Naast seks is eten een van de activiteiten waarvoor je al je zintuigen gebruikt : het gezicht, het gehoor, de tastzin, de reuk en natuurlijk ook de smaak. De appetijtelijke link tussen patisserie en parfumerie lijkt verleidelijker dan ooit.

Olivier Baussan, stichter van L’Occitane, en sterpatissier Pierre Hermé ontwerpen samen een collectie parfums. De eerste bedacht de packaging, de tweede de geuren met als resultaat een ode aan Corsica, het eiland dat beide vrienden liefhebben: Jasmin-Immortelle-Neroli, Pamplemousse-Rhubarbe en Miel-Mandarine. Drie geuren die zowel de neus als de smaakpapillen beroeren. Hermé maakte in het verleden al de omgekeerde oefening door zich voor zijn gebakjes te laten inspireren door parfums als Femme van Rochas en Shalimar van Guerlain. Vanaf 3,50 euro voor een stuk zeep tot 55 euro voor 75 ml eau de toilette. www.loccitane.com

Angelina is al sinds 1903 een vaste waarde onder de arcades van de rue de Rivoli. Vandaag is L’Eau d’Hadrien van Annick Goutal (100 ml : 127 euro) de inspiratie voor het kerstgebak van patissier Christophe Appert die er de noten van citrus, basilicum en vanille in verwerkt net zoals de vlinder, het embleem van de parfumeur, in vergulde chocolade. La bûche Annick Goutal par Angelina voor 6 à 8 personen (70 euro) is te bestellen vanaf 30 november. www.angelina-paris.fr

Een gouden hoed, een paarse mantel en een vulling van mascarpone en brunoise van verse vijgen met vanille kenmerken de onweerstaanbare Chou Fleur de Figuier van soezenspecialist Popelini genoemd naar de eau de parfum Fleur de Figuier (50 ml: 45 euro) van Roger & Gallet die je zelfs in het putje van de winter meeneemt naar de Provence. 13 euro voor zes soezen naar keuze. www.popelini.com en www.roger-gallet.com

Zo’n jaar geleden landde Française Michèle Gay in Brussel en opende er haar culinaire parfumerie: wat je daar vindt, is niet om te dragen maar om te eten. Zo kruidt ze gerechten of werkt ze af door een eigen artisanale compositie van essentiële oliën toe te voegen aan bijvoorbeeld peper of amandelpoeder. Naast allerlei lekkers vind je er ook haar signatuur petitbeurre-parfum (40 gr: 10 euro) doordrenkt met vetiver, Gays geliefkoosde geur. www.michelegay.com

Patissier en Meilleur Ouvrier de France Arnaud Larher laat zich inspireren door Noir Exquis van l’Artisan Parfumeur (vanaf 50 ml: 92 euro). Hij vertaalt de noten van koffie, ahornsiroop, marron glacé en oranjebloesem in een zandkoekje, L’Exquis (6,50 euro) met vanille, een laagje appelsienmarmelade en als steringrediënt een ganache van grand cru Arabica uit India. Tot 31 december te koop in de drie winkels van Arnaud Larher in Parijs. www.arnaudlarher.com en www.artisanparfumeur.com

Weetje

Volgens Charles Spence, professor experimentele psychologie aan de Oxford University, smaakt koffie minder zoet uit een witte beker.

Door Delphine Stefens

“Ik heb deze parfums ontworpen alsof ik ze kon proeven” Pierre Hermé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content