Op vijftien jaar tijd is de Oost-Vlaamse hoofdstad, met zijn mooie middeleeuwse kern, enorm veranderd in positieve zin. De horeca profiteert van de heropleving.

Gent evolueerde van grauwe industriestad tot een stad vol allure, waar het roemrijke verleden op een evenwichtige manier wordt gekoppeld aan een levendig heden. De wedergeboorte van Gent is te danken aan de langetermijnvisie van het stadsbestuur. De binnenstad werd volledig aangepakt. Er ging veel aandacht naar het bewaren en ontsluiten van het historische erfgoed, naar waterpartijen en groen, en het terugdringen van de auto. Gent is vandaag weer een leuke stad met pleinen en terrassen die je het best al kuierend ontdekt. De horeca gedijt prima in dit klimaat. Wij spoorden voor u de lekkerste adresjes op, van kleine en grote eethuizen tot winkels vol specialiteiten.

DECOR 01 BRASSERIE PAKHUIS Restaurant-bar-tearoom

Het Pakhuis heeft een indrukwekkende modern-barokke inrichting. De 600 vierkante meter grote opslagplaats werd door designer-kok Antoine Pinto onder handen genomen en behield de sfeer van een fabriek. Elementen van staal en smeedijzer, een open tussenverdieping, een indrukwekkende bar en een schaal- en schelpdierenbank, pilaren, mozaïekvloeren enz. : er is genoeg om een maaltijd lang je ogen uit te kijken. Chef-kok Koen Lefever is zes jaar in dienst en met zijn komst is de kwaliteit van het eten verbeterd. Gentenaars en toeristen stromen toe voor schotels met zeevruchten of voor verzorgde bereidingen uit de Frans-Italiaanse brasseriekeuken. Menu’s van 23,50 tot 40 euro, lunch 12 euro. Er is een nieuw aangelegd terras aan de kant van de bar.

Brasserie Pakhuis : Schuurkenstraat 4, 9000 Gent. 09 223 55 55. Gesloten op zondag.

www.pakhuis.be

02 BELGA QUEEN Heruitgevonden klassiekers

Ook het indrukwekkende Belga Queen, restaurant-brasserie-club aan de prachtige Graslei, is een realisatie van Antoine Pinto (Pakhuis, Dock’s Café, Quincaillerie). De designer-kok nam het Korenstapelhuis onder handen en vanonder het stof kwam een gestileerd loungerestaurant met 300 zitplaatsen verspreid over drie verdiepingen. Er is een sigarenbar en in het weekend treden bandjes en dj’s op. Voor de deur tref je een van de mooiste terrassen van Gent. Tim Bouzy is de nieuwe chef-kok. Hij was souschef in Oud Sluis. Door zijn inbreng verfijnden de gerechten. De spijskaart is dezelfde als in Belga Queen Brussel en vermeldt heruitgevonden Belgische klassiekers. Op de wijnkaart staan flessen van Belgische wijnbouwers.

Belga Queen : Graslei 10, 9000 Gent. 09 280 01 00.

Alle dagen open.

www.belgaqueen.be

ZUIDERS LANDELIJK 03 IL MEZZOGIORNO Cucina povera

Il Mezzogiorno is een karaktervol eethuisje dat ondergebracht is in het voormalige Café Transport aan de Baudelokaai. Baas Michele Triolo is een rasechte Siciliaanse boerenzoon, die via Il Mezzogiorno zijn roots herontdekt. In een zonnige sfeer eten jong en oud van smakelijke landelijke Sici-liaanse gerechten. Door het succes is het niet meer goedkoop.

Il Mezzogiorno : Baudelokaai 17, 9000 Gent. 09 224 33 29. Zondag en maandag gesloten. www.ilmezzogiorno.be

04 PER BACCO Osteria, negozio (winkel), degustazione

Michele Triolo opende met twee vennoten van Il Mezzogiorno het restaurant Per Bacco. De kaart groepeert streekspecialiteiten uit heel Italië.

Per Bacco : Sint-Jacobsnieuwstraat 56, 9000 Gent. Maandag, dinsdagavond en woensdagavond gesloten. www.perbacco.be

05 LA CENA Keuken van de Middellandse Zee

Bistro La Cena bevindt zich in een oud huis met begroeide gevel en straattuintje, dat ligt naast het vroegere Klooster van de Geschoeide Karmelieten (nu Provinciaal Centrum voor Kunst en Cultuur). De knusse eetvertrekken zijn verdeeld over twee niveaus. Baas en chef-kok Eli De Heem bereidt zonnige, landelijke bereidingen uit landen rond de Middellandse Zee zoals de smakelijke parmigiana di melanzane (aubergineovenschotel) of Marokkaanse risotto met lamsvlees. Ook de wijnkaart laat de zon binnen : er is een bescheiden keuze aan Zuid-Franse, Spaanse en Portugese wijnen. Er zijn drie menu’s die maandelijks veranderen, voor 25, 30 of 35 euro.

La Cena : Langesteenstraat 10, 9000 Gent. 09 233 72 24. Open van donderdag tot zondag vanaf 19 uur. www.lacena.be

MET GESLOTEN OGEN 06 CAFE THEATER Beste rundertartaar

Café Theater (beste brasserie in Trends 2007) bestaat in september tien jaar en dat wordt gevierd met een feest in de Opera. Deze elegante brasserie, met grootstedelijke allures, bevindt zich onder hetzelfde dak als het operagebouw. Het is er een druk va-et-vient, zeker nu er een sfeervolle bar is bijgekomen. Café Theatre bruist en de positieve sfeer wordt in de hand gewerkt door een cordon vriendelijke meisjes die instaan voor de bediening. Zij serveren klassiekers uit de Belgische keuken en internationale gerechten. Succesnummers zijn onder andere garnaalkroketten (13,90 euro) en rundertartaar die op bestelling wordt gemalen in een gekoelde vleesmolen (18,50 euro). Het vlees kreeg eerder in Weekend Knack de prijs voor de Beste rundertartaar van Vlaanderen en Brussel.

Café Theatre, restaurant-bar : Schouwburgstraat 5, 9000 Gent. 09 265 05 50. www.cafetheatre.com

07 ALLEGRO MODERATO Klassieke keuken

Van bij het raam in de eetzaal van Allegro Moderato heb je zicht over de Graslei. Het romantische eethuis is ondergebracht in het voormalige gildehuis van de onvrije schippers. De gevel is opgesmukt met leeu-wenkoppen, dolfijnen, ankers en siervazen. De pracht en praal die binnen wordt geëtaleerd hoeft niet onder te doen : de eetvertrekken zijn gedecoreerd met muurschilderingen en met goud belegde plafondornamenten, er hangen Venetiaanse luchters en de kasten zijn gevuld met porselein en zilverwerk. Er klinkt operamuziek. Aan het fornuis staat chef-kok Norbert De Winter. Hij bereidt klassieke gerechten uit de Frans-Belgische keuken. De kok is een vakman : hij werkte dertig jaar in het gereputeerde gastronomische restaurant Renardeau in Beervelde.

Allegro Moderato : Korenlei 7, 9000 Gent. 09 233 23 32. Zondag en maandag gesloten. www.restoallegro.com

GASTRONOMIE 08 JAN VAN DEN BON Puur koken

Tijden veranderen maar Jan Van den Bon blijft trouw aan zijn principes. Hij is consequent in doen en laten. Zijn visie is : “Kook puur en juist.” De kok gaat bescheiden te werk en beschouwt het als een uitdaging om boerengroenten te veranderen in fijnkost. Hij houdt ook van verse kruiden en van lichte sausen en hij schenkt veel aandacht aan een verzorgde presentatie. In de zomer kun je genieten van de mooie sier- en kruidentuin, die de kok zelf onderhoudt.

Jan Van den Bon : Koning Leopold II-laan 43, 9000 Gent. 09 221 90 85. Gesloten op zaterdagmiddag, zon- en feestdagen. www.janvandenbon.be

09 DE BLAUWE ZALM Kwaliteit belangrijker dan kwantiteit

Voor beschaafde lieden met smaak en met geld is er De Blauwe Zalm, een kunstzinnig eethuisje in het Patershol. In de eetzaal nemen de lichtkunstwerken van de artiesten Wijers & Borms (Cargo Licht & Zinnig) een centrale plaats in. Danny de Cleyn is eigenaar en chef-kok. De keuken van De Blauwe Zalm bevindt zich aan de straatkant, zodat de kok van alle kanten zichtbaar is. Wat hij te vertellen heeft gebeurt via het bord. Zaterdagavond serveert men uitsluitend het menu van drie gangen (44 euro) of het menu van vijf gangen (57 euro).

De Blauwe Zalm : Vrouwebroersstraat 2, 9000 Gent. 09 224 08 52. Zaterdag- en maandagmiddag en zondag gesloten. www.deblauwezalm.be

10 C-JEAN Gent gaat moleculair

C-Jean is een modern ingerichte wijnbistro aan de voet van de Sint-Niklaaskerk, in het hart van toeristisch Gent. In de keuken staat de getalenteerde jonge chef-kok Jason Blanckaert. Hij werkte onder meer in Hof van Cleve. Eigenaar Filip Van Thuyne en Jason Blanckaert zijn in de ban van ‘het nieuwe koken’. Tegenwoordig liggen de fijnste producten van over heel de wereld binnen ieders bereik. Koppelt men deze nieuwe smaken aan nieuwe technieken, dan ontstaan er moderne bereidingen die verrassen. Jason Blanckaert beheerst deze technieken.

Restaurant C-Jean : Cataloniëstraat 3, 9000 Gent. 09 223 30 40. Zondag en maandag gesloten. Mooie keuze aan niet-Franse wijnen. www.c-jean.com

MET GESLOTEN OGEN 11 DE 3 BIGGETJES Klassieke keuken met exotische toetsjes

Eethuis De 3 Biggetjes is gelegen in het Patershol. Je kunt er lekker eten voor een lekkere prijs. Ly Chi Cuong is baas en chef-kok. Hij belandde als Vietnamese bootvluchteling in België. Als leerling-kok heeft hij drie jaar naast wijlen Willy Slawinsky gestaan en is daarna in toprestaurants zoals Bruneau, Comme chez Soi, Romeyer en Sir Anthony Van Dijck gaan werken. In zijn eigen restaurant brengt Ly Chi Cuong een vereenvoudigde versie van de grote feestkeuken. Het populaire suggestiemenu kost 29 euro en bestaat uit drie gangen. Er is een nieuw aangelegd tuinterras.

De 3 Biggetjes : Zeugsteeg 7,Patershol, 9000 Gent. 09 224 46 48. Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en woensdag. www.de3biggetjes.com

12 NZET Restaurant en enotheek

De eigenzinnige Mauro Menicetti is op de ‘intellectuele’ Gentse eetscene niet onbesproken. Voor de een dwingt zijn visie respect af, voor de ander is hij een lastpak. Hij kookt met eersteklasproducten en is gelukkig als hij een met de lijn gevangen baars van topkwaliteit kan bemachtigen. De kok studeerde voor tolk en volgde les aan de horecaschool in Luik. Daar ontmoette hij Anne Camberlin. In Merelbeke openden ze het gastronomisch restaurant Mauro. De gemeente was te klein en Mauro’s kookkunst te groot. Ze versasten naar Gent, waar aan de Ottogracht een kunstbistro werd geopend. Nzet verhuisde recentelijk naar een nieuwe locatie aan trendy Oudburg. De eetzaal is verdeeld in enotheek en restaurant. De retro-inrichting ging mee, net als de collectie wijnen. (Viergangenmenu 58 euro.)

Nzet : Oudburg 58, 9000 Gent. 09 225 62 22. Zondag en zaterdag middag gesloten. www.nzet.be

13 STEENDAM 66 Klassiek Belgisch

Steendam ligt in een levendige, recentelijk opgewaardeerde buurt en is te bereiken via het Gentse centrum of via de Dampoort. Voor klassieke eters is Steendam 66 een veilige thuishaven. Achter in deze Parijse bistro pur sang is een open, witbetegelde keuken, waar eigenaar Bernard Baudewijns in de weer is. De kok kan mooie papieren voorleggen. Zijn grote leermeester is Marc Paesbrugghe. Steendam 66 heeft geen lunch of menu. Wat de pot schaft, staat gekalkt op twee leien borden. De bereidingen zijn overwegend klassiek : mergpijpje, op bestelling gemalen steak tartaar, lendenribstuk, garnaalkroketten, rosbief met bearnaise, pomme moscovite, café glacé en rijstpap.

Steendam 66 : Steendam 66, 9000 Gent. 0478 342871. Dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.

www.steendam66.be

14 DOMESTICA Sfeervol stadsrestaurant

Domestica is een idee van kok Vincent De Leenheer, geruggensteund door echtgenote Stephanie Vandersypen. Het duo kocht het oudste huis van Onderbergen. De benedenverdieping werd in theatrale barokstijl heringericht. Binnenkomen doe je via de bar, waar je voor of na het eten een glaasje drinkt. Eten doe je aan de andere kant, waar twee in elkaar overlopende vertrekken stemmingsvol zijn verlicht. Voor zomerse dagen wacht een ommuurde binnenplaats met klatervijver. De spijskaart is klantvriendelijk : heel wat gerechten kunnen in kleine of grote porties worden besteld. Specialiteiten zijn : jakobsschelpdieren met zelfbereide pasta, olijven en oregano (22,50 euro) en langzaam gegaarde anjouduif (24 euro).

Restaurant, brasserie Domestica : Onderbergen 27, 9000 Gent. 09 223 53 00. Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandagmiddag. www.domestica.be

TRENDY 15 A FOOD AFFAIR Bangkokstijl

In A Food Affair heerst een schemerige, knusse Bang-kokloungeambiance. Het decor uit rood tropisch hout is verlicht door een transparant rood paneel en theelichtjes. Laurent Loquet is een smaakmagiër, die de meest verwende lekkerbek blijft verbazen. Hij volgde een koksopleiding aan Ter Groene Poorte en verloor zijn hart aan de Aziatische keuken. Het is een boeiend smaakavontuur om ‘culinair vreemd te gaan’ met tapas ‘nieuwe stijl’, curry’s, combiwoks en Aziatische, Italiaanse en… Vlaamse wokgerechten. De kaart vermeldt zes verschillende wijnen per glas. A Food Affair is een schot in de roos, reserveren is noodzakelijk.

A Food Affair : Korte Meer 25 (nabij de Kouter), 9000 Gent. 09 224 18 05. Zondag, maandagmiddag en zaterdagmiddag gesloten. www.afoodaffair.be

16 GRADE Blijvend in de mode.

Grade opende twintig jaar geleden als kunstzinnig gastronomisch restaurant. Het kwam echter pas in de belangstelling van het grote publiek toen het tien jaar terug veranderde van gastronomisch restaurant in trendy brasserie. De nieuwe opzet viel vanaf het begin in de smaak en Grade groeide uit tot een vaste waarde bij jong en oud. Vijf jaar terug werd een aanpalend oud pand ingelijfd en ingericht tot loungebar met modieuze, bijna minimalistische inrichting. In het weekend drinkt men daar een aperitief of zakt men na de maaltijd af om de avond te verlengen.

Restaurant/bar Grade : Charles de Kerchovelaan 78-81, 9000 Gent. 09 224 43 85. Gesloten op zon- en maandag. www.grade.be

DIVERSE 17 ATMYTABLE Kookstudio

Sabine Dehimene studeerde Chinees en Japans en reisde de wereld rond. Zij begon zes jaar terug als traiteur en cateraar onder de naam The Kitchen Bitch. Daar kwam recentelijk kook-studio Atmytable bij. Men kan zich individueel of in groep inschrijven op uiteenlopende kookworkshops. Na de doe-les wordt opgepeuzeld wat bereid werd. De minichefclass is een kinderworkshop.

Atmytable : St.-Jacobsnieuwstraat 103, 09 324 91 09 of 0475-97 33 23. www.thekitchenbitch.be

18 LES TARTES DE FRANÇOISE Taarten en quiches

Aan het François Laurentplein opende bijna drie jaar terug een Gentse vestiging van de bekende Brusselse taarten- en quichebakker Les Tartes de Françoise. In de winkel is een open werkplaats, waar dagelijks wordt gebakken. Je kunt kiezen tussen taarten en quiches in klein of groot formaat. Wat er aan het eind van de dag over is, gaat naar het armenhuis.

Les Tartes de Françoise : François Laurentplein 35, 9000 Gent. 09 269 06 69. Dinsdag gesloten.

www.tartes.be

19 YUZU Chocolade

Archeoloog en kunsthistoricus Nicolas Vanaise heeft altijd iets met chocolade gehad. De aantrekkingskracht werd zo groot dat hij Yuzu opende, een ‘zen’ ingericht miniwinkeltje, waar de toog te klein aan het worden is. Het gebrek aan ruimte verplicht de chocoladefreak om zich te beperken. Wel worden zijn chocoladekleinoden almaar subtieler. Het repertoire bestaat uit 34 kleurrijke minipralines en makarons, thee en ijs. De feel-good-chocolade is gevuld met ganache van chocolade en biologische sojaroom, waardoor het lekkers licht en gezond is. Amandel en zwarte truffel, tabak en whisky zijn geliefde smaken. Een kilo kost slechts 42 euro. Alles is strak en geordend, want zo functioneert perfectionist Nicolas Vanaise nu eenmaal.

Yuzu : Walpoortstraat 11a, 9000 Gent. 0473 96 57 33.

Zondag en maandag gesloten.

EETWINKELS 20 ZWAENEPOEL Slagerij

De winkel van Zwaenepoel dateert uit de jaren zestig en is sinds elf jaar in handen van Nicolas Van der Linden en Ilse Moerman. Lam is de grotespecialiteit. Het vlees is afkomstig van Texellam. Het hele jaar door worden vrouwelijke dieren geslacht. Het vlees heeft een lichtzilte smaak.

Zwaenepoel : Donkersteeg 33, 9000 Gent. 09 225 48 75.

Maandag gesloten.

21 KAAS MEKKA Kaasspecialist

Mekka is een landelijk ingerichte winkel met ruim assortiment Engelse, Franse, Duitse, Italiaanse en Belgische kazen. Kaasspecialist Dominique Van Lancker zoekt wat anderen niet hebben, zoals ambachtelijk gemaakte boerenkazen. Zijn favoriet is cabri ariégeois.

Kaas Mekka : Koestraat 9, 9000 Gent. 09 225 83 66. Zondag en maandag gesloten.

22

HUIS DIEGENANT

Gevogelte

Huis Diegenant is een bijzonder plekje, waar de liefhebber niet alleen op het goede adres is om eersteklasgevogelte of -wild te kopen maar ook kan genieten van de uitzonderlijke sfeer. Virginia Diegenant maakt een praatje met haar klanten. Haar grootvader begon begin vorige eeuw met de handel in wild en gevogelte. Vandaag dient de vierde generatie zich aan. Diegenant is gekend voor kippen die op bestelling worden gekweekt, en voor konijnen en kalkoenen. Specialiteiten zijn vol-au-vent, ganzenleverterrine, met zwezerik of met ganzenlever en truffel opgevulde kwartels, en de pasteien. Tijdens de feestdagen komt men er voor kalkoen of kapoen, gevuld met truffel en ganzenlever. In het jachtseizoen zijn klein- en grootwild de grote specialiteit. Alle aankopen, groot of klein, worden met zorg ingepakt in roze pakpapier.

Huis Diegenant : Sint-Lievens-poortstraat 228, 9000 Gent. 09 225 82 94.

Dinsdag gesloten.

23 DE VIS Vishandel

De Vis is een mooie, recent vernieuwde winkel. Je bent er op het goede adres voor schaaldieren, gerookte vis en bereide gerechten. Baas is voormalig restaurateur Danny Decroos (Barcadère in Zeebrugge). Hij koopt aan in de mijnen van Zeebrugge en Colijnsplaat en levert aan een zestigtal Gentse restaurants.

De Vis : Volderstraat 48. 9000 Gent. 09 224 32 28. www.devis.be

24 MAX Wafels

Al 170 jaar en zes generaties lang bakt men bij Max Brusselse wafels. Tot in 1976 op de kermissen, en sinds negen jaar in het historische pand met een met bladgoud beschilderde valk op de gevel. Achterkleinzoon Yves Van Maldegem claimt dat Maximilien Consael de uitvinder is van de Brusselse wafel en van de appelbeignet. Max : Gouden Leeuwplein 3, 9000 Gent. 09 223 97 31.

Dinsdag gesloten.

25 TIERENTEYN-VERLENT Mosterd

In de mooie winkel van Tierenteyn-Verlent is sinds 1860 nauwelijks iets veranderd. De deur naar het bureau is half geopend en als je naar binnen kijkt, is het alsof de klok er is blijven stilstaan. Mosterdmaken, doet men bij Tierenteyn al sinds 1790 volgens het zelfde recept. Tegenwoordig is het Catherine Caesens die in de kelder zes à zeven keer per dag verse mosterd aanmaakt. Zus Ann helpt mee in de winkel.

De brij, die prikt zodat de ogen beginnen te tranen, wordt in de winkel met een houten lepel uit een houten vat in potjes geschept. Zonder koeling blijft de mosterd slechts twee dagen goed, in de koelkast is de mosterd tot zes maanden houdbaar. Een potje van 100 gram kost 1,55 euro, het kleinste stenen potje komt op 6 euro.

Tierenteyn-Verlent : Groentenmarkt 3, 9000 Gent. 09 225 83 36. www.tierenteyn-verlent.be

lekker GENT

Nog meer adresjes op www.weekend.be

Tekst Pieter van Doveren I Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content