GELAND IN BERLIJN

In de erg ruime living een warme en ongedwongen mix van design en klassiek, westerse en oosterse elementen, oude grandeur en modern comfort. © MARK SEELEN

Na jarenlange omzwervingen over heel de wereld, kwam stijlpaus Josef Voelk eindelijk thuis in Berlijn. Hij betrekt er een statig oud pand dat zijn kosmopolitische levensstijl weerspiegelt, met een combinatie van etnische en moderne kunst, antiek en design.

Josef Voelk is samen met Emmanuel de Bayser mede-eigenaar van The Corner Berlin, een toonaangevende concept store die in 2006 opende. De winkel staat bekend om zijn perfecte collectie van de nieuwste prêt-à-portermode voor zowel vrouwen als mannen, met bijna veertig luxemodelabels, waaronder Alaïa, Kenzo, Balenciaga, Céline, Saint Laurent en Lanvin. Geheel in de geest van kosmopolitische steden als Parijs, Milaan, New York of Londen biedt The Corner Berlin ook een uitstekende selectie van de nieuwste kunst- en fotoboeken, cosmetica, muziek, interieurdesign en kunst.

Voelk, inmiddels de zestig gepasseerd, begon lang geleden in de filmindustrie als assistent van de Italiaanse filmmaker Luchino Visconti, en kwam na vele omzwervingen uiteindelijk in Los Angeles terecht, waar hij ging werken voor Giorgio Armani. “Door mijn professionele geschiedenis in de filmbusiness had ik daar zeer goede contacten. Ik werkte heel succesvol met mijn team bij het promoten van Giorgio Armani als modemerk in Hollywood. Ik geloof dat hij daar nog steeds van profiteert.” En wat is er dan nu zo spannend aan Berlijn ? “Berlijn is geen Parijs, het evenaart zelfs niet Londen of New York. Maar op het gebied van kunst en street culture, podiumkunsten, muziekscene, mode en interieur, is de stad wel helemaalmee.”

De concept store is gelegen in de trendy Berlijnse wijk Mitte, naast de Gendarmenmarkt en het Hotel de Rome, achter de gevel van een historisch gebouw in neoklassieke stijl. Het appartement van Josef Voelk ligt net om de hoek. Hij woont boven zijn businesspartner Emmanuel de Bayser, in hetzelfde herenhuis. Voelk : “Al vanaf het begin vond ik Berlin Mitte fascinerend, met de nabijheid van het Museuminsel met al zijn nieuwe musea, de Deutscher Dom, de universiteit van Berlijn en de Gendarmenmarkt, een omgeving die wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan architectonische stijlen en tijdperken.”

De entree, gangen en trappen van het oude gebouw maken indruk. “Tien jaar geleden was het hier niet moeilijk om een mooi appartement te vinden, en zeker niet in dit stadsdistrict, op dat moment de plek voor de bohemian scene.” Het appartement beschikt over grote ramen aan beide zijden en krijgt daardoor zeer veel licht binnen. Een comfortabel, perfect en compact bachelor pad, met stijl en klasse, met een entreehal, woonkamer en eetkamer, keuken, en slaapkamer met badkamer.

“Ik heb al op alle mogelijke en onmogelijke plekken gewoond. Deze plek is de som van al mijn ervaringen, het werken in het buitenland, mijn internationale reizen en liefde voor kunst en design. Mijn appartement is daarom niet ingericht in een homogene stijl, maar zie het meer als een verzameling van heel bijzondere individuele objecten. Ze passen perfect samen, zelfs als ze afkomstig zijn uit verschillende tijdperken : oosterse werken uit de jaren twintig gemengd met Arne Jacobsen of Gio Ponti, Afrikaanse kunst gecombineerd met Charles en Ray Eames, Le Corbusier of Florence Knoll, en last but not least Amerikaans biedermeier samen met vintage fotografie en hedendaagse kunst.”

Info : www.thecornerberlin.de

DOOR MARC HELDENS & FOTO’S MARK SEELEN

“Op het gebied van kunst en street culture, mode en interieur, podium-kunsten en muziek is Berlijn helemaal mee”

“Tien jaar geleden was dit stadsdistrict nog de plek voor de bohemian scene”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content