Lolita Cappiello haalt haar familierepertoire boven en kiest eenvoudige recepten van smakelijke Italiaanse bereidingen.

L olita Cappiello werd in Hasselt geboren uit Italiaanse ouders. Zij is opgevoed op zijn Italiaans. Dat betekent dat de familie een hechte band vormt en dat de tafel de plaats van samenkomst is. Lekker eten en gezellig samenzijn, daar draait het in een echte Italiaanse familie om. Vader is afkomstig van Foggia en moeder van Marche; zij is een echte mamma, die ook nu nog heerlijke Italiaanse bereidingen maakt. Lolita heeft van kleins af aan bij haar in de keuken gestaan om te helpen. Moeder werkte immers buitenshuis en kon in de keuken best wat hulp gebruiken. Lolita leerde van haar moeder hoe ze pasta moest maken en toen Lolita trouwde met een rasechte Spanjaard nam zij een heel repertoire van familierecepten mee. Nu is Lolita zelf moeder van een zoon van dertien en een dochter van negentien. Zoon Alessandro houdt echter helaas van frieten. Gelukkig houdt dochter Maite veel van pasta. En terecht, want Lolita’s pasta alla carbonara met spek, pasta alla putanesca met zwarte olijven, en haar tagliatelle zijn door velen gegeerd. Vraag je Lolita wat haar lievelingsgerecht is, dan antwoordt zij lachend “paella met veel vis”. Ook pastabereidingen met groenten uit de moestuin van vader genieten een bijzondere voorkeur.

Wanneer Lolita kookt, doet zij dit op zicht en op smaak. Weegschaal of maatbeker komen er niet bij te pas. Slechts bij het maken van zuiders gebak worden de benodigde ingrediënten afgewogen. Het bijgaand recept van bruschette kent Lolita sinds zij klein is. Het is oorspronkelijk een armemensenrecept om oud brood te verwerken. Het recept van crespelle marchigiane komt uit de geboortestreek van haar moeder. De pannenkoekjes kunnen ook worden gevuld met vis of paddestoelen. Het recept van konijn is eveneens afkomstig van haar moeder. Het is eenvoudig te maken en het resultaat valt bij iedereen in de smaak. De paddestoelen die bij het konijn op het bord komen, worden, naar familietraditie, zelf in de natuur gezocht. De basis van de gevulde uien is oorspronkelijk ook een armemensenrecept, waaraan Lolita een eigen draai gaf.

De keuze van de wijn gaat naar een fles Morellino di Scansano Val Delle Rose, 2002. Deze warme, gecorseerde rode wijn uit Toscane is voor 9,42 euro te koop bij de bevriende wijnhandelaar Raineri (Torenlaan 8, 3600 Genk, 089 848382, www.raineri.be).

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content