Mag het een beetje minder, heb ik de laatste weken vaak gedacht terwijl ik langs de grote en kleine Amerikaanse vlaggen liep die aan zijn gevel hangen. …

Mag het een beetje minder, heb ik de laatste weken vaak gedacht terwijl ik langs de grote en kleine Amerikaanse vlaggen liep die aan zijn gevel hangen. Hij heeft er zelfs één rond de nek van zijn hond geknoopt. Maar wat ik denk sedert hij zijn collectie plastic grafstenen tussen het onkruid in zijn voortuintje heeft gezet, zou dit respectabel blad niet willen afdrukken. De twaalf zerken dragen opschriften zoals Ashes to ashes, dust to dust, once you’re dead, don’t make a fuss (‘As tot as, stof tot stof, als je dood bent, hoe je dan koest’) en Osama bin Laden, scared to death on Halloween (‘Bin Laden, doodsbang op Halloween’). Her en der tussen de zerken heeft Pat bloederige plastic handen en voeten in de grond geplant. Dit in een buurt waar dagelijks mensen passeren die familie of vrienden in het World Trade Center hebben verloren.

Het valt nog mee dat hij zijn geraamten niet heeft opgehangen, denk ik als ik over de eerste schok heen ben. Maar als ik enkele dagen later ’s avonds thuiskom, staan zijn vier fluorescerende skeletten te glimmen in het donker. Hun eigenaar zit er in zijn deurgat trots naar te kijken terwijl hij van zijn Budweiser slurpt. “Lompe paljas”, mompel ik binnensmonds. Nee, dan heb ik nog liever de zwarte reuzenspinnen die in glinsterende paarse webben hangen aan de veranda van Rizzie twee huizen verder, ook al heb ik een ongeneeslijke vrees voor die beesten. Rizzie heeft tenminste nog het excuus dat ze twee kleine kinderen in huis heeft die reikhalzend uitkijken naar de griezelpret van Halloween. Maar de zonen van Pat zijn al veel te groot om daar nog verrukt over te gillen.

Hoe Halloween gepast vieren in tijden van terreur en oorlog als deze, als je het althans wil vieren? Veel van mijn kennissen zeggen dat ze er nog maar nauwelijks aan gedacht hebben. Een van hen die elk jaar een gekostumeerd feest geeft, ziet het dit keer niet zitten. Ouders met kleine kinderen kunnen de traditie niet zomaar laten vallen, maar velen zullen het dit jaar allemaal wat intomen. Het valt me op dat de Magere Hein-pakken en de maskers met het gezicht uit Edvard Munchs De Schreeuw uit de meeste winkels van feestbenodigdheden zijn verdwenen en vervangen door plastic pompoenen, spinnenwebben en zwarte poezen.

In New York wordt de Halloween-stoet niet afgelast. Of er ook dit jaar anderhalf miljoen mensen zullen op afkomen, valt nog af te wachten. Voor het eerst in 28 jaar zullen de dansende skeletten-marionetten die normaal op kop worden gedragen op stal blijven. In hun plaats komt een reuzenfeniks, het nieuwe officieuze symbool van New York. Wat zeker ook doorgaat als het van de organisatoren afhangt, is de Big Apple Anime Fest. Dit feest van de Japanse tekenfilm wordt het weekend voor Halloween gehouden. Duizenden mensen verkleed als hun favoriet Japans stripfiguurtje _ zoals Utena of Dragon Ball Z _ paraderen dan over Broadway.

Wat te dragen als je je in het Halloween-feestgedruis wil storten? Een nationale organisatie van schooldirecteuren raadt de kinderen aan zich niet te verkleden als spoken, heksen of geraamten maar als brandweerlui, politieagenten en ambulanciers, ‘als eerbetuiging aan de helden van het World Trade Center’. Winkels die dit soort spullen verkopen, zeggen dat de leerlingen voor één keer lijken te luisteren. Niet alleen de ‘politiek correcte’ kostuums maar ook die van soldaten in camouflage en van Uncle Sam vliegen uit de rekken. Bij de volwassen vrouwen schijnt het pakje van de sexy cop het zeer goed te doen.

Het is een traditie dat de grenzen van de slechte smaak op Halloween verlegd worden. Zo was het enkele jaren geleden populair voor koppels om zich te verkleden in de van moord beschuldigde football-ster O.J. Simpson en zijn vrouw, de vermoorde Nicole. Anderen dossen zich uit als ‘verhakkeld verkeersslachtoffer’ of als president Kennedy met hersens die uit zijn gebarsten schedel puilen. Kan een met kogels doorzeefde Osama bin Laden veraf zijn? Hij ligt nog niet in de winkels maar in een fabriek in Mexico is de productie van Bin Laden-pakken en maskers naar het schijnt al volop bezig. Ik zou ervoor passen om zo verkleed rond te lopen, zelfs op Halloween. Een ontmoeting met een zatte, opgefokte patriot zou wel eens fataal kunnen aflopen.

Jacqueline Goossensvanuit New York

vanuit New York

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content