Hoe gek het ook lijkt, een stevige salade die even op de grill heeft gelegen is onweerstaanbaar. De zachte Romeinse sla wordt op smaak gebracht met zoute ansjovis, pittige chili en geroosterde amandelen. Je kunt dezelfde saus ook gebruiken om gegrilde venkel o...

Hoe gek het ook lijkt, een stevige salade die even op de grill heeft gelegen is onweerstaanbaar. De zachte Romeinse sla wordt op smaak gebracht met zoute ansjovis, pittige chili en geroosterde amandelen. Je kunt dezelfde saus ook gebruiken om gegrilde venkel of courgettes op te peppen. Het hart van 1 grote Romeinse sla (de buitenste bladeren haal je eraf) 1 chili (met zaadjes als je houdt van pikant, zonder zaadjes als je kiest voor een mildere smaak) 5 ansjovisfilets zeste van een halve citroen (onbespoten) een handje amandelen (8 minuten geroosterd in een oven van 180 °C) een handje verse dragon versgemalen zwarte peper zeezout een geut olijfolie Snijd de Romeinse sla in de lengte in twee en snijd vervolgens deze stukken nog eens overlangs in de helft. Snijd de kern niet uit de sla, die houdt de bladeren samen tijdens het grillen. Smeer de kwarten in met olijfolie en kruid met peper en zout. Laat een grillpan heet worden. Maak intussen de gremolata, door de ansjovis en de chili fijn te snijden en de amandelen en dragon te hakken. Meng dit samen met de citroenzeste en een geut olie. Kruid bij met peper en een beetje zout. Leg de slaharten op de grillpan. Gril aan beide snijkanten. Dresseer op twee borden en oversaus met de gremolata. Geef nog een extra draai van de pepermolen. BS