ook nuttiger cadeaus. Maar of minder en/of andere geschenken een domper op de feestvreugde zijn ? Hoegenaamd niet.

Een mens hoeft geen tijdschrift te lezen om te begrijpen dat je tijdens een feest al een heel eind wegkomt met goed gezelschap en, euh, ik zal het toch maar zeggen, een gezellige sfeer. Beetje klef denkt u ? Misschien. Maar het blijkt, en ook dat is niet verrassend, dat de moderne, mobiele hightechmens, virtueel constant verbonden met honderden anderen, toch nood heeft aan echt contact en gezelligheid.

Het Britse trendbureau The Future Laboratory signaleerde in zijn recentste trendbriefing het begrip Conviviality Culture of gezelligheidscultuur, een cultuur waarin echte ontmoetingen, dichtbij en kleinschalig, centraal staan. Samen rond de tafel gaan zitten en samen eten maakt daar zeker deel van uit. Die sfeer proberen we op te roepen in onze culinaire feestreportage (pagina 78), met pot luck-suggesties, waarbij alle genodigden een schotel meebrengen. Een hobbykokdiploma is daarbij niet vereist. Voor de bubbels die bij een feest horen, bleven we trouwens ook in de buurt. De Belgische schuimwijnen zijn aan een opmars bezig en we bezochten vijf domeinen (pagina 90).

Misschien zijn de eindejaarsfeesten, binnen of buiten de familiekring, het uitgelezen moment om die mobieltjes en computers helemaal uit te schakelen en compleet offline te gaan. Vergeet de sms’jes op oudjaar en maak de wensen persoonlijk over. Stap even uit de doldraaiende wereld. Want wat er rond ons ook allemaal verandert, de ingrediënten voor goede eindejaarsfeesten zijn eenvoudig en nauwelijks aan verandering onderhevig. Een geruststellende gedachte.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

“DE MODERNE, MOBIELE HIGHTECHMENS, VIRTUEEL CONSTANT VERBONDEN MET HONDERDEN ANDEREN, HEEFT TOCH NOOD AAN ECHT CONTACT EN GEZELLIGHEID.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content