Het Kunstencentrum Vooruit probeert in haar jaarlijkse Vooruit Geluid-festival een muzikaal tijdsbeeld te construeren, voorwaar een moedige opgave en een objectieve onmogelijkheid. Misschien is geluid wel de terechte noemer van de reeks concerten in de eerste week van mei. Een eerste fase in het après-postmodernisme, zullen we maar zeggen.

Toch lijkt het meer en meer te lukken om in de grote verscheidenheid (of grilligheid) ook enige conceptuele eenheid te brengen. Een gemeenschappelijk kenmerk is dat weinig van de voorstellingen voor één enkele noemer te vangen zijn, tenzij de meest vage interpretatie van wereldmuziek, wederzijdse inspiratie en risicovolle ontmoetingen. “Walcott Songs” met muziek van jazzcomponist Henry Threadgill en acteur Dirk Roofthooft is ongetwijfeld de meest in het oog springende eigen (co)productie, die na het festival op tournee gaat trouwens.

Onder de wereldontmoetingen hoort zeker ook het vrijelijk improviserende trio Vershki Da Koreshki van een Senegalese etnisch instrumentalist en zanger, een Russische accordeonist-pianist-bassist en een Tuvaanse dubbeltoonzanger. Let ook op Aka Moon of de combinatie van het Rajastaanse Musafir met Transglobal Underground en Natacha Atlas voor een oriëntaals danscircus.

Daartegenover staat de ontmoeting met meer pure wereldmuziek: het heerlijk autentieke Cubaanse La Vieja Trova Santiaguera, de joodse funjazz van The Klezmatics (zie cd-bespreking onder “de wereld” op deze pagina), de Algerijnse crooner Maurice El Médioni, de Turkse dollende Derwisjen en de Griekse rebétika-bromvlieg Iordanis Tsomidis.

Vooruit slaat ook bruggen naar de klassieke hedendaagse muziek. Zo componeerde cellist Tom Cora “Madame Luckerniddle” voor een klein ensemble, en brengt jazzpianist en componist Kris Defoort de première van zijn “Dreamtime”-project, dat tussen klassiek en jazz zal gaan klinken. Klassiek hedendaags is er met het Ictus Ensemble, het Spectra Ensemble, het Argo Ensemble en pianist Daan Vandewalle, die ook in een formatie met Fred Frith zal aantreden.

Voouit Geluid, van 1 tot 9.5 in Vooruit, Gent, Tel. (09) 267.28.28. Internet: http://www.vooruit.be

Gerry De Mol

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content