www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Gentenaren zijn verknocht aan modieuze verfijning, waarmee de betere stand wordt gemarkeerd. Dat merk je ook in de Gentse horeca, waar een vleugje deftigheid bijdraagt tot het succes van zaken als Belga Queen en Café Théâtre. Het chique volkje kan zich in de handen wrijven want met de opening van Restaurant Brasserie Domestica is er een nieuwe aanlegsteiger. Domestica opende afgelopen zomer en is een project van kok Vincent De Leenheer, geruggensteund door echtgenote Stephanie Van de Sype. Het duo kocht vier jaar terug het oudste huis van Onderbergen, een statig en ruim zeventiende-eeuws pand, waarin vroeger een matrassenwinkel was ondergebracht. De gelijkvloerse verdieping werd volledig gerenoveerd en kreeg een actuele inrichting. Aan de ene kant is de bar, waar men hoog zit aan de bar zelf, of aan hoge tafels om een glaasje te drinken. Eten doe je aan de andere kant, waar twee in elkaar overlopende vertrekken schemerig zijn verlicht met wandlampjes en kristallen luchters. De muren zijn gekleurd in een mengeling van zwart en goud, de vloer is van anderhalve eeuw oude Franse eik en het koloniale meubilair is uitgevoerd in donker hout. Domestica heeft klasse en doet denken aan een Engelse gentlemen’s club. Het personeel loopt rond in verzorgde kleding en noteert bestellingen op een elektronisch klavier.

Wij werden door Stephanie Van de Sype onthaald en door haar naar het terras geleid. Domestica heeft een ommuurde binnenplaats met blauwstenen vloer, buxusperkjes en klatervijver. Het is op deze rustige, beschermde plek midden in de stad, zeker op een warme nazomeravond, heerlijk toeven. “Keuken is eerbied voor de natuur, het bewerken van kwaliteitsproducten en het behouden van de pure smaak”, staat er boven de spijskaart. Het driegangenmenu van 29 euro werd die avond niet gepresenteerd en wij ontdekten het pas bij het buitengaan.

Er kwam een lepelhapje tartaar van tonijn en wij kozen twee voorgerechten : carpaccio van sint-jakobsvruchten, versierd met blokjes ganzenlever, op smaak gebracht met limoen en vergezeld van een gemengde salade met dragon en perkament van ham (18 euro) en salade met een royale portie krokant gebakken scampi’s, versierd met blokjes keurig ontvelde tomaat en een krokantje van filodeeg (15 euro). Beide voorgerechten waren van een onberispelijke hoedanigheid. Hoofdgerechten waren : rundertartaar, in de keuken op smaak gebracht volgens de regels van de kunst (kappers, sjalot, zelfgedraaide mayonaise enz.) en geserveerd met salade en een kom prima frieten (15 euro) en een mooi stuk kabeljauw met blank visvlees dat in schellen uiteenviel, gewokte groenten, met olijfolie aangemaakte aardappelpuree en een reep droogspek (19 euro). Het glas werd gevuld met een 2003 Vina Segu, Carmenère, als aangename wijn met milde tannine uit de Maule Valley in Chili (25,20 euro).

Wij sloegen het nagerecht over, omdat het repertoire niet inspireerde en omdat wij eigenlijk tevreden waren. Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

restaurant-BRASSERIE

Keuken 7,5

Decor 7,5

Comfort 7,5

Service 7

Prijs/kwaliteit 7

Opgefleurd klassiek

Chef-kok en baas Vincent De Leenheer is 28 jaar oud en deed ervaring op in betere eethuizen, zoals Lijsterbes (Berlare), Jan Van den Bon (Gent) en Auberge du Pêcheur (Deurle). Echtgenote Stephanie Van de Sype is directielid bij een computerbedrijf en moeder van een trotse baby. Zij springt ’s avonds in voor de ontvangst.

Vincent De Leenheer probeert de klassieke keuken op te fleuren. Bladerdeeg, brood, koekjes en ijs worden in huis bereid. De kok kiest voor kwaliteitsproducten, houdt van verse kruiden en volgt de seizoenen. In de familie zijn veel jagers en in het najaar zijn wildbereidingen troef.

Restaurant-Brasserie Domestica

Onderbergen 27 9000 Gent

09 223 53 00

Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandagmiddag. Parkeren kan in de nabijgelegen parkings Sint-Michiels of Nederkouter. www.domestica.be

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content