De sector zit nooit verlegen om een nieuwe trend. Onze proefkonijnen gingen na wat Madonna ziet in power yoga, probeerden het fitnesstoestel van de toekomst uit, zochten hun ontspanning in een zandbank en bij Chinese sadisten, en lieten over zich heen lopen.

Power yoga

Wat ? Ashtanga yoga of power yoga komt oorspronkelijk uit India. Ashta betekent ‘acht’, anga staat voor ’tak’. ‘Asht-anga’ betekent dus letterlijk ‘het groeien van acht takken aan een boom’. Dit verwijst naar de verschillende aspecten van de yoga zoals beschreven in de Yogasutra van Patanjali, het klassieke standaardwerk. Ashtanga yoga is een heel intensieve vorm, bij voorkeur uitgeoefend bij een temperatuur van ongeveer 25 graden, om het zweten te bevorderen. Waar de klassieke variant er voornamelijk in bestaat een bepaalde houding ( asana in het jargon) aan te houden, vloeien die bij power yoga aaneen tot een vloeiende reeks bewegingen. Belangrijk is dat beweging en ademhaling op elkaar afgestemd worden. Controle primeert boven kracht.

Hoe ? Ashtanga yoga wordt uitgeoefend op een mat. De lesgever laat je naar eigen kunnen verschillende houdingen aannemen. Wie zich bij een bepaalde positie niet goed voelt, laat die gewoon voor wat ze is. Het belangrijkste is, dat de beoefenaar zich volkomen bewust wordt van zijn of haar lichaam. Daarom wijst de lesgever ook voortdurend op het belang van een evenwichtige en gecontroleerde ademhaling. Door het hoofd op te richten bij het inademen en naar de navel te kijken bij het uitademen, ontstaat er een soort rustgevende interactie tussen hemel en aarde.

Waarom ? Net als bij gewone yoga stimuleert deze vorm de spieren en de organen. Bovendien krijg je meer energie, een beter concentratievermogen, meer mentale weerbaarheid en is power yoga veel meer dan de klassieke variant bevorderlijk voor het uithoudingsvermogen.

Voor wie ? Iedereen kan en mag dit volgen, de ervaring zal van persoon tot persoon verschillen. Afhankelijk van de staat van het lichaam zal de sessie veeleer therapeutisch, dan wel puur ontspannend zijn. Het ultieme doel is eenwording met het eigen lichaam.

Waar ? Bij Vitao Body & Mind Studio, Abdijstraat 20, 1050 Brussel, 02 554 08 88, info@vitao.be, dinsdag van 19.30 tot 20.30 uur en donderdag van 18.30 tot 19.30 of van 19.30 tot 20.30. uur. Eén les van 1 uur : 15 euro, 10 lessen voor 125 euro.

Chinese relaxatiemassage

Wat ? Behoeft geen uitleg : relaxatiemassage op z’n Chinees, hier ook gegeven door een Chinees.

Hoe ? Voor het plezier hoef je het niet te ondergaan, want het is echt niet om mee te lachen. Tian lijkt er een sadistisch genoegen in te scheppen je te kneden, te knijpen, te betrommelen met zijn vuisten, aan je haren, je oren en je tenen te trekken, tot je kreunt en kromtrekt van de pijn. Tian behandelt me zoals een slager biefstuk mals maakt : door die plat te slaan en er licht op in te hakken.

Waarom ? “De Chinese geneeskunde is te moeilijk om aan leken uit te leggen”, zegt masseur Tian. “Al die meridianen… Deze massage heft blokkades op, maakt je energie weer vrij. Om het duidelijk en aanschouwelijk te maken, vergelijk ik menselijke energie altijd met water. Ook water moet steeds stromen. Als het te lang stilstaat, wordt het rot.”

Voor wie ? Voor mannen en vrouwen die tegen een stootje kunnen en op hardhandige wijze tot ontspanning gedwongen willen worden. Ook in het Verre Oosten kent men blijkbaar de uitspraak van zachte heelmeesters die stinkende wonden maken. Want het is waar : na afloop ben ik niet murw geslagen maar wel springlevend én ontspannen.

Waar ? Kuur- & wellnesscentrum Yolande Buekers, Langstraat 31, 3830 Wellen (Berlingen) 012 74 25 75. www.kuurcentrum.be, info@kuurcentrum.be. De Chinese relaxatiemassage kost 41 euro.

Ashiatsu Oriental Bar Therapy

Wat ? Traditionele Ashiatsu (letterlijk : ashi = voet, atsu = druk) bestaat al eeuwen in het Oosten, maar de Amerikaanse Ruthie Piper Hardee ging in plaats van op de energiebanen op de spieren werken. In principe gaat het dus om een klassieke Zweedse massage op zoek naar pijnpunten en blokkades. Hoe Ruthie erop kwam ? Als massagetherapeute op een filmset was ze op een dag zo moe dat ze niet meer in staat was om met haar handen diepe massages te geven. Daarom trok ze zich op aan een stelling die in de buurt stond en deed verder met haar voeten. Dat beviel haar (en haar klant) zo goed dat ze haar techniek verbeterde en een patent nam op de naam Ashiatsu Oriental Bar Therapy.

Hoe ? De therapeut gebruikt de voeten om dieptemassage te geven. Daarbij ligt de klant op een tafel, het hoofd hangt in een houder : ergonomisch verantwoord en ontspannen. De therapeut wrijft eerst de hele achterkant van het lichaam in met huidverzorgende olie en behandelt die dan met haar voeten. Eerst van op een kruk, maar daarna trekt ze zich op aan het turntoestel dat rond de massagetafel gebouwd is. Afhankelijk van de klant gebruikt ze meer of minder van haar lichaamsgewicht om pijnpunten in de spieren te bewerken.

Waarom ? De massagetherapeut kan de spieren heel diep bewerken zonder daarbij zelf blessures aan onderrug, duim- of polsgewrichten te riskeren.

Voor wie ? Als uurtje totale ontspanning of ter behandeling van specifieke rug- of nekklachten. De massage is erop gericht pijnpunten los te maken, de lichaamshouding te verbeteren, het immuunsysteem te versterken en de bloed- en lymfcirculatie te stimuleren.

Waar ? In de ruime en lichte praktijk van Julie Berben, Vaartstraat 155, Leuven, 0474 91 74 75, e-mail : info@julieberben.be. Een behandeling van 60 minuten kost 60 euro.

Bewegen Leven Topvorm

Wat ? Rugklachten, een slechte bloedcirculatie met alle gevolgen van dien, stramme spieren, broze botten, verslapte huid, zwakke spieren, energie- en slaapproblemen en overgewicht… Kortom, alle kwaaltjes waaraan de moderne mens kan lijden, zouden verholpen kunnen worden door Bewegen Leven Topvorm of het BLT-concept van LPG.

Hoe ? Ik lijd aan bijna alle bovenstaande gebreken, maar de kinesist besluit na een gesprek en een grondige blik dat mijn zwakke rug en gezwollen benen prioritair zijn. Eerst een rondje Cellu M6 dus, waarbij een soort stofzuiger mijn huid lichtjes optilt, kneedt en weer loslaat. Goed om de bloedcirculatie te stimuleren, en bijgevolg ook de zwelling te verlichten en de cellulitis te verjagen, maar ook op mijn rug werkt de massage ontspannend. Daarna kruip ik op de Huber, een soort fitnesstoestel dat de kinesist op mijn maat instelt. Ik trek me op aan de handgrepen, terwijl de plaat waarop ik sta zich in alle bochten wringt. Ik voel mijn rugspieren werken, zonder dat ik zelf veel doe. Vooral dat laatste aspect bevalt me wel, al merk ik aan een demonstratie van verstevigende spieroefeningen voor sporters dat de Huber ook een ongenadige kant heeft. De begeleiding van een kinesist stelt me gerust dat ik geen verkeerde bewegingen maak die mijn rug niet accepteert.

Waarom ? Haast elk gezondheidsprobleem kan aangepakt worden met dit duo toestellen, dat bij voorkeur wordt gecombineerd voor het synergetische effect. Er wordt letterlijk een programma op maat opgesteld, waarbij men de belangrijkste problemen te lijf gaat.

Voor wie ? Zowat iedereen heeft baat bij het BLT-concept, beweert fabrikant LPG. Van jonge moeders die weer in vorm willen komen over sporters die extra spierkracht wensen tot senioren die hun stramme spieren of broze botten moeten versterken.

Waar ? Op de site www.bewegenleven-topvorm.be vindt u een lijst van kinesisten in uw buurt. Een combinatiesessie (ongeveer 1 uur) van de Huber en Cellu M6 kost ongeveer 70 euro, maar uiteraard kunnen beide toestellen apart worden gebruikt. De richtprijs voor een half uur gericht trainen op de Huber is ongeveer 50 euro.

Zandbank

Wat ?Thermowell heet het officieel, maar het is niet meer of minder dan een bed gevuld met warm zand in plaats van met een matras.

Hoe ? Het oogt als een hotelkamer : een zwakverlicht vertrek met twee eenpersoonsbedden erin, maar elk bed is een zandbank. Met vriend of vriendin of echtgeno(o)t(e) kun je er dus samen van genieten. Een vriendelijke mevrouw nodigt je uit plaats te nemen op het laken dat over het warme zand ligt. Ze legt uit hoe je het je gemakkelijk maakt, door een beetje te draaien en te wroeten zoals je dat op het strand doet om comfortabel te liggen. Dan vouwt de mevrouw het laken over je heen, ze geeft je een hoofdtelefoon met rustige muziek (piano, viool en harp in mijn geval) en zegt dat ze voor een halfuurtje weggaat en : “Geniet ervan.”

Waarom ? Aanbevolen bij jicht, reuma, rugklachten of doorbloedingsstoornissen. Verdrijft negatieve stress en spanningen. Of gewoon : voor een zeer diepe relaxatie en welbehagen.

Voor wie ? Voor iedereen. Sinds de zandbanken er staan, was er slechts één persoon die er niet op kon blijven liggen. De man had een lichte vorm van claustrofobie.

Waar ? De enige in België die een zandbank heeft, is Kuur- & wellnesscentrum Yolande Buekers, Langstraat 31, 3830 Wellen (Berlingen), 012 74 25 75, www.kuurcentrum.be, info@kuurcentrum.be.

Het wellnesscentrum, dat een Aquapaleis bevat met negen verschillende sauna’s en aanverwanten, is zeven dagen op zeven open (alleen op 25 december en 1 januari gesloten). Badkleding verplicht. Maandag tot zaterdag van 8 tot 22 uur. Zondag van 8 tot 18 uur. Dagbezoek : 19,50 euro. Vanaf 17 uur : 11 euro. Voor verzorgingen en therapieën steeds een afspraak maken. Thermowell of zandbank : 23,50 euro.

Tekst Marjolijn Vanslembrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content