Vroeger noemde men het ‘cocooning’, nu is het ‘nesting’ : eten in een warme, beschermende sfeer. En dat kan bij Flamant Dining.

:: Flamant Dining : Flamant Home Interiors, Lange Gasthuisstraat 12, 2000 Antwerpen, 03 227 74 41.Doorlopende keuken van maandag tot zaterdag van 12 tot 23 u. flamantdining@flamant.com

Flamant Home Interiors is de snel groeiende meubelfabrikant uit Geraardsbergen, die alles in zijn winkels heeft om uw huis elegant-landelijke kasteelallures te geven. Amper een maand na de opening van de nieuwe flagship store in een winkelgalerij aan de Grote Zavel in Brussel, is er een tweede Belgische concept store in de Lange Gasthuisstraat in Antwerpen. Eerder openden uitgestrekte winkelruimtes met shops in the shop, waarbij een geïntegreerd restaurant, in Hamburg en Parijs. Ook in Osaka en Korea kent men Flamant via succesvolle winkels.

We bezochten Flamant Dining Antwerpen ’s avonds, na sluitingstijd van de interieurwinkel. Het was even zoeken naar de zij-ingang, want de naam is bescheiden vermeld op het glas van de deur. Binnen leidt een trap naar de eerste verdieping, waar een grote, loftachtige ruimte wacht met plaats voor 150 personen. De verdieping is ingedeeld in drie open kamerrestaurants rond een centrale bar. Het geheel is warm en stijlvol ingericht, zoals men dat mag verwachten van Flamant. Lambriseringen en vloeren in natuurhout, centraal opgestelde lange gastentafels, schemerlampen, bibliotheken (waarbij een wijnbibliotheek), zilveren fotolijsten, droogboeketten en koffietafelboeken, brengen knusheid, die nog net iets te steriel of te showroomachtig is om helemaal huiselijk te zijn.

Voor de kleine en grote honger

De Antwerpse vestiging staat onder leiding van de jonge Gentenaar Geoffrey Stampaert, die op de achtergrond wordt gecoacht door Luc Van Oostende, eigenaar van het druk bezochte Café Théâtre in Gent.

Geoffrey Stampaert ontving met stijl en zorg, en nam de tijd om de loungeruimtes met comfortabele, rechthoekige, grijsgroene onderuitzitzetels te tonen.

Uiteindelijk belandden wij in een gedeeltelijk achter houten schotten verborgen eetvertrek, waar in een nis vlammetjes tussen kiezelstenen dansen. Chef-kok is Dominique Mabilleau. Hij komt uit de streek van Saumur, deed ervaring op in Duitsland en Engeland voordat hij werd ‘ingevoerd’. Dominique kookt met mediterrane invloeden. Het repertoire op de spijskaart vermeldt fijne kleine en grote happen, die gaan van club-sandwich tot kalfszwezeriken met rieslingsaus en puree van olijfolie, samengestelde maaltijdsalades en wok- en pastagerechten. Wat wij zochten was een menu ! De wijnkaart is ingedeeld naar type, zoals : licht en jong, fruitig, karaktervol, stevig, rijk en krachtig, en grote namen. Negen wijnen zijn ook per glas beschikbaar.

Synergie

Als aperitief was er een glas Don Cristobal Library Selection, een sauvignon blanc uit Chili met kenmerkend, aansprekend karakter (3,90 euro per glas of 20 euro per fles). Het voorgerecht bestond uit drie tapas met kreeft : in getomateerde olijfolie gebakken kreeft op toast, vormsalade met kreeft en in glas gepresenteerde bisque, die zo dik en rijk was, dat wij met enkele lepels genoeg hadden (17 euro). Bij dit smakelijke voorgerecht kwam een glas chablis J. Moreau & Fils, als frisse, strak-droge begeleiding (5,90 euro per glas of 34 euro per fles). Van onder de grill kwam kabeljauwhaas van goede kwaliteit, geserveerd met een heerlijke, nostalgische choronsaus (bearnaise met tomaten), oventomaten, julienne van groenten en, op een afzonderlijk bord, te vette pomme Pont-Neuf (20,50 euro). Bij de vis kwam een glas Hess Collection 2003 als sprekende chardonnay uit Californië met een vleugje hout (5,60 euro per glas of 28 euro per fles).

Het eten was in synergie met de omgeving : beide speelden in op hedendaagse smaak en behoeftes.

STIJLVOLLE DINING ROOMS

Keuken 7/10

Decor 8/10

Comfort 7/10

Bediening 7/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content