Een peeling kan mooie resultaten geven, op voorwaarde dat men de nodige omzichtigheid aan de dag legt.

De huid is het enige orgaan dat in staat is om zich te vernieuwen en te herstellen. Dit natuurlijke proces kan door peelings worden beĆÆnvloed. Een peeling is een uitstekende manier om de huid te verfraaien en een atrofische huid te verbeteren, de huid frisser en egaler te maken en pigmentvlekken te verminderen. Ook voor acne is een peeling een uitstekende behandeling.

Of peelings diepere huidlagen bereiken of oppervlakkig blijven, hangt af van de gebruikte apparatuur en producten. Artsen gebruiken voor een diepgaande peeling vaak fenol en trichloorazijnzuur, maar men kan ook gebruikmaken van vitamine A-zuur, fruitzuren en CO2-lasers. Dermabrasie-behandelingen, waarbij de huid mechanisch wordt afgeslepen, zijn in principe een zaak voor dermatologen en esthetisch chirurgen, maar tegenwoordig worden op esthetiekvakbeuzen microdermabasie-apparaatjes verkocht die de buitenste huidlagen wegschuren met kristallen. Onnodig te zeggen dat men daarbij de nodige omzichtigheid aan de dag moet leggen, wat ook geldt voor een peeling zonder apparatuur. Wordt er te diep geschuurd met te krachtige producten, dan wordt de huid pijnlijk rood en ontstoken en vervolgens perkamentachtig. Ook littekens zijn niet uitgesloten, vooral bij een negroĆÆde huid. Het komt er dus op aan de reacties van de huid juist in te schatten en de productconcentratie aan te passen, en dat is een kwestie van ondervinding en aanvoelen.

Peelingproducten zijn onder te verdelen in biologische, chemische en peelings met (fruit)zuren. De methode van Dr. Christine Schrammek, een Poolse schoonheidsspecialiste, is gebaseerd op planten en werd verbeterd door de dochter van deze dame die dermatologe is. Christine Delfosse voert deze biologische kruidenpeeling in. “Toen ik jong was, had ik een lelijke onzuivere huid vol acnelittekens. Uit pure frustratie ben ik estheticienne geworden en ging ik op zoek naar een manier om mijn huid te verbeteren. Op een congres in Duitsland maakte ik 25 jaar geleden kennis met de Green Peel, een afschilfering op basis van zuivere kruiden. Het smeersel is op allergie getest en bevat geen enkel chemisch bestanddeel, enkel 12 kruiden waaronder brandnetel, goudsbloem, arnica, kamille en lavendel… die worden aangemaakt met een concentraat van zoethout, panthenol en aloĆ« vera. Als het product goed wordt toegepast, zijn de resultaten ronduit spectaculair. De doorbloeding wordt gestimuleerd en de huid wordt geprikkeld tot de aanmaak van nieuwe cellen. Het masker heeft een sterk normaliserende werking op de huid en is ideaal om lijntjes te doen vervagen. De intensiteit van deze peeling wordt bepaald door de druk die tijdens het masseren wordt uitgeoefend. Een Green Peel-behandeling verloopt in etappes en wordt gepersonaliseerd, d.w.z. aangepast aan het huidtype en de toestand van de huid. Je moet goed inschatten hoe de huid zal reageren, en daarom wordt behandeling o.a. uitgesteld bij inname van cortisone of antibiotica. Eerst wordt de huid enkele weken voorbereid, met een specifiek masker waarna de dieptepeeling met kruiden kan plaatsvinden. Het kruidenmengsel wordt in de huid gemasseerd. Na de behandeling kleurt de huid rood en voelt ze wat branderig aan, om na enkele dagen flink te vervellen, maar niet in die mate dat men de normale bezigheden moet onderbreken. Nadien wordt er nabehandeld, en thuis is het gebruik van specifieke producten noodzakelijk. De peeling kan meerdere keren na elkaar worden uitgevoerd met een tussenperiode van enkele weken of maanden, afhankelijk van de beoogde resultaten. Uiteraard is het wenselijk om nadien gezonder te leven: stoppen met roken en koffie drinken, geen alcohol, zon noch zonnebank. Het innemen van extra vitaminen zal de huid helpen beter te regeneren.”

Marcella Suy uit Beveren-Waas was proefkonijn voor enkele Green Peel-behandelingen: “Het is een zachte methode die toch wel duidelijk zichtbare resultaten geeft. Ik had een zonbeschadige huid en de fijne groefjes zijn verdwenen. Mijn huid die vroeger dof en vaal was, ziet er nu frisser uit en voelt veerkrachtiger aan. Het verjongend effect is onmiskenbaar, alhoewel ik nog enkele peelingbeurten moet hebben. Pijnlijk is de behandelig zeker niet, ze geeft enkel een branderig gevoel, en de loskomende huidschilfers zijn veeleer een vervelende bijkomstigheid. De thuisverzorgingsproducten met aloĆ« vera zijn uitstekend en het huidvitaminecomplex hoort er naar mijn gevoel ook bij.”

Christine Delfosse staat in voor de opleiding en bijscholing van haar klanten-estheticiennes. Volgens haar hangt het succes van de peeling voor een groot deel af van de vakbekwaamheid van de schoonheidsspecialiste. HĆ©lĆØne Vanhoudt, zaakvoerster van Environ kan dat beamen. De juiste mensen vinden om de peelingproducten toe te passen die door de Zuid-Afrikaanse esthetisch chirurg Dr. Des Fernandes werden geformuleerd, is volgens haar allerminst vanzelfsprekend.

“Het peelingconcept van Dr. Des Fernandes is bestemd voor artsen en estheticiennes en omvat meer dan Ć©Ć©n peelingproduct. Men kan opteren voor trichloorazijnzuur, wat een chemische peeling is, ofwel glycolzuur, lactaatzuur of salicylzuur, die organische zuren zijn. De keuze van de meest geschikte formule wordt bepaald door de toestand van de huid. Zo is voor een gevoelige huid lactaatzuur aangewezen; een acnehuid heeft baat bij een peeling met trichloorazijnzuur; glycolzuur is dan weer prima voor ruwe huidtypes met grove verstopte poriĆ«n. De diepte van de peeling hangt af van de concentratie van het product in kwestie, de dikte van de laag en de inwerktijd.”

Helene Vanhoudt wijst terecht op mogelijke nevenwerkingen en risico’s. “Momenteel hebben wij te maken met een wildgroei van peelingproducten. Er zijn geen beperkingen, er is geen regelgeving. Volgens Dr. Fernandes mag een peeling de huid zeker niet beschadigen, en moeten de fibroblasten in de dermis op een positieve en gecontroleerde manier gestimuleerd worden om collageen en elastine aan te maken. Zeker niet door de huid dermate te verbranden dat men een week de deur niet meer uitkan. Daarom wordt de huid steeds voorbereid met vitaminecrĆØme (A, C, E, B5 en betacaroteen) om de weerstand van de cellen op te bouwen. De peelings zelf, of ze nu chemisch of organisch zijn, zijn zodanig geformuleerd dat ze door de epidermis dringen, zonder deze te beschadigen. In feite blijft 95 procent van de epidermis intact. Dat is uniek, want de meeste peelings vernietigen de epidermis. De hoornlaag wordt wel weggeschuurd, maar het vet/vochtfilmpje blijkt in de praktijk al na een paar dagen weer hersteld. Niet zonder reden worden deze peelings in de Verenigde Staten lunch hour peels genoemd, omdat men bij wijze van spreken onmiddellijk weer aan het werk kan, en zo hoort het ook.”

Voor wie een peeling overweegt: herfst, winter en begin van het voorjaar zijn de ideale tijdstippen.

Environ Cosmetics, Zoniƫnwoudlaan 48, 1640 Sint-Genesius-Rode. Tel. (02) 381.29.79.

Biovera Belgium bvba, Veurnseweg 514, 8906 Ieper. Tel. (057)42.39.77.

Linda Raats

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content