GRIET SCHRAUWEN / FOTO’S BART VAN LEUVEN

Wat

“Een fit gezicht is een aanwijzing voor een goede lichamelijke conditie. Die wordt op haar beurt bevorderd door training. Gelaatsspieren zijn net zo goed te trainen als de overige spieren van het lichaam. Het programma van Kythera zet de spiergroepen in het hele gelaat aan het werk. Met uw handen als enig instrument verstevigt u op eenvoudige en efficiënte manier uw gelaatscontouren. De resultaten laten dan ook niet lang op zich wachten: stevigere gelaatsspieren, vervaging van rimpels en plooien, betere bloeds- en lymfeomloop, snellere verwijdering van afvalstoffen, frissere teint, afremming van het verouderingsproces.” Dat is wat de folder zegt.

Onze bevindingen

Geen verwennerij, geen smeerseltjes of dure praatjes bij Anne Roggen. Nee, bij haar is het ‘werken’ geblazen om het gelaat, de hals en de nek in vorm te houden of te brengen. De sessie van anderhalf uur begint met een deskundige uitleg: Anne is juriste van opleiding, maar verdiept zich al zeven jaar in dit thema, sinds ze toevallig een Amerikaanse video ontdekte met yoga voor het gelaat. Op basis van research en haar eigen ervaring ontwikkelde ze haar oefenprogramma dat ze nu aanleert aan anderen. Ze schreef ook een boek over het waarom en hoe: Hou je gezicht fit. Gelaatsoefeningen voor jong en oud. Uitgeverij Manteau-Het Spectrum, 88 blz., 11, 50 euro . In het boekje zijn de oefeningen duidelijk beschreven en elk heeft een bijbehorende foto.

Tijdens de ‘les’, gezellig samen gezeten voor een brede spiegel, doet Anne de oefeningen voor. Het wordt geen smoelen trekken, maar wel het opbouwen van een zachtaardige, onzichtbare spanning die te vergelijken is met wat er gebeurt als je tegen een muur gaat staan en door de knieën buigt alsof je op een onzichtbare stoel gaat zitten. Na korte tijd voel je je beenspieren branden. Idem bij de gelaatstraining om de spiertjes van voorhoofd, oogleden, mond, kin, neus, wangen, hals en nek te oefenen. De sessie werkt zelfs op de lachspieren, letterlijk!

Aanvankelijk voel ik me wat opgelaten, lacherig en onwennig, maar Anne Roggen (geboren in 1969) is zo’n overtuigend, gaaf en rimpelloos wezen, een wandelende reclame voor haar boodschap, dat ik niet anders kan dan haar geloven. Alleen: waar haalt een hardwerkend mens de tijd vandaan om elke dag voor de spiegel te oefenen? “Die spiegel heb je alleen in het begin nodig”, zegt ze met een bevallige, stralende glimlach. “Zodra je de oefeningen goed kent, kun je ze afwerken op vijf minuten.”

Ze leert me een twintigtal oefeningen, telkens acht trage tellen het spiergroepje zo strak mogelijk samentrekken terwijl je vingers het boeltje onbeweeglijk houden: “Je spieren moet werken, niet je huid”, zegt Anne. Dan even rust. Elke oefening vijf keer: spanning maximaliseren, vasthouden, ontspannen… Tot mijn kaken en mond er zeer van doen.

Moet je niet piepjong zijn om hiermee te beginnen? Wat als je al rimpels en fronsen hebt? “Hoe jonger je ermee begint, hoe beter”, zegt ze. “Maar het is nooit te laat. Het verouderingsproces duurt je hele leven, en je kunt dat proces op elk ogenblik vertragen. Motivatie en doorzettingsvermogen zijn doorslaggevend, en daar staat geen leeftijd op. Als je regelmatig oefent, zie je al na enkele weken verbeteringen. Door het trainen van de spieren worden de spiervezels dikker en sterker. Spieren die je nauwelijks gebruikt, verslappen. Hoe meer je ze oefent, hoe voller en krachtiger ze worden, en naarmate de spieren steviger zijn, ziet je gezicht er jonger en fitter uit. Met je eigen handen hermodelleer je dus je gezicht en na verloop van tijd krijg je de indruk dat het tikken van de klok weinig vat meer heeft op je gezicht.” Het hare is er een hoopgevend voorbeeld van.

Prijs

Een privé-sessie van anderhalf uur kost 37,5 euro. Een groepssessie (maximaal tien personen) duurt twee uur en kost 100 euro. Anne Rogge werkt ook op verplaatsing. Haar prijs blijft dezelfde, plus verplaatsingskosten.

Kythera, Lammekensraamveld 6/02, 2000 Antwerpen.

03 475 29 08 of 0475 81 37 22

kythera@belgacom.net

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content