Fritto misto di pesce e verdure

© Getty

Deze ‘piccolo fritto misto di pesce e verdure con maionese al peperoncino’, ofte: gefrituurde zeevruchten met groenten en chilimayonaise, is een verrukkelijke Siciliaanse antipasto.

Voor 6 personen
  • 3 schoongemaakte pijlinktvissen (120 g elk)
  • 6 courgettebloemen met een kleine courgette eraan
  • 150 g bloem
  • 150 g durummeel
  • frituurolie
  • 6 verse oesters in halve schelp
  • 12 rauwe garnalen, gepeld en zonder darm (met staart)
  • grof zout naar smaak
  • 3 citroenen, in partjes
  • chilimayonaise
Beslag
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 dl ijskoud water
Bereiding
  1. Beslag : zeef het meel in een kom, voeg al roerend langzaam het water toe. Zeef en hou apart.
  2. Snij de lichaamszak van de inktvissen open, schraap met de achterkant van een mes het vlies van de binnenkant. Snij de onderkant bij en de binnenkant kruiselings in. Maak reepjes van 3 x 2 cm ; gooi de tentakels weg.
  3. Snij de uiteinden van de courgettes, trek de bloemblaadjes voorzichtig open (maak ze niet kapot) en trek de meeldraden uit het midden van elke bloem. Vouw de bloemblaadjes terug dicht.
  4. Zeef de bloem en het durummeel samen en hou apart.
  5. Verhit de frituurolie tot 160°C (of steek er de steel van een houten lepel in : als er meteen belletjes ontstaan, is de olie heet genoeg).
  6. Haal de oesters uit hun schelp, doe de schelpen in een hittebestendige kom en zet ze onder kokend water.
  7. Roer het beslag nog even. Pak de courgettebloemen bij de courgette beet, doop ze in het beslag en haal ze langs de zijkant van de kom om het overschot kwijt te raken. Leg ze voorzichtig in de hete olie en frituur ze circa 4 minuten of tot de onderkant goudbruin is. Keer ze en frituur de andere kant in 2-3 minuten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  8. Haal de garnalen, pijlinktvissen en oesters door het bloemmengsel. Schud er het overschot af en frituur ze in gedeelten (maak de pan niet te vol) in een paar minuten goudbruin. Keer ze en frituur ook de andere kant een minuut of twee. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  9. Laat de oesterschelpen uitlekken. Leg telkens een oester in een schelphelft. Verdeel ze over kommen en doe er de garnalen, pijlinktvis en courgettebloemen bij. Bestrooi alles met zout, dien op en geef er citroenpartjes en chilimayonaise bij.
  10. Dien dit gerecht op terwijl het korstje nog heet en knapperig is. Frituur de schaal- en schelpdieren dus voordat de courgettebloemen koud zijn: bak ze zo mogelijk tegelijkertijd in twee verschillende pannen.

Het zout, de zure citroen, de knapperigheid en het mondgevoel van de olie stimuleren de eetlust allemaal heel sterk. Een fritto misto is op Sicilië dan ook een populair begin van een maaltijd. Doe er indien gewenst filets van kleine vissen zoals mul bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content